Україна визнала Росію державою-терористом

Україна визнала Росію державою-терористом

14 Квітня 2022
2302
14 Квітня 2022
19:50

Україна визнала Росію державою-терористом

2302
Символіку «V» і «Z» заборонено.
Україна визнала Росію державою-терористом
Україна визнала Росію державою-терористом

14 квітня cхвалено проєкт Закону про заборону пропаганди російського неонацистського тоталітарного режиму, акту агресії проти України з боку Росії як держави-терориста, символіки, яка використовується збройними та іншими воєнними формуваннями Росії у війні проти України. Про це повідомляється на сайті Верховної Ради

Метою документу є захист України в інформаційному просторі та запровадження засад боротьби з російським неонацистським тоталітарним режимом в Україні.

Ініціаторами законопроєкту виступили Микола Княжицький, Андрій Боблях, Софія Федина, Микита Потураєв та інші народні депутати.

«Очевидно, що за масштабами, підходами та ідеологічно Росія наслідує принципи, запроваджені фашистськими та нацистськими мілітаристськими режимами Гітлера, Муссоліні та інших», і деться в пояснювальній записці.

Автори законопроекту переконані: «Визнавши на рівні закону неонацистський характер як всього політичного режиму сучасної Росії, так і символіки, яка використовується для індикації виправдання та підтримки війни, Україна тим самим надасть приклад іншим країнами долучитись до ставлення до путінської Росії як звичайного неонацистського режиму, який майже нічим не відрізняється від фашистських і нацистських режимів середини ХХ сторіччя».

Законопроект передбачає наступні положення:

  • доповнити законодавство новими термінами «держава-терорист» і «символіка військового вторгнення російського неонацистського тоталітарного режиму в Україну»;
  • літери Z, V пропонується визнати символікою військового вторгнення Росії в Україну, якщо їх використання відповідає встановленим цим законом ознакам;
  • Росію пропонується визнати державою-терористом, однією з цілей політичного режиму якої є державний геноцид українського народу, фізичне знищення, масові вбивства громадян України, вчинення міжнародних злочинів проти цивільного населення, використання заборонених методів війни, руйнування цивільних об’єктів та об’єктів критичної інфраструктури, створення штучних гуманітарних катастроф в окремих регіонах України;
  • пропонується заборонити будь-яку пропаганду російського неонацистського тоталітарного режиму, акту агресії проти України з боку Росії як держави-терориста, в тому числі використання символіки вторгнення;

Дію закнопроєкт регулює  Конституція України, а також Закон України «Про боротьбу з тероризмом».

Нагадаємо, 1 квітня, Верховна Рада у першому читанні підтримала заборону використання символіки військового вторгнення Росії в Україну – літер «Z» і «V».

Зокрема, цю символіку заборонено використовувати в рекламі на телебаченні, радіо та в інтернеті, у фільмах, програмах та відеоблогах, створених після 24 лютого 2022 року.

Ця заборона не поширюється на твори, у яких засуджують військове вторгнення Росії в Україну, та матеріали ЗМІ, які не створюють позитивний образ Росії. Ініціатори проєкту закону також пропонують визнати Росію державою-терористом.

Фото з фейсбук-сторінки Генеральний штаб ЗСУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2302
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду