«Акмол Пластінкін попереджає». Українські журналісти отримують погрози з дивними підписами

«Акмол Пластінкін попереджає». Українські журналісти отримують погрози з дивними підписами

25 Березня 2022
3428
25 Березня 2022
19:12

«Акмол Пластінкін попереджає». Українські журналісти отримують погрози з дивними підписами

3428
На електронні адреси редакцій надходять імейли, в яких їх залякують тюремними термінами за російськими законами.
«Акмол Пластінкін попереджає». Українські журналісти отримують погрози з дивними підписами
«Акмол Пластінкін попереджає». Українські журналісти отримують погрози з дивними підписами

Відразу три інтернет-видання – «Європейська правда», «Главком» та «061.ua» – повідомили про погрози від невідомих.

Такі листи редакціям українських ЗМІ надходять від початку повномасштабної війни в Україні. Перші випадки Інститут масової інформації зафіксував у Одесі.

25 березня про імейл із погрозами повідомив головний редактор сайту «Європейська правда» Сергій Сидоренко. Скріншот листа він опублікував у дописі на фейсбуку.

Текст із погрозами надійшов на електронну пошту редакції ЄП. У ньому повідомляється, що Слідчий комітет Росії нібито порушив кримінальні справи щодо всіх журналістів ЄП за статтею «екстремізм». «Всі ваші контактні та персональні дані передано російським правоохоронцям», – йдеться в листі за підписом «Месропа Брызгалова». Як він зазначає, після російської окупації на журналістів очікують «суворі допити та тюремні терміни». В обмін на звільнення від «реального покарання» їм пропонують «пройти по справі як свідки» та негайно звільнитися з роботи. 

Сьогодні про подібний лист повідомив також керівник проєкту «Главком» Віктор Шлінчак, а сайт опублікував новину про погрози. 

«На електронну пошту працівників видання «Главком» почали надходити анонімні погрози. Причиною є інформування читачів про правдиві події на фронтах російсько-української війни», – зазначається у тексті на «Главкомі».

Лист надіслав «Акмол Пластінкін» з електронної адреси akmolp153e@mail.ua. У ньому зазначається: «Усі дані співробітників вашого ЗМІ злиті ФСБшникам Росії». Також «Акмол Пластінкін» пригрозив, що кожен із працівників «Главкома», який «не припинить працювати на українську пропаганду режиму Зеленського» нібито буде покараний за статтею 205 КК Російської Федерації «Тероризм». Причому тюремне ув’язнення загрожує редакції «найближчим часом».

Аналогічні залякування, лише за підписом «Айзона Атаєва», надійшли редакції запорізького сайту «061.ua»

Як повідомляє ІМІ, одеські ЗМІ на початку березня отримували анонімні листи від відправника «Русская Одесса» російською мовою з темою «Ваш шанс спастисть» (орфографію збережено). Повідомлення містили погрози та заклики «відмовитися від антиросійської діяльності». Такі електронні листи надійшли до одеських редакцій «Пушкінська», «Медіа-інформ», «Репортер», «Третій Цифровий», «Думськаа», «048», «Волнорез», All.News. 

Фото з вільних джерел

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3428
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Григорій
734 дн. тому
та шліть їх услід за воєнним корабльом...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду