«Ви транслювали брехню з Кремля». Очільники журналістських організацій ЄС звернулися до російських ЗМІ

«Ви транслювали брехню з Кремля». Очільники журналістських організацій ЄС звернулися до російських ЗМІ

22 Березня 2022
2184
22 Березня 2022
22:15

«Ви транслювали брехню з Кремля». Очільники журналістських організацій ЄС звернулися до російських ЗМІ

2184
«Нагадаємо вам про долю Ганса Фріче, керівника імперського радіо Третього Рейху. Він був засуджений до 9 років в'язниці – лише за участь у нацистській пропагандистській машині. І помер у камері-одиночці».
«Ви транслювали брехню з Кремля». Очільники журналістських організацій ЄС звернулися до російських ЗМІ
«Ви транслювали брехню з Кремля». Очільники журналістських організацій ЄС звернулися до російських ЗМІ

Очільники низки журналістських спілок Європейського союзу звернулися до російських медіа із закликом не підтримувати агресію Москви. Про це йдеться в заяві, опублікованій на сайті Спілки журналістів Литви.

Як акцентується у зверненні, російські ЗМІ несуть безпосередню відповідальність за війну в Україні.

«Сьогодні – визначальні години. Путінська кліка, що неодноразово шматувала Конституцію задля утримання влади, знищила економіку країни. Ви прямі співучасники та помічники цього злочинного режиму», – зазначають чільники журналістських організацій Білорусі, Польщі, Естонії, Литви, Латвії, Німеччини.

Вони закликають російських журналістів наважитися називати речі своїми іменами та уникати поширення пропаганди.

Нагадаємо, редактори незалежних білоруських ЗМІ записали відеозвернення до українців, у якому висловили солідарність та пояснили, чому білоруське суспільство не може зупинити агресію режиму Лукашенка проти України. Відеозвернення опублікував Білоруський прес-клуб.

Повний текст заяви європейських журналістів:

«На вас, працівниках російських ЗМІ, лежить безпосередня та пряма відповідальність за розв'язану путінським режимом чергову війну. Ви довгі роки ігнорували важливий постулат журналістики – перевірку інформації. Ви транслювали брехню з Кремля і ще розганяли її градус, влаштовуючи довгограючі псевдообговорення, при цьому не допускаючи жодного інакодумства по суті.

Ви брехали росіянам щодо вторгнення російських військ до Грузії 2008-го. Незаконний та нелегітимний «референдум» у Криму у 2014-му ви видавали за кремлівськими методичками за «урочистість народного волевиявлення». Тепер від вас аудиторія чує про нацистів, що існують лише в маніакальній свідомості одного химерного боягузливого чоловічка, зачиненого в глибокому бункері навіть від своїх спільників.

Маячня і словоблуддя не завжди буквально тверезих і адекватних провладних спікерів видавалися вами за істину в останній інстанції. Тепер же кров дітей і людей похилого віку України, скалічені долі одурманених російських солдатів – і на вашій совісті.

Так, путінський режим жорсткий. Так, не всі знайдуть душевні сили говорити правду в мікрофони і на телекамери. Але завжди є можливість відмовитися. Навіть не звільнитися, просто не видавати брехню. Не брати в руки папірців з «новинами», зляпаними в Кремлі, над якими сміються розсудливі люди всієї планети. Якщо солідарність переможе, режим не знайде штрейкбрехерів для цієї брудної та вбивчої роботи. Сьогодні – визначальні години. Путінська кліка, що неодноразово шматувала Конституцію задля утримання влади, знищила економіку країни. Ви – прямі співучасники та помічники цього злочинного режиму. Будь ласка, не витрачайте час на марні токшоу та великі сюжети а-ля «як би нам уникнути санкцій». Кажіть прямо, через що ці санкції запроваджено. Не вистачає мужності – знову ж таки, просто відійдіть: візьміть лікарняні, вирушайте у відпустку, візьміть відпустку за власний рахунок. За кілька тижнів люди, що залишилися без інформаційного дурману наодинці з порожніми полицями, самі зроблять належні висновки.

Ще раз – сьогодні ще є можливість вийти з цієї пастки, в яку ви, свідомо чи мимоволі, потрапили. Можливо, ви втратите роботу, можливо у когось є іпотека. Але вдумайтеся: якщо країна зміниться, робота ваша повернеться, а ось навіщо вам іпотечні квартири, в які ви потім не зможете придбати ні шпалери, ні плитку, ні кран на кухню – велике питання. І ви ризикуєте стати на довгі роки представниками останнього покоління росіян, яке вільно виїжджало за кордон або купувало добрі авто. Припинити працювати на путінську пропаганду зараз – значить уникнути кримінального переслідування. Чинні російські закони, хоч і прийняті путінським режимом, цілком дозволяють засудити кожного, хто сприяв поширенню брехні з Кремля за пропаганду агресивної війни. Крім того, розслідування злочинів російської воєнщини в Україні вже ведеться міжнародним кримінальним судом у Гаазі. Полонені російські солдати вже дають свідчення, що були обдурені своїми командирами, а також російським телебаченням і радіо. І це стане достатньою підставою для порушення кримінальних справ стосовно всіх, хто буде помічений в ефірі та друку з викладом помилкових повідомлень від паліїв війни. Такий моніторинг починається з 00:00 дня, наступного за днем публікації цього маніфесту. І прізвища тих, хто продовжить заливати Росію потоками фейків, тиражуватимуться у провідних світових ЗМІ. Маргариту Симоньян, наприклад, невдовзі буде оголошено у міжнародний розшук. Вона – перша, але далеко не остання. Людство сповна поверне забуті уроки Другої світової війни.

Головний з них – співучасть у розв'язуванні війни та вбивстві мирних громадян – найтяжчий злочин. І страшний гріх – якщо слова про віру ще здатні зворушити ваші душі.

Нагадаємо вам про долю Ганса Фріче, керівника імперського радіо Третього Рейху. Він був засуджений до 9 років в'язниці лише за участь у нацистській пропагандистській машині. І помер у камері-одиночці.

Подумайте, якщо розум ще не залишив вас. Ваші начальники, віддаючи накази публікувати брехню, не роблять цього у письмовій формі. І коли настане час розплати, вони заявлять, щоб пом'якшити свою долю, що ви все це робили з власної волі. Вас зрадять, як зраджують російські генерали своїх солдатів і офіцерів, кидаючи їх напіводягненими і голодними напризволяще.

А разом із кримінальними справами та суворими вироками вам будуть адресовані ще й позови тисяч родичів тих, хто загинув в Україні від російських снарядів та бомб. І ваших іпотечних квартир точно не вистачить, щоб за ними розрахуватися. Не перетворюйте ж своє життя, життя своїх батьків та дітей, життя всіх росіян на пекло! Зійдіть з цієї шаленої каруселі лицемірства, підлості та обману. Залишіть головного злочинця на самоті під страхом неминучої відплати.

Просто зараз. Завтра може бути запізно!

Андрій Бастунець, голова Білоруської асоціації журналістів

Хелле Тійкмаа, президент Спілки журналістів Естонії

Д-р Вольфганг Рессманн, голова Національної ради каналів громадського доступу (bvbm), Німеччина. Організатор Медіадіалогу,Людвігсхафен, Німеччина

Імантс Лієпіньш, член правління Спілки журналістів Латвії

Ілля Козіньш, голова правління Латвійської асоціації журналістів

Дайнюс Радзявічюс голова Спілки журналістів Литви

Кшиштоф Сковронський, голова Польської асоціації журналістів»

Фото з вільних джерел

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2184
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду