Зеленський затвердив стратегію державної безпеки

Зеленський затвердив стратегію державної безпеки

16 Лютого 2022
1385
16 Лютого 2022
22:53

Зеленський затвердив стратегію державної безпеки

1385
Указ президента ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 грудня 2021 року «Про Стратегію забезпечення державної безпеки».
Зеленський затвердив стратегію державної безпеки
Зеленський затвердив стратегію державної безпеки

Президент Володимир Зеленський 16 лютого підписав указ, який ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 грудня 2021 року «Про Стратегію забезпечення державної безпеки». Кабінет міністрів повинен затвердити план заходів із втілення цієї стратегії, розробленої до 2025 року, а Служба безпеки України щороку до 1 березня звітуватиме РНБО про ситуацію з її виконанням.

Стратегія «визначає реальні й потенційні загрози державній безпеці України, напрями та завдання державної політики у сфері державної безпеки, є основою для планування і реалізації політики у сфері державної безпеки». Серед загроз державній безпеці насамперед згадана агресивна політика Росії, яка «продовжує гібридну війну, системно застосовує політичні, економічні, інформаційно-психологічні та інші засоби, кібератаки». Втім, згадані й інші загрози, зокрема «олігархічні кола» та «окремі держави», які впливають на органи влади в Україні через національні меншини (ймовірно, мається на увазі насамперед Угорщина).

Чимало уваги у Стратегії приділили інформаційній війні та пропаганді: «Деструктивна пропаганда як ззовні, так і всередині України, використовуючи суспільні протиріччя, розпалює ворожнечу, провокує конфлікти та підриває суспільну єдність. Відсутність цілісної інформаційної політики держави, недостатня розвиненість національної інформаційної інфраструктури, слабкість системи стратегічних комунікацій ускладнюють нейтралізацію цієї загрози на тлі інформаційної експансії Росії, зокрема шляхом розширення власної інформаційної інфраструктури та контрольованих нею структур на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, а також в окремих районах Донецької та Луганської областей».

Серед напрямків, у яких держава має намір рухатись, втілюючи Стратегію, є «активізація протидії спеціальним інформаційним операціям, спрямованим на повалення (зміну) конституційного ладу, порушення суверенітету і територіальної цілісності України, загострення суспільно-політичної ситуації в державі, підрив обороноздатності», а також «завершення створення, подальший розвиток і посилення спроможності національної системи кібербезпеки, оптимізація координації її суб’єктів з метою ефективної протидії кіберзагрозам у сучасному безпековому середовищі». Є у стратегії також є пункт про покращення комунікації між суб’єктами забезпечення держбезпеки та «запровадження дієвих механізмів доступу суб’єктів забезпечення державної безпеки до державних електронних інформаційних ресурсів та автоматизованих інформаційних і довідкових систем, реєстрів, банків (баз) даних».

Підпис під Стратегією забезпечення державної безпеки поставив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак.

Нагадаємо, 28 грудня 2021 року Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 15 жовтня 2021 року «Про Стратегію інформаційної безпеки», підписавши указ №685/2021.

У Стратегії перераховано глобальні та національні загрози в інформпросторі, а також цілі України в сфері інформаційної безпеки.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1385
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду