Рада не включила в порядок денний сьомої сесії проєкт про державний інформконцерн телерадіомовлення

Рада не включила в порядок денний сьомої сесії проєкт про державний інформконцерн телерадіомовлення

15 Лютого 2022
1419
15 Лютого 2022
14:49

Рада не включила в порядок денний сьомої сесії проєкт про державний інформконцерн телерадіомовлення

1419
Але проєкт не вважається знятим з розгляду загалом.
Рада не включила в порядок денний сьомої сесії проєкт про державний інформконцерн телерадіомовлення
Рада не включила в порядок денний сьомої сесії проєкт про державний інформконцерн телерадіомовлення

У вівторок, 15 лютого, парламент ухвалив постанову №6575 про порядок денний Верховної Ради сьомої сесії дев'ятого скликання. І в цей порядок денний не включено проєкт Закону № 6430 про Державний інформаційний концерн телебачення і радіомовлення України, який вніс народний депутат від фракції «Слуга народу» Олег Дунда.

Постанови про порядок денний сесії зазвичай ухвалюються разом з низкою додатків, серед яких «Перелік законопроєктів, які комітети Верховної Ради України за висновками їх попереднього розгляду пропонують не включати до порядку денного сьомої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання». Сьогодні парламент такий додаток не ухвалив.

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики запропонував не включати до порядку денного сьомої сесії 19 законопроєктів, серед яких був проєкт Олега Дунди №6430. Якби парламент проголосував і за цей додаток теж, то всі проєкти, які увійшли до такого переліку, вважалися б знятими з розгляду. Таким чином, проєкт №6430 перебуватиме у парламенті і у будь-який момент може бути внесений до порядку денного окремою постановою.

Нагадаємо, законопроєкт №6430 про Державний інформаційний концерн телебачення і радіомовлення, зареєстрований 15 грудня, викликав обурення громадських організацій і Суспільного.

Як повідомляв «Детектор медіа», 15 грудня 2021 року у Верховній Раді зареєстрували проєкт Закону України № 6430 «Про Державний інформаційний концерн телебачення і радіомовлення України».

Автор проєкту пропонує створити концерн на базі Національної суспільної телерадіокомпанії України, Державного підприємства «Мультимедійна платформа іномовлення України» і Державного агентства України з питань кіно.

Також пропонується утворити Державний інформаційний концерн телебачення і радіомовлення України у формі акціонерного товариства, 100 відсотків акцій якого належатимуть державі. Концерн підпорядковуватиметься Кабінету міністрів України і може фінансуватися завдяки: продажу створеного відповідно до технічних завдань телерадіоконтенту, плати за користування авторськими та суміжними правами; державного і місцевих бюджетів; орендної плати за користування технічним та студійним обладнанням Державного інформаційного концерну; інших надходжень, не заборонених законодавством.

На базі інформаційного концерну пропонують створити експертну раду. У статті 10 законопроєкту прописано склад та порядок формування науково-експертної ради Державного інформаційного концерну. Ця науково-експертна рада має складатися з дванадцяти членів. Президент України, Верховна Рада та Рада національної безпеки і оборони призначатимуть по три члена ради. Ще три члена ради мають призначатися від національних творчих спілок України за їхнім спільним поданням. Згідно із законопроєктом, строк повноважень членів науково-експертної ради буде становити п’ять років з дня їх призначення на посади.

Медіаюрист Інституту масової інформації (ІМІ) Алі Сафаров заявив, що зареєстрований у парламенті законопроєкт про створення Держконцерну телебачення та радіомовлення містить суттєві загрози свободі слова в Україні.

Фото: пресслужба Верховної Ради

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1419
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду