Фейк Путіна: В доктринальних документах України йдеться про повернення Криму «військовим шляхом»

Фейк Путіна: В доктринальних документах України йдеться про повернення Криму «військовим шляхом»

8 Лютого 2022
5331

Фейк Путіна: В доктринальних документах України йдеться про повернення Криму «військовим шляхом»

Олександр Замковой, «Stopfake.org»
5331
Фейк Путіна: В доктринальних документах України йдеться про повернення Криму «військовим шляхом»
Фейк Путіна: В доктринальних документах України йдеться про повернення Криму «військовим шляхом»

Президент Росії Володимир Путін під час пресконференції з Президентом Угорщини Віктором Орбаном, коментуючи питання можливого вступу України до НАТО, заявив, що «у доктринальних документах України сказано, що вони (українська влада — прим. ред.) збираються повернути Крим, зокрема й військовим шляхом». Які конкретно доктринальні документи мав на увазі Путін, він не сказав. StopFake вирішив перевірити офіційні джерела і розібратися, до чого все ж таки веде Президент РФ, поширюючи черговий антиукраїнський фейк. 

Свої пресконференції Путін все частіше використовує як майданчик для поширення  дезінформації про Україну. Не встигла громадськість проковтнути путінський міф про «обіцянку НАТО» не розширювати свої кордони на схід та нібито «геноцид», який проводиться українськими військовими на Донбасі, як цього разу ми почули про нібито затверджені на державному рівні плани України про повернення окупованого Росією Криму “військовим шляхом”. Роблячи подібну заяву, Путін намагається підвести до думки, що у випадку членства України в НАТО така нібито спланована українською владою «спецоперація у Криму» змусить Росію воювати з усім блоком НАТО. Це, на думку Путіна, неприпустимий сценарій, на який нібито зухвало йдуть західні партнери України: 

«Уявімо, що Україна є членом НАТО: напхана зброєю, стоять сучасні ударні системи, як у Польщі та Румунії, і починає операцію у Криму. Зараз не говорю про Донбас. Це (Крим — прим. ред.) суверенна російська територія, питання для нас у цьому значенні закрите. Уявімо, що Україна — країна НАТО і розпочинає ці військові операції. Нам що, воювати із блоком НАТО? Ну хтось про це хоч щось подумав? Схоже, що ні».

Джерело: YouTube-канал «RT на русском»

StopFake звернувся до тексту Стратегії національної безпеки України з метою віднайти будь-які згадки про Крим в контексті майбутнього повернення тимчасово окупованого Росією півострова «військовим шляхом». Стратегія, прийнята у 2020 році, закріпила поточні пріоритети національних інтересів України та забезпечення національної безпеки. В тексті Крим згадується виключно в контексті здійснення «міжнародно-правових, політико-дипломатичних, безпекових, гуманітарних та економічних заходів, спрямованих на припинення Російською Федерацією його незаконної окупації». Це — пряма цитата з документа. Як бачимо, ніяких згадок про військові методи. До того ж у Стратегії визначена необхідність вживати заходи для уникнення ескалації військового конфлікту з Росією. У цьому контексті ключовими напрямами є посилення оборонних і безпекових спроможностей України, зміцнення її світової підтримки та ефективне використання міжнародної допомоги.  

Джерело: сайт Президента України

Текст нової редакції Воєнної доктрини України, затвердженої у 2015 році, згадує про Крим в контексті збройної агресії і порушення територіальної цілісності України. Через це Рада національної безпеки і оборони (РНБО) зазначає, що «в умовах, що склалися через агресивні дії Російської Федерації в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі та інспірування і підтримку нею сепаратистського руху у східних регіонах України, підготовка держави до оборони здійснюється одночасно з веденням бойових дій проти не передбачених законом збройних формувань. У ході відбиття агресії продовжується нарощування оборонних можливостей держави шляхом переведення економіки і системи воєнного та державного управління на функціонування в умовах особливого періоду, мобілізація додаткових ресурсів». В документі вказується ведення бойових дій тільки проти «збройних формувань», якими є російські бойовики так званих «ЛДНР». Тож і тут немає ніяких згадок про військові методи для повернення Криму. 

Джерело: сайт Президента України

З обох документів стає зрозуміло, що основним завданням воєнної безпеки України щодо російської агресії визначено розвиток саме потенціалу стримування агресора та нарощення оборонної здатності української армії. Але, попри відверту брехню, фейк Путіна про наявність в «доктринальних документах України наступальних планів на Крим» є дуже спокусливим для російських пропагандистів, які все пророкують наступ на Крим чи Донбас «мілітаризованої Заходом України». 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Олександр Замковой, «Stopfake.org»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5331
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
slavko
798 дн. тому
Когда х*ло окупировал Крым, о чем он думал? Что вопрос закрыт и Украина не рыпнется его отобрать? А вот теперь приходиться чесать репу, что будет если Украина вступит в НАТО, что будет если после ухода из Донбасса санкции не закончатся, а наоборот усилятся, да так что в РФ все взвоют... Что воевать с НАТО - себе дороже... Дешевле вернуть Крым, и как-то при этом договориться, чтобы сохранить лицо... Вот о чем нужно сейчас думать
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду