Журналістку «Новой газеты» Мілашину «відрядили» з Росії через погрози з Чечні

Журналістку «Новой газеты» Мілашину «відрядили» з Росії через погрози з Чечні

4 Лютого 2022
2352
4 Лютого 2022
11:44

Журналістку «Новой газеты» Мілашину «відрядили» з Росії через погрози з Чечні

2352
За її словами, це не перший випадок, коли їй доводиться виїжджати з Росії заради безпеки.
Журналістку «Новой газеты» Мілашину «відрядили» з Росії через погрози з Чечні
Журналістку «Новой газеты» Мілашину «відрядили» з Росії через погрози з Чечні

Журналістка «Новой газеты» Олена Мілашина залишає Росію через погрози з Чечні. Про це йдеться в заяві редакції.

«У зв'язку з особливими відносинами, що вибудувалися між федеральною владою і главою Чеченської республіки Рамзаном Кадировим, зважаючи на численні особисті погрози, закинуті останніми днями відомими представниками Чеченської республіки на адресу оглядача "Новой газеты" Олени Мілашиної, редакція ухвалила рішення про відрядження.

Олена дотримується протоколів безпеки, затверджених редакцією. Її локація ніяк не вплине на висвітлення теми прав людини в Чечні», – заявила редакція.

В ефірі телеканалу «Дождь», Мілашина розповіла, що виїде з Росії на якийсь час, «як це неодноразово бувало».

«На цьому наполягають і мій головний редактор, і мої джерела серед високопосадовців, які кажуть, що зараз загроза моєї особистої безпеки висока. Тому я їх послухаю, хоча це мені дуже не подобається, не люблю я такі речі», – цитує її «Медуза».

23 січня 2022 року голова Чечні Рамзан Кадиров назвав Олену Мілашину та правозахисника Ігоря Каляпіна «терористами» та «пособниками терористів» та закликав правоохоронні органи затримати їх. 1 лютого Кадиров закликав порушити справу проти «Дождя» та «Новой газеты», також назвавши їх «терористами» та «пособниками терористів».

Щонайменше останні два роки Олена Мілашина регулярно отримує погрози з боку керівництва Чечні або піддається нападам.

6 лютого 2020 року в Грозному група людей напала на журналістку Олену Мілашину та адвокатку Марину Дубровіну. Журналістка тоді заявила, що «неодноразово отримувала погрози від чеченської влади і особисто Рамзана Кадирова у зв'язку з публікацією критичних матеріалів про порушення прав людини в Чечні».

15 лютого 2020-го Олена Мілашина знову отримала лист із погрозами. 18 лютого вона подала заяву до Слідчого комітету РФ з проханням порушити кримінальне провадження за статтею 144 КК РФ (перешкоджання законній професійній діяльності журналіста) через напад у Грозному.

У квітні 2020-го Олена Мілашіна опублікувала статтю «Смерть від коронавірусу – менше зло», у якій говориться, що багато медичних установ у Чечні не були готові до прийому хворих, тому їх закрили. Також в статті стверджувалось, що в регіоні майже не проводять тестування на коронавірус, за винятком наближених до глави Чечні. Водночас, за даними журналістки, епідемія коронавірусу не знизила число незаконних затримань, зокрема масових.

Кадиров розкритикував видання «Новая газета» через статтю Мілашиної про коронавірус. Він закликав ФСБ і владу Росії «зупинити журналістів». Роскомнагляд змусив видання видалити матеріал.

Фото: Новая газета

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2352
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду