У Казахстані досі не можуть знайти журналіста, який зник під час протестів

У Казахстані досі не можуть знайти журналіста, який зник під час протестів

18 Січня 2022
1333
18 Січня 2022
17:21

У Казахстані досі не можуть знайти журналіста, який зник під час протестів

1333
Два тижні тому після приїзду поліції Махамбет Абжан пішов з дому і не повернувся. Дружина чула, як поліцейські добирали ключі до замка квартири.
У Казахстані досі не можуть знайти журналіста, який зник під час протестів
У Казахстані досі не можуть знайти журналіста, який зник під час протестів

Від 6 січня немає звісток від журналіста із Нур-Султану Махамбета Абжана. Запит до поліції жодного результату не дав, повідомляє з посиланням на дружину кореспондента Гульзіру Дуйсембаєву редакція «Радіо Свобода» у Казахстані

Запит до МВС подав адвокат, до якого звернулася пані Дуйсембаєва. «У поліції повідомили, що його не затримували. Але ми хочемо отримати офіційну письмову відповідь. Наші подальші кроки залежатимуть від того, що буде сказано у відповіді. Ми проконсультуємося з адвокатом», — сказала дружина журналіста. У переліку тих, хто зник без вісти, його немає.

Також Гульзіра Дуйсембаєва розповіла, що поліцейські, які навідувалися перед зникненням Абжана, намагалися дібрати ключ до замка їхньої квартири. Також вони погрожували застосувати газ.

Як писав «Детектор медіа», Махамбет Абжан висвітлював протести у столиці Казахстану. 

У ніч на 5 січня журналіст повідомив у соцмережах, що до нього додому прийшли співробітники поліції. За цією інформацією, він відмовився відчиняти двері, після чого в квартирі вимкнули електрику та інтернет. Махамбет Абжан закликав колег та правозахисників приїхати до нього та висловити підтримку.

Коли вдень 6 січня до помешкання журналіста приїхали кореспонденти «Радіо Азаттик», вдома його вже не було. Біля його квартири перебували три співробітники поліції у цивільному одязі. Жодного шуму, розповіли сусіди, до приходу поліції чути не було.

Вдень 5 січня Махамбет Абжан вийшов з дому і не повернувся.

Загалом, за даними МВС Казахстану, під час протестів було затримано майже 10 тисяч осіб. Щодо кількості загиблих, то, за найновішими даними, їх не менше 225 включно з 19 силовиками.

Фото: «Радіо Азаттик»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1333
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду