Американцям підсунули старий фільм, де “Аль Джазіра” – взірець журналістики

17 Травня 2002
1044
17 Травня 2002
14:19

Американцям підсунули старий фільм, де “Аль Джазіра” – взірець журналістики

1044
Днями нью-йоркський телеканал WLIW (21 канал) представив глядачам увечері о 21. 00 документальну стрічку "Аль Джазіра: арабський Сі-Ен-Ен". Документальний фільм був зроблений у 1999 році данськими продюсерами Георгом Бругмансом, Франком В’єрінгом і Гансом Оттеном для публічного телебачення Данії.
Американцям підсунули старий фільм, де “Аль Джазіра” – взірець журналістики
Після трагедії 11 вересня на американських локальних телеринках процвітає повтор документальних телефільмів. Але не береться до уваги те, що подієві документальні стрічки, як і решта комбінованих телепродуктів, мають обмежений строк придатності. Впливова газета “Нью-Йорк таймс” звернула увагу на цей показ і вустами Детектор медіа Джулії Саламон заявила: “Здається нечуваним чи навіть безглуздим показувати цей фільм без оновлення і коригування!”

До 11 вересня мало людей у США чули про “Аль Джазіру”, арабськомовний супутниковий телеканал, який став всесвітньовідомим через трансляції відеозаписів Усами бен Ладена. Минулої осені “Аль Джазіра” вела репортажі з Афганістану, а нинішні репортажі з Близького сходу зробили їй на Заході новий і багато в чому непривабливий імідж. На цьому каналі палестинські терористи-камікадзе закликали до терактів, а самогубства називалися "операціями коммандос." Невелика деталь: впродовж останніх 8 місяців, відколи літаки впали на Нью-Йорк, газета “Нью-Йорк таймс” згадувала про “Аль Джазіру” у 166 статтях, порівняно з 20 згадками за попередні 5 років.

Відколи у 1996 році «Аль Джазіра» розпочала мовлення з невеликої, порівняно ліберальної країни Катар, західні журналісти бути заінтриговані непідцензурністю і незалежністю каналу, що було незвичним для більшості з 22 арабських країн, на які розповсюджувався сигнал супутника. Стиль журналістики був американським, а зміст передач - місцевим і дуже привабливим для тамтешньої аудиторії, яку привчили до нудного регульованого урядом телебачення.

Критично налаштована критик Джулія Саламон визнає, що документальний фільм про “Аль Джазіру” трирічної давнини все ж таки можна визнати актуальним, як нагадування, що глибокі культурні відмінності були очевидні навіть за поверхневими ознаками. “Аль Джазіра” може виглядати і звучати так само, як американське Сі-Ен-Ен, з чудовою графікою і контроверсійними ток-шоу, однак засади і точки зору цих двох каналів завжди різняться як ніч і день, як Схід і Захід. І ми не звертали на це уваги”, - зазначила вона.

У фільмі ведучий ток-шоу “Аль Джазіри” каже, що канал являє собою “демократичний, ліберальний форум”. Наприклад, у 1999 році ток-шоу, стилізоване під американський "перехресний допит”, показало гостя з Тунісу, вдягненого у європейський костюм і краватку, а присутній у студії шейх був у традиційному вбранні. За кілька хвилин обидва гостя захопилися сваркою на підвищених тонах, як це можна бачити на американських каналах “Фокс ньюз” чи “Сі-Ен-Ен”. Тунісець звинуватив арабського шейха у тероризмі, а той звинуватив гостя з Тунісу у тому, що той комуніст і симпатизує євреям. Кожен з запрошених обізвав співбесідника брехуном. “Такого роду псевдодебати дуже притаманні американському телебаченню, - пише телекритик Джулія Саламон. – Але їхній зміст суттєво різний. На “Аль джазірі” гість може насміхатися так: "Тільки релігійний лідер може оголосити джихад. Чуєте ви, неграмотний ідіоте!?”

До того ж, “Аль Джазіра” стала рупором молодої демократії в Катарі і знаряддям боротьби між реформаторами і консерваторами. Документальний фільм приділяє увагу першим парламентським виборам в країні. Серед сотні кандидатів було 6 жінок, одна з яких, як показано у фільмі, пояснювала місцевим жителям, що таке вибори.

В іншому епізоді Фаїза Рафсанжані, дочка екс-президента Ірану і член іранського парламенту, обговорює роль жінки в іранській політиці. Вона також була вдягена у чадру і лише виразний шарф зі шкіри леопарда видавав її справжні уподобання в одязі.

Телеканал також вивчає диспропорцію між заможністю і бідністю. Заможний кандидат у депутати Катару запросив журналістів “Аль Джазіри” на екскурсію до власного палацу. Їдальня була удвічі більша за розмірами від звичного банкетного холу в готелях; внутрішній плавальний басейн був оздоблений мозаїкою з коштовного каміння, спеціально спроектованої так, щоб малюнок нагадував східні килими. Також канал показував одного єгиптянина, який постачає для арабського шейха тварин. Впродовж 6 років проживання в Катарі йому так і не вдалося здобути місцевого громадянства. Можливість здобути громадянство жорстко обмежена, інакше, як заявив у фільмі кандидат у депутати Катару, “громадянство зникне, як таке”.

“Жоден ворог США на “Аль Джазірі” не був морально засуджений за ворожість і презирство до Сполучених Штатів, - наголошує Саламон у своїй редакційній статті. - У повідомленнях про бомбування американцями Іраку телекомпанія показала відчай пересічних іракців без обговорення того, що ж саме викликало авіанальоти”.

Найбільш лякаючим, на думку американського Детектор медіа, був фрагмент з інтерв”ю Бен Ладена у 1999 році з різкими випадами на адресу США і жахливим передбаченням: "З божою допомогою ми повалимо американців! Кожен американець - наш ворог безпосередньо чи опосередковано, незалежно від того, носить він зброю чи сплачує податки!". Тоді один з кервіників “Аль Джазіри” пояснював рішення показати інтервью з терористом №1 такими аргументами: "Західні медіа були б раді взяти у нього інтерв”ю, особливо американці. Вони б заплатили купу грошей за таку можливість!”.

Насамкінець у статті “Ню-Йорк таймс” наводяться слова ведучого арабського ток-шоу: "Демократія прийде у арабський світ через ЗМІ і ніяк інакше”. І телекритик Джулія Саламон ставить проблему: “Але демократія в якому визначенні?” і резюмує “Цей документальний фільм трирічної давнини, приправлений тогочасним оптимізмом, зараз виглядає, як ще одна гірка пілюля для американського суспільства”.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
спеціально для “Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1044
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду