Стратегічні державні комунікації не мають залежати від політичних інтересів окремих людей —  учасники Kyiv StratCom Forum

Стратегічні державні комунікації не мають залежати від політичних інтересів окремих людей — учасники Kyiv StratCom Forum

8 Грудня 2021
2069
8 Грудня 2021
19:25

Стратегічні державні комунікації не мають залежати від політичних інтересів окремих людей — учасники Kyiv StratCom Forum

2069
Учасники форуму згадували успішні кейси та проблеми у стратегічних державних комунікаціях.
Стратегічні державні комунікації не мають залежати від політичних інтересів окремих людей —  учасники Kyiv StratCom Forum
Стратегічні державні комунікації не мають залежати від політичних інтересів окремих людей —  учасники Kyiv StratCom Forum

Учасники Kyiv StratCom Forum вважають, що Україні слід провести реформу державних комунікацій. Про це говорили учасники останньої панелі форуму 8 грудня.

За словами директорки Департаменту комунікацій Міністерства енергетики України Лариси Шустенко, ефективні стратегічні комунікації можливі за трьох умов: коли наявна інституційна спроможність уряду, є контроль за досягненням вимірюваних комунікаційних цілей і забезпечується повна палітра комунікаційних інструментів.

«Держава почала виділяти кошти на комунікації, ми навчились правильно використовувати на це донорські гроші», — каже вона. Натомість проблемою залишається вимірювання ефективності досягнення цілей стратегічних комунікацій. За її словами, на державному рівні це не робиться. Лариса Шустенко згадала лише один успішний кейс у цьому напрямку: вимірювання збільшення довіри до Національній поліції за державний кошт.

Серед позитивних тенденцій вона назвала переформатування структурних підрозділів, внаслідок яких стратегічні комунікації від’єднують від поточних комунікацій. Натомість основним викликом на сьогодні є проведення реформи державних комунікацій.

Важливою складовою цієї реформи, на думку Шустенко, є розділення політичних та  державних комунікацій. Останні мають не залежати від політичних інтересів конкретних осіб, а відповідати державним інтересам.

«Ми зможемо нарешті централізувати донорські компанії для досягнення однієї комунікаційної цілі. Ми зможемо вибудувати роботу урядових стратегічних комунікацій для підвищення довіри до державної служби і до держави України», — сказала Лариса Шустенко і додала, що на сьогодні довіра до державних чиновників та до державної служби — на найнижчому рівні.

Ігор Соловей, керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, каже, що стратегічні комунікації — важливий компонент державної інформаційної безпеки та протидії гібридним загрозам. Створення окремого центру, на його думку, свідчить про те, що держава розуміє важливість цього напрямку. Але цьому процесу заважає надмірна політизація. «Утруднює розвиток стратегічних комунікацій те, що держоргани надміру політизовані. І ця політизація заважає. Багато хто з комунікаційних команд не спілкуються одне з одним», — каже він.

Андрій Островський, начальник Управління стратегічних комунікацій апарату Головнокомандувача Збройних сил України, звернув увагу на важливість проактивних комунікацій. Він пригадав успішний кейс військових навчань 2021 року, коли вдалось «врахувати всі загрози та ризики і забезпечити політику єдиного голосу».

Нагадаємо, 7-8 грудня пройшов дводенний онлайн-захід Kyiv Stratcom Forum, метою якого був обмін та вдосконалення підходів до стратегічних комунікацій та формування стійкості на державному рівні в Україні та країнах-партнерах з НАТО у Східній Європі. 

Ілюстрація: скріншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2069
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду