Запорізький журналіст судиться з Євгеном Черняком через твердження, що той – «прихильник Росії»

Запорізький журналіст судиться з Євгеном Черняком через твердження, що той – «прихильник Росії»

4 Жовтня 2021
4485
4 Жовтня 2021
16:45

Запорізький журналіст судиться з Євгеном Черняком через твердження, що той – «прихильник Росії»

4485
Черняк подав позов про захист честі, гідності та ділової репутації через поширення вищезгаданої інформації у вересні 2020 року.
Запорізький журналіст судиться з Євгеном Черняком через твердження, що той – «прихильник Росії»
Запорізький журналіст судиться з Євгеном Черняком через твердження, що той – «прихильник Росії»

Журналіст запорізького видання «Гвозди.Запорожье» Богдан Василенко назвав бізнесмена Євгенія Черняка «прихильником дружби з Росією». Апеляційний суд після розгляду скарги Черняка постановив спростувати це твердження і сплатити компенсацію судових витрат.

У рішенні від 23 вересня Запорізький апеляційний суд погодився з висновками суду першої інстанції з приводу визнання недостовірною поширеної інформації «Черняк Євгеній Олександрович є прихильником дружби з Росією» та зобов’язав Василенка протягом місяця з дня набрання законної сили рішенням суду спростувати її.

Мова йде про титри до матеріалу Василенка «Экс-руководитель партии Шария в Запорожье – о штурме областной администрации и сотрудничестве с СБУ (видео)», яке було поширене ресуросом «Гвозди.Запорожье» 6 квітня 2020 року.

Також суд постановив стягнути з Василенка компенсацію судових витрат на користь Черняка у розмірі 32618,76 грн.

Разом з тим, суд частково задовольнив апеляційну скаргу Василенка і скасував заборону суду першої інстанції розповсюджувати поширене в мережі речення: «Черняк Євгеній Олександрович є прихильником дружби з Росією».

«У задоволені позовних вимог щодо заборони Василенку Богдану Юрійовичу розповсюджувати будь-яким чином (по телебаченню, в пресі, по радіо, в мережі Інтернет, у зовнішній рекламі, в місцях публічного розповсюдження інформації, в інтерв’ю, в розмовах з будь-якими особами тощо) інформацію наступного об’єктивного змісту: Черняк Євгеній Олександрович є прихильником дружби з Росією – відмовити», – говориться в рішенні суду.

Черняк подав позов про захист честі, гідності та ділової репутації через поширення вищезгаданої інформації у вересні 2020 року. Зокрема, Черняк просив суд визнати її недостовірною.

У коментарі «Детектору медіа» Василенко повідомив, що в титрах до відео він коротко пояснив «схожість поглядів Шарія і Черняка» коротким описом про прихильність обох до концепції «дружби з Росією».

«Для цього були всі підстави – я не зміг у фейсбуці Черняка знайти жодну згадку про АТО, належність Криму, агресію Росії. Зате там є багато глузувань з націоналізму, вихваляння Росії та "респекти" Путіну і Лукашенку. Скріни з підтвердженнями "русофільства" Черняка, як і дані про реалізацію горілки його торговельних марок на території Росії суд до уваги не прийняв», – стверджує Василенко.

Василенко додав, що його захист готує касацію на рішення суду у частині виплати Черняку компенсації.

«На даний час я очікую довідку з податкової про доходи – будемо просити скасувати у моєму випадку судовий збір (6,5 тисяч зараз для мене є чималими грошима). Її обіцяють надати в четвер - значить, в четвер-п‘ятницю подамо касацію», – каже Василенко.

Бізнесмен Євгеній Черняк у 2020 році увійшов у ТОП-30 найбагатших людей України за версією журналу Forbes-Україна. Він є головою наглядової ради холдингу Global Spirits.

Скріншот відео: Big Money/YouTube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4485
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду