Затримані торік «вагнерівці» не причетні до збиття боїнгу MH17 – Нідерландська прокуратура

Затримані торік «вагнерівці» не причетні до збиття боїнгу MH17 – Нідерландська прокуратура

30 Вересня 2021
7244
30 Вересня 2021
19:48

Затримані торік «вагнерівці» не причетні до збиття боїнгу MH17 – Нідерландська прокуратура

7244
Деякі з бойовиків розповідали українським розвідникам, коли ті вербували їх під прикриттям, нібито вони були на місці запуску ракети «БУК» у 2014 році.
Затримані торік «вагнерівці» не причетні до збиття боїнгу MH17 – Нідерландська прокуратура
Затримані торік «вагнерівці» не причетні до збиття боїнгу MH17 – Нідерландська прокуратура

Найманці ПВК «Вагнер», яких українські спецслужби вербували, щоб потім затримати, не мають стосунку до збитого у 2014 році малайзійського боїнга над Донецькою областю. Про це йдеться на сайті пресслужби Окружного суду Гааги, пишуть «Ґрати».

8 вересня американський телеканал CNN опублікував власне розслідування щодо «Вагнергейту». Ним зацікавилась нідерландська прокуратура, оскільки в сюжеті українські військові розкривають деталі вербування бойовиків. І деякі з них стверджували, нібито були на місці запуску тої самої ракети «БУК».

Прикидаючись представниками приватної військової кампанії, яка набирає працівників з бойовим досвідом для охорони нафтових об’єктів у Венесуелі, українські розвідники всіляко намагались вивідати у бойовиків більше фактів про їхні особисті, провокуючи тих на передачу фотографій чи відеодоказів своїх бойових вмінь.

Але Об'єднана слідча група, яка займається розслідуванням збиття MH17, дослідила матеріали, які є в публічному доступі й виснувала, що в них немає доказів причетності затриманих торік «вагнерівців» до злочинів, які інкримінують Олегу Пулатову, Сергію Дубінському, Леоніду Харченку та Ігорю Гіркіну. Вони є фігурантами у справі про загибель екіпажу і пасажирів рейсу MH17.

Нагадаємо, що 24 вересня журналіст-розслідувач Bellingcat Христо Грозєв повідомив, що текстове розслідування щодо «вагнерівців» вже готове, і незабаром його опублікують

«Ми, швидше за все, днями його опублікуємо – в найближчі два тижні», – повідомив тоді Грозєв.

На MezhyhiryaFest 2021 Грозєв повідомив, справі «вагнерівців» буде присвячено три продукти. Один – двогодинний документальний фільм-розслідування, який не вийде раніше наступного року, на думку Грозєва, фільм буде вартий Оскара.

Другий – коротший документальний фільм, це буде вже медійний продукт і випустять його раніше. Третій – текстова версія.

29 липня 2020 року спецслужби Білорусі затримали 33 бойовиків неофіційної приватної військової компанії «Вагнер». Попри запити України про екстрадицію бойовиків, білоруська влада передала їх РФ.

Головний редактор видання «Цензор.нет» Юрій Бутусов пізніше повідомив, що це була спецоперація СБУ, яка хотіла виманити російських найманців, що брали участь у бойових діях на Донбасі. Однак після того, як силовики доповіли про ці плани в Офіс президента, спецоперація провалилася. Цю версію підтвердили журналістки Яніна Соколова та Любов Величко.

ЗМІ підозрюють, що в найближчому оточенні президента є люди, які могли «злити» цю інформацію противнику. Офіс президента, СБУ, Служба зовнішньої розвідки України та Головне управління розвідки Міністерства оборони України відкидають цю інформацію.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що особисто попередив Олександра Лукашенка про бойовиків ПВК «Вагнер», коли вони були вже в Білорусі.  В Офісі президента уточнили, що Зеленський говорив з Лукашенком 5 серпня 2020 року – уже після затримання «вагнерівців».

Однак, заява Зеленського дала привід опозиції в особі «Європейської Солідарності» заявити, що Зеленський фактично виступив з явкою з повинною в справі про зрив «вагнерівської спецоперації».

8 вересня 2021 року CNN опублікувало власне розслідування про бойовиків ПВК «Вагнера», затриманих білоруськими силовиками неподалік Мінська у липні 2020 року.

У матеріалі CNN міститься переказ подій липня 2020 року із посиланням на джерела серед колишніх високопосадовців української розвідки. Однак у ньому немає інформації про те, чому саме було зірвано спецоперацію, та відсутні офіційні коментарі українських посадовців.

При цьому видання зазначило, що до операції були причетні спецслужби США, хоча офіційно вони це заперечують.

Радник голови Офісу президента Андрія Єрмака Михайло Подоляк розкритикував розслідування CNN, ствердивши, що воно засноване на хибних джерелах.

Фото: Ігор Бурдига, «Ґрати»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7244
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Влад
910 дн. тому
Были, не были причастны, там бы разобрались. Здесь вопрос о том, здало ли окружение зеленского спецоперацию или нет? А вот если бы боевики были у нас, тогда бы можно было реально разузнать, кто к чему причастен.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду