Індія змінює систему визначення рейтингів

15 Травня 2002
706
15 Травня 2002
14:17

Індія змінює систему визначення рейтингів

706
Провідні медіа-концерни вирішили модернізувати спостереження за глядацькими симпатіями в Індії – на одному з найбільш хаотичних, але найстрімкіших телеринків світу. Так заявив агентству “Рейтер” керівник місцевого підрозділу “ТАМ” американської рейтингової агенції “Нільсен” пан Крішнан.
Індія змінює систему визначення рейтингів
За його словами, кількість родин, де встановлені “піплметри”, буде збільшена, а також буде розширена географія вимірювань за рахунок сільських місцевостей.

Точні відомості про глядацькі смаки потрібні для встановлення рекламних розцінок зокрема на телеканалах “Стар” Руперта Мердока, “SЕТ” (Sony Entertainment Television) і найбільшої комерційної телемережі “ZEE”. Як відомо, американський медіа-магнат Руперт Мердок зобов”язаний 70% своїх доходів і прибутків з початку року телеканалу “Стар”, який широко транслюється в кількох країнах Азії.

Зараз в Індії телевізійні рейтинги вимірюють 2 компанії: згаданий американський філіал “TAM” та місцева “INTAM”. Планується, що наступного року вони об”єднаються під егідою комунікаційного гіганта “VNU NV” з Данії. Перша відслідковує перегляд телепередач в 3454 домівках і після об”єднання збирається збільшити цю цифру до 5800. Обидві агенції наразі моніторять тільки у містах з кількістю населення 100 тисяч і більше. Такий спосіб спостереження не враховує смаки понад 70% глядачів, котрі живуть у невеликих містах і на селі, і такий стан справ спотворює данні для таких потужних рекламодавців, як “Хіндустан левер” – провідний виробник мила, миючих засобів і зубної пасти. Протягом шести місяців “піплметри” планують встановити у місцевостях з населенням 5 тисяч чоловік по всій країні, за винятком охоплених війною гімалайського штату Джамму і Кашмір та північно-східного Ассаму.

Впродовж останнього десятиріччя в Індії різко зросла цінність телебачення, яке здатне доносити інформацію до найширшого кола споживачів. А економічна лібералізація зменшила ціни на продукти до рівнів, коли їх можуть собі дозволити сільські мешканці. Промислові виробники передбачають, що цього року 65% покупців кольорових телевізорів в Індії будуть селяни; іншими словами 7 з 10 пунктів зростання купівельної спроможності населення становлять саме вони.

Випереджаючими темпами зростає і кількість телеканалів! Станом на сьогодні у кабельних мережах Індії можна дивитися 96 каналів, а це удвічі більше, ніж якщо мати вдома супутникову тарілку. За словами пана Крішнана більше половини індійських родин користуються послугами кабельних розповсюджувачів чи мають власні супутникові приймачі. А десять років тому в Індії можна було дивитися тільки 2 канали державної телекомпанії “Дурдаршан” (Doordarshan). Така величезна кількість телеканалів – справжній кошмар для рекламодавців, які останнього року витратили на телерекламу 755 мільйонів доларів (40% загального обсягу рекламних витрат).
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
706
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду