ФСБ затримала екскерівника «Відкритої Росії». Для цього зупинили міжнародний рейс до Варшави

ФСБ затримала екскерівника «Відкритої Росії». Для цього зупинили міжнародний рейс до Варшави

1 Червня 2021
5576
1 Червня 2021
09:46

ФСБ затримала екскерівника «Відкритої Росії». Для цього зупинили міжнародний рейс до Варшави

5576
Проти Андрія Пивоварова порушена кримінальна справа про діяльність «небажаної організації».
ФСБ затримала екскерівника «Відкритої Росії». Для цього зупинили міжнародний рейс до Варшави
ФСБ затримала екскерівника «Відкритої Росії». Для цього зупинили міжнародний рейс до Варшави

ФСБ РФ затримала в аеропорту Санкт-Петербурга колишнього виконавчого директора «Відкритої Росії» Андрія Пивоварова. Як повідомляє Радіо Свобода, його зняли з літака, який мав вилетіти до Варшави.

За словами Пивоварова, він летів на відпочинок, пройшов митний контроль і сів у літак, який розпочав рух по злітній смузі. Однак після цього лайнер зупинили, і Пивоварова вивели з салону співробітники ФСБ. Ідеться про рейс Санкт-Петербург – Варшава польської авіакомпанії LOT, його виліт був відкладений більш ніж на годину.

Після затримання ексдиректора «Відкритої Росії» відвезли на допит до Слідчого комітету. Звідти Пивоваров передав через свого адвоката лист, з якого випливає, що проти політика порушена кримінальна справа про діяльність «небажаної організації».

Ця справа була порушена в Краснодарі, куди опозиціонера збираються доставити  найближчим часом.

Затримання Пивоварова відбулось на тлі гучного міжнародного скандалу з викраденням режимом Олександра Лукашенка опозиційного журналіста Романа Протасевича та його подруги Софії Сапеги. Для цього ВПС Білорусі змусили сісти у Мінську літак Ryanair, який прямував до Вільнюсу. 

За даними «Російської служби Бі-бі-сі», проти Пивоварова порушили справу через пост в Facebook. Слідчі вважають, що публікація містить агітацію і закликає до збору коштів на передвиборчу кампанію небажаної організації «Відкрита Росія».

Однак, у Facebook Пивоварова немає записів за 12 серпня 2020 року, які підходили б під цей опис. Ймовірно, слідство мало на увазі репост запису кубанського незалежного депутата Олександра Коровайного, який Пивоваров зробив 13 серпня.

У своєму пості Коровайний розповів про висунення активістки «Відкритої Росії» Яни Антонової в міську думу Краснодара, повідомив, що на проведення кампанії буде потрібно не менше 200 тисяч рублів, і описав, як можна зробити грошовий переказ на виборчий рахунок.

Антонова, яка в результаті не пройшла в міськдуми Краснодара, заявила, що в зв'язку з затриманням Пивоварова до неї «ніхто зі Слідчого Комітету або інших структур поки не звертався».

Раніше громадська організація «Відкрита Росія» оголосила про самоліквідацію. Вся її діяльність була припинена, територіальні відділення закриті, членство учасників анульоване.

Андрій Пивоваров повідомляв, що рішення колегіально ухвалила Рада «Відкритої Росії». Приводом для нього стало очікуване посилення кримінального покарання за статтею про діяльність небажаних організацій, підписаний президентом РФ Володимиром Путіним у травні 2015 року. Указ забороняє таким організаціям працювати в РФ та заморожує всі їх рахунки.

Порушникам закону, залежно від рівня участі в діяльності небажаної організації, загрожують штрафи до 500 тисяч рублів і тривалі терміни позбавлення волі.

26 квітня 2017 року Генеральна прокуратура РФ визнала небажаними зареєстровані у Великій Британії і пов’язані з Михайлом Ходорковським структури Open Russia Civic Movement і OR (Otkrytaya Rossia). У російському русі «Відкрита Росія», а також в однойменній громадській організації неодноразово заявляли, що вони не пов’язані з цими структурами. Попри це, члени «Відкритої Росії» неодноразово піддавалися адміністративним та кримінальним переслідуванням.

Фото: Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5576
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду