Що покажуть українські канали 8 та 9 травня

Що покажуть українські канали 8 та 9 травня

7 Травня 2021
7761
7 Травня 2021
20:27

Що покажуть українські канали 8 та 9 травня

7761
8 травня світ відзначає День пам’яті та примирення, а 9 травня – 76-ту річницю з дня перемоги над нацизмом.
Що покажуть українські канали 8 та 9 травня
Що покажуть українські канали 8 та 9 травня

Українські канали підготували спецпрограмування до 8 та 9 травня: документальні проєкти та художні стрічки про Другу світову війну.

ICTV

Телеканал ICTV 8 травня покаже одразу дві кінопрем’єри: документальний спецпроєкт «1945» та 8-серійну драму «Бомба», а також воєнну стрічку режисера Крістофера Нолана «Дюнкерк».

«1945» покажуть у ранковому ефірі. Це 4-серійний документальний фільм про війну без прикрас. Побудований на кадрах кінохроніки, серіал розкаже архівні відомості, про які не пишуть у підручниках з історії. Розкриються десятки раніше невідомих свідчень очевидців, а також і засекречені факти про одну з найзагадковіших воєн в історії.

Прем’єра українського воєного екшену «Бомба» розпочнеться о 14:10. Стрічка кінокомпанії «Star Media» покаже історію про те, як у роки війни простий студент індустріального інституту став розвідником. За сюжетом, йде 1941 рік, Івана Гучкова радянська розвідка вербує в США на завод, де розробляється атомна бомба. Щоб кандидатура Гучкова не викликала підозр, йому змінюють не тільки ім'я і зовнішність, але і біографію. Так Ваня стає колись зниклим без вісти піхотинцем Стенлі Лібером, який нібито вижив завдяки щасливому випадку і повернувся додому, де його увесь цей час чекала наречена Шейла. За новими документами Іван дійсно одружується на Шейлі, попри те що в СРСР у нього є кохана дівчина Ліка.

О 21:00 вийде в ефір оскароносна стрічка «Дюнкерк». Воєнна драма заснована на реальних подіях і розповідає про хід Дюнкеркскої операції на початку Другої світової війни. У ролях: Том Гарді, Кілліан Мерфі, Гаррі Стайлс.

У перервах між кінопоказами 8 і 9 травня канал показуватиме ролик, який торік зняв спеціально до пам'ятних дат разом з всесвітньо відомим театром тіней «Теуліс». Це історія буремних фронтових років, відтворена тілами акторів. Цього року вона потрапила до шорт-листа міжнародної премії PromaxBDA Awards.

9 травня в ефірі ICTV вийдуть воєнні драми «Конвой» (7:40) та «Один у полі воїн» (11:15) про відвагу героїв, які навіть у нерівних боях з ворогом наближали день перемоги.

О 16:05 канал покаже 4-серійний фільм «Танк» власного виробництва. Воєнна видовищна драма розповідає про бій першого експериментального екземпляру легендарного танку Т-34 влітку 1941 року.

Увечері канал покаже голівудську драму «Безславні виродки» Квентіна Тарантіно з Бредом Піттом у головній ролі. Стрічка показує альтернативний варіант історії війни з доброю часткою іронії. Це історія про секретний американський загін, що прославився як «безславні виродки». Герої ­– справжні вбивці і професіонали своєї справи, з жорстокістю яких не можуть зрівнятися навіть самі фашисти. Фільм покажуть о 21:05.

Концерт «Перемога. Одна на всіх» / фото пресслужби каналу «Інтер»

«Інтер»

8 травня «Інтер» покаже серіал «Ні кроку назад» (12:00), фільми «Перебіжчик» (20:30) та «Ати-бати, йшли солдати» (22:10).

9 травня о 7:00 на «Інтері» стартує благодійний телемарафон «Наша Перемога». «Телеглядачам покажуть сюжети про битви і події, що змінили хід Великої Вітчизняної війни, і зворушливі історії людей, які наближали перемогу», – анонсують на каналі. Також канал покаже інтерв'ю з Анджеєм Шпільманном – сином легендарного польського музиканта Владислава Шпільмана, про якого зняли оскароносний фільм «Піаніст».

Син Владислава Шпільмана - Анджей, як і батько, теж став музикантом. Ще хлопчиком прочитав книгу «Смерть міста», але тільки в дорослому віці дізнався, що в ній мова йде про жахливе минулому його рідного батька. Анджей впевнений: страшні образи того трагічного часу переслідували тата до кінця днів і в результаті привели до його смерті: «Коли у Варшаві було жарко, батько не міг пити воду. Казав: тоді у нас в гетто не було води, а зараз у мене її досить. Це була одна з причин його смерті. Зневоднення, ймовірно, стало причиною церебральної емболії».

Також в рамках телемарафону вийде сюжет про матір-героїню Олександру Деревську, яка усиновила 48 дітей в роки війни. Тільки з блокадного Ленінграда Олександра Абрамівна забрала до себе 17 евакуйованих дітей. Причому приймала майже безнадійних – хворих, виснажених, про яких говорили «не жилець». І доглядала їх. Журналісти побували в місті Ромни Сумської області, де жила велика родина Деревської і де досі шанують пам'ять матері-героїні.

Ще в марафоні вийдуть сюжети про Нюрнберзький процес, про блокаду Ленінграда, про Корсунь-Шевченківську битву, про трагедію українського села Копище, про концтабір «Аушвіц», а також матеріали про поетів, які воювали на фронті і писали про війну, і про роль церкви в роки війни.

Крім того, глядачі марафону дізнаються, як проходить онлайн-марш пам'яті онлайн «Наш полк», який другий рік поспіль телеканал «Інтер» організовує до Дня Перемоги.

О 10:45 канал покаже фільм «А зорі тут тихі...», о 13:40 – 6-серійну військову драму «Ні кроку назад 2. На лінії фронту», о 18:30 – «У бій ідуть одні «старики».

О 20:30 канал покаже концерт «Перемога. Одна на всіх», який можна буде побачити в ефірі 9 травня в 20.30. Ведучі – Анастасія Даугуле і Андрій Доманський. Військові пісні і сучасні твори про війну прозвучать у виконанні Таїсії Повалій, Ірини Білик, Loboda, Олега Винника, Тіни Кароль, Наталії Могилевської, Надії Мейхер, Олександра Малініна, Леоніда Агутіна, Володимира Гришка, Злати Огневич, Віталія Козловського, Міли Нітіч, ​​Влада Ситника, Світлани Тарабарової, Ольги Цибульської, Сергія Гладиря, Наталії Бучинської, Івана Березовського, Наталії Валевської, Жанни Тихонової, Вадима Олійника, Аліни Башкіної, груп «Брати Карамазови», «Город 312», «Авіатор», Freedom-jazz.

СТБ

Єдиний тематичний фільм в ефірі каналу вийде 9 травня о 8:57 – «Ати-бати, йшли солдати».

Промо-кадр серіалу «Сестричка» / kanalukraina.tv

«Україна»

8 травня канал покаже мінісеріал «Незламна» (23:20). «Кохання під нескінченним вогнем противника, дружба з Елеонорою Рузвельт, виступ на конференції, який вплинув на результат Другої світової війни, бажання жити і страх втратити кохану людину – чи впорається з усім цим тендітна жінка? Це реальна історія Людмили Павличенко – легендарної жінки-снайпера», – анонсують на каналі.

9 травня «Україна» покаже тематичні мінісеріали «Сестричка» (16:50) та «Останній день війни» (23:15).

«Сестричка» розповідає про вихованицю дитячого будинку Варю, яка вижила після обстрілу та взяла ім'я своє загиблої подруги Ані. Разом з іншою дівчиною вона відправляється на фронт медсестрою. Дівчата дають клятву не заводити романи на війні, але зустрічають на війні своє кохання.

«Останній день війни» розповідає про Миколу, який наприкінці війни повертається до рідного села, яке вже звільнене від німців. Він помічає, що відбуваються дивні події. Селяни з переляком говорять про «прокляття» і «нечисту силу». Поступово з'ясовується, що в лісі залишилися недобиті групи поліцаїв, які не встигли піти з німцями. Поліцаї грабують селян, вбивають червоноармійців, проводять диверсії. Микола вступив в нерівний бій з зрадниками, але виявив, що зрадники є і в селі, і серед колишніх друзів і родичів.

«UA: Перший»

Суспільний телеканал «UA: Перший» 8 травня покаже спецефір «Суспільної студії» та чотири серії телесеріалу «Століття Якова».

О 9:07 в ефір вийде марафон «Суспільна студія. Спецефір до Дня пам‘яті та примирення». Він триватиме до 12:00 і завершиться хвилиною мовчання.   

У студії працюватимуть ведучі Анатолій Єрема та Ігор Шавро. Вони разом з гостями обговорюватимуть історичний контекст, що супроводжує День пам’яті та примирення, і як його відзначають в Україні й за кордоном. Зокрема, йтиметься про Німеччину та Францію, звідки будуть прямі включення у спецефір. Глядачам розкажуть, чому червоний мак став візуальним символом цього дня, і що він означає.

В обговоренні візьмуть участь: головний редактор Дирекції телебачення Суспільного мовлення, голова Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка Юрій Макаров, історик Олександр Зінченко, політичний діяч, син командувача УПА Юрій-Богдан Шухевич, ветеран радянської РККА Василь Клюй, політик та колишній голова «УНА-УНСО» Андрій Шкіль, журналіст Олександр Голубов.      

Під час ефіру відбудуться включення з різних регіонів України, зокрема зі Львова, Харкова, Одеси та Дніпра. Глядачі зможуть дізнатися історії жертв нацизму, учасників війни, ветеранів Червоної армії та УПА. Спробують з’ясувати, чи готові всі ці сторони до примирення в умовах ідеологічного протистояння та на тлі спроб розколоти українське суспільство за допомогою теми війни. 

О 17:50 на «UA: Першому» відбудеться прем'єра українського драматичного мінісеріалу «Століття Якова». Серіал є екранізацією однойменного роману письменника Володимира Лиса, який став лауреатом премії Коронація слова.

Сюжет серіалу поділяється на дві лінії — минуле та сьогодення. Головний герой, волинянин Яків Мех, напередодні свого столітнього ювілею намагається відтворити власне життя у спогадах. За 100 років блукання на землі чоловік пережив багато чого: любов, війну, розлуку, зраду, моменти злетів і падінь. На його очах будувалися й руйнувалися цілі імперії в той час, коли він хотів збудувати власне щастя. Історія Якова — це не просто життєпис однієї людини, а картина життя цілого народу в період епохальних зрушень.

Роль літнього Якова у фільмі виконав заслужений артист України Станіслав Боклан, а молодого Якова зіграв заслужений артист України Роман Луцький. Також у фільмі знялися Наталія Доля, Ганна Топчій, Людмила Загорська та багато інших відомих акторів театру й кіно.

Показ перших двох серій розпочнеться о 17:50, а завершальні – о 21:25. Повторний показ серіалу відбудеться у неділю, 9 травня, о 15:55 з продовженням о 18:20.

«UA: Культура»

Телеканал «UA: Культура» 8 травня покаже низку тематичних серіалів і фільмів.

О 10:20 – художній фільм студії ім. Олександра Довженка «Українська вендета». У фільмі розповідають про початок німецької окупації України. Група поліцаїв з односельців на чолі з колишнім працівником райкому КПРС, хоче «подарувати» вродливу дівчину німецькому обер-лейтенанту, та на заваді їм став молодий хлопець, якого вони вбивають. Зневірена знайти порозуміння і справедливість серед хуторян невтішна мати оголошує винним вендетту.

О 12:20 – художній серіал «Наші матері – наші батьки», Німеччина. 16+. Канал покаже три серії поспіль.

За його сюжетом у червні 1941 року п'ятеро друзів зустрічаються в маленькому берлінському кафе, щоб провести трьох із них на Східний фронт Другої світової війни. Двоє з них — брати. Вони молоді й вважають, що весь світ лежить перед ними, треба тільки його завоювати. А далі починається пекло: зима 1941-го і Курська битва, концтабір Заксенгаузен і берлінська в'язниця Шарлоттенбург, фронтовий госпіталь і штрафний батальйон Вермахту. Після цього вони знову зустрічаються в цьому самому кафе влітку 1945-го. Тільки це вже зовсім інші люди. Війна для братів — це втрата бойових товаришів, участь у розстрілах мирних мешканців та полонених червоноармійців, страх і очікування. Сприйняття братами війни та самих себе фільм показує як драматичну еволюцію.

О 15:05 – документальний фільм режисера Олександра Шапіро за сценарієм Ірини Чмола «Іспит на людяність», Україна. 12+. Він розповідає про німецько-фашистську окупацію Вінницької області у 1941-1944 роках. Саме у Вінниці у 1943-му році фашисти намагалися виправдати злочини Голокосту, звинувативши так званих єврейських агентів НКВС у знищенні репресованих українців під час Вінницької трагедії 1937-1941 років.

О 16:10 – художній фільм режисера Ахтема Сеїтаблаєва «Її серце» («Чужа молитва»). Фільм розповідає про молоду кримськотатарську дівчину Саїде Аріфову, яка під час Другої світової війни, ризикуючи власним життям, врятувала 88 єврейських дітей-сиріт, проте ця історія не підтверджується Яд Вашем.

О 18:05 відбудеться прем’єра французького документального серіалу «ГУЛАГ. Історія». Ексклюзивне право на показ проєкту в Україні Суспільне отримало в рамках партнерства з Французьким інститутом в Україні. Телеканал покаже три серії, які триватимуть до 21:20.

Серіал французького історика й режисера Патріка Ротмана розповідає історію ГУЛАГу — системи радянських концентраційних таборів, де більшовицький режим утримував на примусових роботах мільйони людей. Завдяки унікальним свідченням та відкритим архівам авторам вдалося відтворити історію каральної машини СРСР, започаткованої ще 1918 року та підтримуваної до 1950-х років. 

Повтор серіалу «ГУЛАГ. Історія» покажуть 9 травня о 16:15.

Кадр із фільму «Перл-Гарбор» / kinorium.com

Новий канал

8 травня о 14:50 канал покаже оскароносну військову драму «Перл-Гарбор» режисера Майкла Бея.

За сюжетом, Рейф та Денні — двоє друзів зі штату Теннессі, які виросли разом і були наче брати. Тепер вони стали пілотами повітряного корпусу Армії США. Через випадковий збіг обставин поміж друзями пробігає чорна кішка — любов до медсестри Евелін. Доля, яку диктує війна, закинула всіх трьох на військову базу США Перл-Гарбор, що на Гаваях, якраз у той час, коли відбувається відомий напад на Перл-Гарбор японської повітряної армії. Світ розвалювався, минуле зникло в сутінках пожеж, і тепер за майбутнє повинен був боротися кожен, на землі й на небі, у дружбі та ворожнечі.

5 канал

8 травня канал покаже документальні серіали «Бойовий відлік» (07:10), «Найбільші танкові битви» (08:00, 17:15), «Вирішальні битви другої світової війни» (16:00), «Майстри війни» (18:55) та документальний фільм «У пошуках Великої Волині» (21:15).

Кадр з фільму «Мідвей» / medium.com

«1+1»

9 травня канал покаже військову драму «Мідвей» (21:00). Фільм описує історію моряків і авіаторів ВМС США, які стійко билися в битві за Мідвей, що стала переломним моментом на Тихоокеанському театрі Другої світової війни. Головні ролі у фільмі виконують Вуді Харрельсон, Люк Еванс і Менді Мур.

О 23:45 в ефір вийде стрічка «Ворог біля воріт». Сюжет розгортається під час Сталінградської битви. Німецьке командування направляє на передову свого найкращого стрільця, майора Кеніга, з особливим завданням. Цей досвідчений і терплячий професіонал — єдиний, хто може спробувати впоратися з російським «янголом смерті» — невловимим снайпером Василем Зайцевим. У ролях: Джозеф Файнс, Джуд Лоу, Рейчел Вайс, Боб Госкінс і Ед Гарріс.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7761
Читайте також
09.05.2021 11:05
Євгенія Кузнецова
«Детектор медіа»
4 096
23.05.2020 10:00
Ігор Грабович
для «Детектора медіа»
7 489
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду