В Україні обговорюється модель нового органу, що опікуватиметься сферою доступу до публічної інформації

В Україні обговорюється модель нового органу, що опікуватиметься сферою доступу до публічної інформації

5 Травня 2021
2161
5 Травня 2021
14:53

В Україні обговорюється модель нового органу, що опікуватиметься сферою доступу до публічної інформації

2161
В одному органі можуть були зосереджені функції як захисту персональних даних, так і доступу до публічної інформації.
В Україні обговорюється модель нового органу, що опікуватиметься сферою доступу до публічної інформації
В Україні обговорюється модель нового органу, що опікуватиметься сферою доступу до публічної інформації

28 квітня в Комітеті гуманітарної та інформаційної політики відбулась робоча зустріч, на якій обговорювалась модель нового органу, що реалізуватиме державну політику у сфері доступу до публічної інформації. Про це у Facebook повідомила нардеп, очільниця підкомітету з питань інформаційної політики Євгенія Кравчук.

Також в обговоренні взяли участь заступник голови МКІП Тарас Шевченко, голова підкомітету з питань прав людини Тарас Тарасенко та виконавчий директор ГО «Платформа прав людини» Олександр Бурмагін.

У фокусі дискусії були:

  • Модель органу, що реалізуватиме державну політику у сфері доступу до публічної інформації;
  • Його правовий статус: коло повноважень та місце у системі органів державної влади;
  • Баланс приватності та публічності в межах державних політик;
  • Потреба суспільства у просвітництві щодо розмежування інформації з різними рівнями доступу.

У коментарі «Детектор Медіа» Євгенія Кравчук зазначила, що поки ще немає фінальної моделі такого органу.

«Власне, ми слухаємо різні сторони, у травні організуємо онлайн дискусію...Мінкульт поки проти, щоб в одному органі були функції і захисту персональних даних, і доступ до публічної інформації...Тобто скоріше за те, щоб Уповноважений цим займався...Але депутати поки більше за спільний (доступ – Ред.)», – зауважила Євгенія Кравчук.

Євгенія Кравчук повідомила, що Комітет чекає на аналітику від Ради Європи щодо моделей таких органів і додала, що над питанням доступу до публічної інформації системно працюють в межах робочої групи при підкомітеті з питань інформаційної політики, який вона очолює.

У коментарі «Детектор Медіа» в.о. генерального директора директорату з питань інформаційної політики та інформаційної безпеки МКІП Ганна Красноступ зауважила, що сьогодні саме Мінкульт є головним органом у системі центральної виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики, зокрема, в інформаційній сфері.

«Вважаємо, що саме МКІП має бути головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері забезпечення доступу до публічної інформації», – підкреслила Ганна Красноступ.

На запитання, чи дійсно міністерство поки проти, щоб в одному органі були зосереджені функції як захисту персональних даних, так і доступу до публічної інформації, Красноступ зазначила, що це питання поки обговорюється.

«Вважаю, що бажано залишити такі функції за окремими органами… Мені відомо, що офіс Ради Європи в Україні робить огляд моделей країн Європи щодо функціонування відповідних органів. Потім планується засідання «круглого столу» з порушеного питання», – підкреслила Ганна Красноступ.

Виконавчий директор ГО «Платформа прав людини» Олександр Бурмагін у коментарі «Детектор Медіа» зазначив, що на підкомітеті з питань прав людини працює вже більше року робоча група, яка напрацьовує законодавство у сфері захисту персональних даних (ЗПД).

«Проєкт про захист персональних даних вони вже презентували, але у цій сфері держава має обов’язок створити незалежний орган, який буде здійснювати функції нагляду та контролю за дотриманням правил ЗПД. Це обов'язок України перед ЄС в рамках Угоди про асоціацію. Оскільки в деяких країнах такі органи об’єднують повноваження у сфері ЗПД та доступу та РГ вирішила, що теж варто використати таку модель, об’єднати функціонал з двох сфер - доступу та ЗПД», – зазначив він.

Олександр Бурмагін додав, що такий орган може бути «комісійним-колегіальним», і щодо нього має бути напрацьовано окремий законопроєкт.

«Через те, що там заторкується тема доступу ми ініціювали створення спільної групи з експертів від двох комітетів для роботи в цьому напрямку. Є поширеною назва "інформаційний комісар" для таких органів, але вона більш релевантна коли мова йде про одноосібне керівництво, в цьому разі вбачається, що він скоріше за все буде колегіальним. Наразі, ключові питання дизайну, в тому числі, повноважень - ЗПД + доступ чи тільки ЗПД - ще дискутуються», – зазначив Олександр Бурмагін.

Олександр Бурмагін додав, що багато експертів стверджують, що контроль та нагляд у сфері доступу, особливо в частині накладання санкцій за адміністративні правопорушення не є властивим для інституту омбудсмана.

«Самі представники Офісу (омбудсмана – Ред.), які входять в ті чи інші робочі групи теж говорять, що підсилення Офісу в цій частині може бути як тимчасовий захід, що в перспективі це потрібно у них забирати (складання протоколів про адміністративні правопорушення і все що з цим пов’язане). Питання – чи підсилювати Офіс і його можливості для нагляду у сфері доступу, чи включати це в повноваження нового органу – теж обговорюється», – додав Олександр Бурмагін.

Нагадаємо, що наразі повноваження щодо контролю за додержанням законодавства про захист персональних даних покладено на Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. У Секретаріаті Уповноваженого створено спеціальний Департамент у сфері захисту персональних даних.

Фото: Yevheniya Kravchuk/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2161
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду