Рекомендації щодо виборів незалежної та професійної наглядової ради Суспільного мовника

Рекомендації щодо виборів незалежної та професійної наглядової ради Суспільного мовника

11 Грудня 2020
4883

Рекомендації щодо виборів незалежної та професійної наглядової ради Суспільного мовника

4883
Рекомендації щодо виборів незалежної та професійної наглядової ради Суспільного мовника
Рекомендації щодо виборів незалежної та професійної наглядової ради Суспільного мовника

Рекомендації складено за результатами обговорення, організованого Комітетом Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення, Проєктом «Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні» у співпраці з Європейською мовною спілкою.

Учасники та учасниці обговорення:

1. Відзначили важливу роль Суспільного мовника як незалежної демократичної інституції та важливі успіхи та результати, досягнуті Суспільним мовником - АТ “НСТУ”, попри значне недофінансування і пандемію COVID-19, зокрема швидке зростання аудиторії цифрової платформи і радіо, якість новин та соціально-важливий контент, зокрема передачі для людей з інвалідністю, для національних меншин, для внутрішньо переміщених осіб  з Криму і Донбасу та інших груп.

2. Наголосили на важливості незалежної та професійної Наглядової ради АТ «НСТУ» як стратегічного органу управління Суспільного мовника, яка представляє українське суспільство.

3. Нагадали вимоги для обрання члена Наглядової ради АТ «НСТУ» відповідно до Закону України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України», зокрема, що членом  Наглядової ради може бути громадянин України, який має високі професійні та моральні якості, суспільний авторитет, а також має вищу освіту та постійно (не менш як п’ять років) проживає на території України, а також категорії осіб, які не можуть бути членами Наглядової ради АТ «НСТУ».

4. Акцентували увагу на важливості дотримання міжнародних стандартів для гарантування незалежності керівних органів суспільних мовників – зокрема Рекомендації No R (96) 10 Комітету міністрів державам – учасницям Ради Європи про гарантії незалежності суспільного мовлення та Рекомендації CM/Rec (2012)1 Комітету міністрів державам-учасницям Ради Європи щодо управління суспільними медіа.

5. Рекомендували за результатами експертного обговорення:

Народним депутатам України, групам і фракціям Верховної Ради України:

  1. При делегуванні членів до Наглядової ради від депутатських груп і фракцій керуватися вимогами до членів і враховувати обмеження, викладені в Статті 9 «Закону про Суспільне телебачення і радіомовлення України». Призначення мають відбуватися на основі чітко визначених критеріїв, що пов’язані з функціями та сферою діяльності суспільного мовлення.
  2. Делегувати досвідчених, професійних, авторитетних кандидатів, які мають довіру в суспільстві і є фахівцями у сферах управління, медіа та інших сферах, що стосуються суспільних медіа.
  3. При призначенні і в майбутньому керуватися принципом незалежності членів Наглядової ради.  Закон вказує, що член Наглядової ради не може брати участі в партійній діяльності чи виконувати доручення партії, будь-якого її органу або посадової особи. Також, стандарти Ради Європи наголошують, що призначення не можуть використовуватися для здійснення політичного або іншого впливу на діяльність організацій суспільного мовлення. Призначення членів Наглядової ради здійснюються на визначений термін, що може бути зменшений лише в деяких законодавчо визначених випадках. Зменшення терміну призначення не може бути пов’язаним з відмінностями редакційних поглядів та рішень. Термін повноважень членів Наглядової ради не може бути зменшеним, щоб відповідати терміну роботи парламентських фракцій, які їх призначили.
  4. Враховувати вимоги стандартів Ради Європи, щодо яких правові норми повинні гарантувати, щоб члени наглядових органів Суспільних мовників:
    • призначалися за допомогою відкритої і плюралістичної процедури;
    • колективно представляли інтереси суспільства в цілому;
    • не могли б отримувати жодного доручення або наказів від будь-якої особи чи органу;
    • не могли б бути звільнені, тимчасово відсторонені від виконання обов’язків або заміщені протягом терміну їхніх повноважень;
    • не мали конфлікту інтересів з функціями у наглядовому органі.
  1. Періодично організовувати зустріч народних депутатів і представників всіх комітетів Верховної Ради України із керівництвом Суспільного мовника для  інформування про принципи функціонування Суспільного мовлення, міжнародні стандарти та результати Суспільного мовника.
  2. Забезпечити належне фінансування Суспільного мовника на 2021 рік у відповідності ст. 14 Закону про «Суспільне телебачення і радіомовлення України», яка передбачає таке: «держава забезпечує належне фінансування НСТУ, яке передбачається окремим рядком у Державному бюджеті України та становить не менше 0,2 відсотка видатків загального фонду Державного бюджету України за попередній рік».
  3. Внести зміни до Закону «Про Суспільне телебачення і радіомовлення» і передбачити відшкодування затраченого часу членам Наглядової ради, що сприятиме залученню більш професійного і досвідченого пулу кандидатів в майбутньому та забезпечуватиме більш ефективну роботу членів Наглядової ради.
  4. Внести зміни до законів, зокрема до Бюджетного Кодексу та Закону України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України», для вдосконалення моделі фінансування Суспільного мовника,  яка має гарантувати стабільне, передбачуване, достатнє та вільне від політичного втручання щорічне фінансування. Зокрема, впровадити цільове джерело фінансування зі спеціального фонду державного бюджету, до якого спрямовуються доходи держбюджету від  рентної плати за користування радіочастотним ресурсом. 

Громадським організаціям:

  1. Активніше долучатися до процесу відбору членів Наглядової ради Суспільного мовника, зокрема шляхом подання заявок під час оголошення конкурсу Національною радою України з питань телебачення та радіомовлення, з подальшим делегуванням професійних кандидатів, за можливості, об’єднавшись у виборі певної кандидатури.
  2. Стежити за прозорістю процесу відбору органів управління Суспільного мовника.

Національній раді України з питань телебачення та радіомовлення:

  1. Нагадати парламентським фракціям та депутатським групам про критерії делегування кандидатів до складу Наглядової ради, що визначені законодавством.
  2. Сприяти інклюзивному, прозорому, відкритому та плюралістичному процесу відбору членів до Наглядової ради з боку громадських організацій (забезпечення онлайн- трансляції засідань конференцій, відкритої та прозорої роботи громадської комісії тощо).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4883
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду