Фільм-розслідування hromadske «Таємний ізолятор СБУ» долучили до матеріалів справи

Фільм-розслідування hromadske «Таємний ізолятор СБУ» долучили до матеріалів справи

28 Серпня 2020
1652
28 Серпня 2020
18:48

Фільм-розслідування hromadske «Таємний ізолятор СБУ» долучили до матеріалів справи

1652
Розслідуванням справи про незаконне утримання цивільних людей займається ДБР.
Фільм-розслідування hromadske «Таємний ізолятор СБУ» долучили до матеріалів справи
Фільм-розслідування hromadske «Таємний ізолятор СБУ» долучили до матеріалів справи

Фільм-розслідування hromadske «Таємний ізолятор СБУ» долучили до матеріалів справи про незаконне утримання цивільних людей в приміщенні Харківського управління СБУ у 2014-2015 роках. Героями фільму та потерпілими у справі є Микола Вакарук та Віктор Ашихмін. Про це повідомляє hromadske із посиланням  на адвокатку Анну Брицьку.

Військова прокуратура, яка раніше розслідувала цю справу, передала її до Державного бюро розслідувань - досудовим розслідуванням займається група слідчих Територіального управління ДБР у Краматорську.

Також адвокатка розповідає, що в липні 2020 року було проведено чотири слідчі експерименти за участі її підзахисних, а слідчі зробили забір генетичного матеріалу в потерпілих для подальших експертиз.

Вона не знає, чи викликали на допити співробітників СБУ, але її підзахисні під час слідчих експериментів упізнавали декого зі співробітників, які працювати в Харківському управлінні СБУ в той час, коли їх там утримували.

Також Анна Брицька розповіла, що її підзахисних просили описувати камери, розташування предметів, інтер'єр та деталі внутрішнього оздоблення кабінетів у цьому управлінні СБУ.

Адвокатка готує позов до Європейського суду з прав людини щодо неефективного розслідування цієї справи в Україні.

У 2016 році міжнародні правозахисні організації Amnesty International та Human Rights Watch опублікували доповідь про незаконно утримуваних по обидва боки лінії зіткнення. З українського боку, за їхніми даними, людей утримували в будівлі Харківського управління СБУ. В самій Службі безпеки цю інформацію заперечували та досі заперечують.

15 березня 2018-го hromadske опублікувало на Youtube документальний фільм-розслідування «Таємний ізолятор СБУ», зазначивши, що журналісти поспілкувалися із п’ятьма особами, які стверджують, що більше року утримувалися в ізоляторі Харківського управління СБУ без суду та слідства.

Після цього центр «Миротворець» опублікував на сайті оголошення про «збір коштів на будівництво секретної в’язниці СБУ для представників Amnesty International», помістивши поруч фото журналістки «Громадського» Анастасії Станко і підпис, що вона в очікуванні на першу чергу.

У Amnesty International вважають, що утримання людей у «таємних тюрмах» може свідчити про спробу СБУ самотужки організувати обмін полоненими. Також в організації заявили, що розслідування «Громадського» про таємні тюрми СБУ підтверджує факти їхнього існування, наведені раніше правозахисниками.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1652
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду