Офіс президента використав у святковому попурі пісні артистів, не спитавши їхньої згоди

Офіс президента використав у святковому попурі пісні артистів, не спитавши їхньої згоди

24 Серпня 2020
3275
24 Серпня 2020
18:01

Офіс президента використав у святковому попурі пісні артистів, не спитавши їхньої згоди

3275
Присутні на урочистостях зірки співали уривки пісень один одного, але тих, кого на концерті не було, не спитали, чи згодні вони на участь свого твору в цьому попурі.
Офіс президента використав у святковому попурі пісні артистів, не спитавши їхньої згоди
Офіс президента використав у святковому попурі пісні артистів, не спитавши їхньої згоди

У День незалежності, 24 серпня, під час урочистостей на Софійській площі в Києві низка артистів виконала попурі з пісень українських виконавців: прозвучали уривки з композицій «Бумбокса», «Океана Ельзи», «Тартака», ТНМК, Наталії Могилевської, Олександра Пономарьова, гурту «Время и стекло», Олі Полякової, Джамали, The Hardkiss тощо. Цей виступ нібито ілюстрував здобутки української музичної культури за роки незалежності.

Згодом продюсерка телеканалу «Україна» Юлія Гриценко опублікувала у Facebook допис із запитанням, чи давали виконавці, чиї пісні прозвучали в попурі, згоду на використання своїх пісень.

«А от мені цікаво, чи всіх виконавців, чиї пісні, що звучали в цьому “попурі”, питали, а чи хочуть вони, аби їх виконували і виконували саме ті колеги? І чи кликали їх самих взяти участь в цьому?» – написала вона.

Продюсер «Бумбоксу» Олексій Согомонов відповів у коментарях: «Ні, звісно, ніхто не питав».

«Колись "Квартал", незважаючи на наш категоричну відмову, поставили "Рок-н-рол" в своє тв-шоу. Прикрившись законом про пародії. Звернення до Ткаченка (він тоді керував Плюсами), звернення до юристів "Кварталу", дискус в ФБ – нічого не дали. Люди просто вирішили і зробили. Правда, ми змогли перешкодити їм використовувати пісню в трейлері до фільму "Слуга Народу". І така історія є не тільки у нас», – пояснив він.

Екслідер гурту Тартак Олександр Положинський також розповів, що до нього не звертались.

«Мого дозволу ніхто не питав. Завтра спитаю ще в компанії, яка займається захистом моїх прав», - зазначив він.

Менеджерка «Океану Ельзи» Вікторія Хоменко теж заявила, що ніхто не звертався до групи за згодою на використання пісні.

«Щодо питань використання пісні “Океану Ельзи” сьогодні зранку — ні, не давали дозвіл! Ба більше — навіть не звертались», – написала вона.

Зазначимо, що в Законі України «Про авторське право і суміжні права» дозволено «використання правомірно оприлюднених літературних, художніх, музичних та інших творів для створення на їх основі іншого твору в жанрі літературної, музичної або іншої пародії, попурі або карикатури».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3275
Читайте також
06.08.2020 11:30
Андрей Шульгин
для «Детектора медіа»
4 170
15.06.2020 13:32
Громадська організація «Українська агенція з авторських та суміжних прав»
2 124
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду