ЦЕДЕМ виграв у ЄСПЛ справу щодо доступу до автобіографій кандидатів у нардепи

ЦЕДЕМ виграв у ЄСПЛ справу щодо доступу до автобіографій кандидатів у нардепи

26 Березня 2020
1620
26 Березня 2020
18:17

ЦЕДЕМ виграв у ЄСПЛ справу щодо доступу до автобіографій кандидатів у нардепи

1620
26 березня 2020 року Європейський суд з прав людини виніс рішення у справі «Центр демократії та верховенства права проти України». ЦЕДЕМ оскаржував відмову Центральної виборчої комісії надати автобіографії кандидатів у народні депутати.
ЦЕДЕМ виграв у ЄСПЛ справу щодо доступу до автобіографій кандидатів у нардепи
ЦЕДЕМ виграв у ЄСПЛ справу щодо доступу до автобіографій кандидатів у нардепи

Про це йдеться на сайті Центру демократії та верховенства права.

Так, ЄСПЛ визнав, що Україна порушила ст. 10 Конвенції з прав людини та основоположних свобод, відмовивши в доступі до інформації про освіту та трудову діяльність політичних лідерів, що міститься у їхніх резюме, поданих до виборчих комісій.

У листопаді 2014 року ЦЕДЕМ (тоді ще Інститут Медіа Права) звернувся до ЦВК із проханням надати копії автобіографій очільників виборчих списків 6 політичних партій, які перемогли на виборах до Верховної Ради у 2014 році – Віталія Кличка, Юлії Тимошенко, Олега Ляшка, Арсенія Яценюка, Ганни Гопко та Юрія Бойка. Комісія відмовилась надати документи, посилаючись на конфіденційність відомостей.

У суді ЦЕДЕМ намагався довести, що відомості про трудову та громадську діяльність, склад сім'ї політиків не є конфіденційною інформацією. Проте суди першої та апеляційної інстанції стали на сторону відповідача.

Також, Вищий адміністративний суд України дійшов висновку, що викладені доводи «не викликають необхідності перевірки матеріалів справи» і відмовив у відкритті касаційного провадження, тобто визначив скаргу як необгрунтовану.

Тоді ЦЕДЕМ подав заяву до ЄСПЛ. Суд визначив, що хоча у запитуваній інформації і містились особисті дані, пов’язані з освітою та професійною діяльністю політичних лідерів, розголошення цієї інформації не піддало б політиків ще більшому публічному обговоренню, ніж після їхньої реєстрації в якості топ-кандидатів від партій на виборах.

Як зазначив Європейський суд, «стосовно інформації про освіту та трудову діяльність кандидатів національні суди не провели належного балансування, порівнюючи шкоду, яку будь-яке розкриття може завдати інтересу політиків у нерозголошенні інформації, з наслідками для ефективного здійснення свободи вираження поглядів організації-заявника. Вони, очевидно, намагалися врахувати останній аспект, зробивши висновок, що не було необхідності розкриття інформації з точки зору ефективного здійснення виборчих прав. Однак не було спроб оцінити попередній аспект балансування: ступінь потенційного шкідливого впливу на конфіденційність політиків».

З повним текстом рішення ЄСПЛ можна ознайомитись тут.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1620
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду