Чеські журналісти викрили власника дезінформаційного сайту з пропагандою проти України

Чеські журналісти викрили власника дезінформаційного сайту з пропагандою проти України

5 Березня 2020
1679
5 Березня 2020
20:01

Чеські журналісти викрили власника дезінформаційного сайту з пропагандою проти України

1679
Спільне розслідування журналістів тижневика Respect та телевізійної програми Чеського телебачення Reportéři ČT тривало понад 5 років.
Чеські журналісти викрили власника дезінформаційного сайту з пропагандою проти України
Чеські журналісти викрили власника дезінформаційного сайту з пропагандою проти України

Про це розповідає «Радіо Свобода».

П'ять років журналісти з'ясовували, хто стоїть за сервером Aeronet.

У мережі він представляється як «AE News (American European News) – незалежний інтернет-портал новин, підготовлений чеськими та словацькими співвітчизниками, які проживають у Нідерландах, Росії та США».

За повідомленням журналістів, сервер був глибоко законспірований, «як підпілля часів німецької окупації». Його власник і автор ховався під псевдонімом «Керівник каруселі».

«Аеронет» почав виходити у 2014 році, тоді він поширював антиукраїнську пропаганду. Серед тодішніх повідомлень сайта про Україну, були, наприклад, такі: «П’ята невдала хвиля мобілізації в Україні. У розпачі, військові роздаватимуть повістки навіть учасникам гей-параду!»

Чеські журналісти виявили, що за низкою підставних осіб стоїть чоловік на ім’я Марек Пешл - мешканець Словаччини, обтяжений боргами спеціаліст з інформаційних технологій, продавець криптовалюти. Він був головним творцем контенту та єдиним одержувачем грошей, які надсилали читачі сайту за його роботу. Щомісяця йому переказували близько 1300 євро (близько 36 тис. грн).

Журналістам вдалось зустріти Марека Пешла біля його автомобіля. Чоловік відразу почав їх звинувачувати, що це вони в усьому винні.

«Якби ви чесно інформували, не було б проблем. Як ви висвітлюєте інформацію про Україну… Те, як український уряд тероризує власне населення на сході своєї країни, як уряд Чехії постачає зброю українському уряду для ліквідації власного населення», – заявив Марек Пешл.

Відпрацювавши українські теми під час гарячої фази війни, сервер «Аеронет» переключився на внутрішній порядок денний – і з не меншим успіхом, говорять експерти. 

Журналісти розповідають, що хоча «Аеронет» і просуває проросійський порядок денний, за ним не знайшлося російського сліду – схема виявилася цілком самодостатньою на чеському ґрунті.

Журналісти-розслідувачі також попереджають про інші місцеві сайти із дезінформацією: тAEnews, Zvedavec, Parlamentni listy, Sputnik, Ze-Sveta. Їхнє походження, як зазначається, непрозоре, вони працюють за принципом Russia Today – чеською мовою вкидають «сенсаційну інформацію», різні теорії змови.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1679
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Наталья
1483 дн. тому
Я и не поняла, в чем вопрос. Житель Чехии ведет чешский сайт для жителей Чехии, а грантососы бунтуют, потому что один мужик делает больше, чем они все вместе взятые?
Ольга
1483 дн. тому
Посмотрела сайт. Интересный. Только не поняла, почему соросята переживают из-за его работы. Соросята-расследователи получают гранты из-за рубежа от Сороса, а автор указанного вами сайта – местный житель и получает деньги от своих читателей. Расследование не стоит потраченных на него денег. А автору – успехов!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду