Запитання „Детектор медіа”: - Про що б ви дебатували у виборчих дебатах з Віктором Януковичем на місці Віктора Ющенка?

14 Грудня 2004
863
14 Грудня 2004
17:59

Запитання „Детектор медіа”: - Про що б ви дебатували у виборчих дебатах з Віктором Януковичем на місці Віктора Ющенка?

863
Відповідають: Інна Підлуська, Андрій Шевченко, Ігор Попов, Михалко Скаліцкі, Володимир Килинич, Андрій Курков, Юлія Тищенко, Олександр Тертичний
Запитання „Детектор медіа”: - Про що б ви дебатували у виборчих дебатах з Віктором Януковичем на місці Віктора Ющенка?


Інна Підлуська, президент фонду „ХХІ століття”:

- Насамперед - про те, яким чином Янукович збирається забезпечувати прозорість і підзвітність виконавчої влади та незалежність судової влади. Далі: чим Донецьк відрізняється від інших місць України, і з чого виходить Янукович, коли говорить про "донецьке диво", яке йому не дали поширити на всю Україну? Що Янукович мав на увазі, коли на з'їзді у Сєвєродонецьку обіцяв, що "виконає будь-який наказ" тих, хто там

зібрався. Як саме він має намір відновлювати єдність і злагоду в Україні, пошкоджену картою України з "трьома сортами", поширюваною його прихильниками, та сепаратистськими заявами деяких представників органів державної влади? Чи знає Янукович про стереотип щодо "донецьких", який укорінився в масовій свідомості, і як він збирається ламати цей стереотип?

Як саме Янукович збирається проводити пенсійну реформу і звідки візьме кошти на обіцяні доплати до пенсій? Якими Янукович бачить зовнішньополітичні пріоритети України?

Андрій Шевченко, шеф-редактор «5 каналу»:

- На місці Ющенка я би пропонував Януковичу визначитися зі ставленням до Кучми: прикриватися Президентом напіввідставлений прем‘єр уже не може, а останні «опозиційні» заяви Януковича звучать смішно і легко б‘ються аргументами.

Тема фальсифікацій на виборах є також дуже виграшною для Ющенка. Це чітко звучить в унісон з громадською думкою та рішенням Верховного Суду, і країна добре розуміє, на чию користь були ці фальсифікації.

Янукович, як мені здається, набагато впевненіше, ніж здається, почуває себе в економічних і соціальних питаннях. Думаю, у цих дискусіях він може успішно опонувати Ющенку.

Ігор Попов, керівник Комітету виборців України:

- 1. Причини фінансової та банківської кризи в Україні, яка зараз починається: перевитрати бюджету, невдала діяльність уряду чи акції протесту?

2. Чому політичні еліти України вже багато днів не можуть домовитися про шляхи виходу з політичної кризи? Чи зможуть вони уживатися в одній країні і після виборів. Чи потрібно буде на вирішення кожної проблеми збирати старих і нових "старших братів" з-за кордону?

Михалко Скаліцкі, редактор Українського правозахисного порталу:

- 1. Головне. Про головні засади народовладдя (демократії) та шляхи їх реалізації в Україні:

а) свобода вибору

б) свобода слова

в) свобода економічної діяльності

г) роль та місце у здійсненні народовладдя виборних органів, оганів управління, посадових осіб та оганів місцевого самоврядування.

2. Про головні засади економічної політики.

Позаяк головне питання економіки не у тому, як розподіляти й перерозподіляти ВНП, а у тому, щоб створити умови для його примноження.

3. Про реалізацію гасла "Кучму геть!", себто про те, що буде з Кучмою та його кланом (кланами) по тому, як Кучма перестане бути Президентом України. (Це дуже цікаве має бути питання, поза як Янукович якогось дива також позиціонує себе опозицією.)

Володимир Килинич, Інститут політичного моделювання, м. Чернівці:

- Мені здається, що дебатувати чи дискутувати із Януковичем як із кандидатом у президенти, Ющенкові вже немає про що. Предмету дискусії немає. Все гранично зрозуміло. Інтриги для дебатів зараз просто не існує. Вони не потрібні. Ні Ющенкові, ні телеглядачам, ні самому Януковичу, ні, здається, «першій леді», яка, втім, не відбулася.

Можна дебатувати лише із точкою зору сил, які представляє (чи представляв) Янукович.

Л. Кучма не дуже вдоволений тим, що Янукович до сих пір не зняв кандидатуру. Бо якщо він це таки не зробить, і переголосування таки відбудеться без втручання фальсифікаторів із Банкової, то люди опосередковано й мовчки, як ішли на майдани, дадуть оцінку 10-річному правлінню самого Л. Кучми, голосуючи 26 грудня.

Тому замість Януковича Ющенко міг би запросити на теледебати Леоніда Кучму. Це було б більш цікаво, корисно й, мабуть, справедливо. Тут була б інтрига. Тут була б послідовність та спадкоємність влади, про яку тарабанили всі вітчизняні ЗМІ останніх, принаймні, років зо два.

Правда, передвиборчому штабу Януковича кортить таки поставити хоча б три питання. Наприклад такі:

1. Де майбутньому президенту держави взяти гроші на виконання обіцянок Януковича?

2. Чому із передвиборного штабу втік навіть С. Тигіпко і чи змінить рейтинг Януковича прихід туди Т. Чорновола?

3. Чому до цих пір не розрахувалися із активістами місцевих штабів прем’єр-міністра й кандидата в президенти за відданість тому?

Андрій Курков, письменник:

- Про багатокультурну і багатомовну Україну. Про значення і роль культури титульної нації, про толерантність до россйскої мови та російскомовної культури. Про важливість україно-польских відносин для україйнського майбутнього.

Юлія Тищенко, Український незалежний центр політичних досліджень:

- Звичайно, кожен з нас знаходиться на своєму місці.. Можливо, варто було б не стільки дебатувати з В. Януковичем, скільки використати час на те, щоб переконати Схід у тому, що у людей будуть перспективи, можливість роботи, розвитку. Я б доклала максимум зусиль, щоб донести думку про хибність тих регіональних гетеро стереотипів, які культивувалися на Сході щодо В. Ющенка та Заходу України. Я б апелювала не тільки до сьогодення, але б й до української історії, до потреби української єдності. Я б наголосила, що всі ми є Україною та українським народом поза національною належністю (кримські татари, росіяни). Українським народом, як нацією політичною. І головне, це надання відчуття перспективи для Сходу, Півдня України, перспективи соціальної, економічної, політичної.

Я б також намагалася продемонструвати, що той надзвичайний кредит народної довіри є не надзвичайним тягарем, але благом, і я знаю, яким чином його виправдати.

Олександр Тертичний, журналист:

- Очевидно, що Ющенко в дебатах має звертатися не до всіх виборців, а до мешканців російськомовних регіонів. Отже, треба зруйнувати образ “звірячого націоналіста”, пояснити свою українсько-російську політику, і при цьому застосовувати мінімум цифр, але максимум простих аргументів. Зокрема:

1.Повідомити статистику дискримінації Ющенка в доступі до ЗМІ.

2.Повідомити про брехливу антирекламу, щодо спростування якої вже були прийняті судові рішення.

3.Спростувати відмежування Януковича від “старої” влади.

4.Показати махінації уряду Януковича з бюджетом-2004.

5.Показати інфляційні наслідки (перш за все – для пенсіонерів) авантюри Януковича з передвиборними пенсійними доплатами і мінімальною зарплатою.

6.Повідомити про позитивну динаміку українсько-російських економічних стосунків при уряді Ющенка.

7.Пояснити, що Росії не потрібне відносно дороге вугілля Донбасу. Розказати про антидемпінгові бар’єри російських металовиробників перед українською (донецькою) продукцією.

8.Пояснити, що економічне пожвавлення, яке зараз відчули в Донбасі, було розпочате урядом Ющенка, і відбулося би неминуче при будь-якому українському уряді.

9.Про останні рішення Верховного Суду і Верховної Ради, які Янукович публічно назвав „бєспрєдєлом”. Мабуть, другий тур 21 листопада відбувався по „понятіях”? 10.Твердо заявити про врахування специфіки російськомовних регіонів України взагалі і Донбасу – зокрема.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Тетяна Лисюк, „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
863
Читайте також
27.09.2001 12:22
Анна Шерман
«Детектор медіа»
2 221
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду