Запитання "Детектор медіа": – Що, на вашу думку, може свідчити про те, що за умови перемоги на виборах Віктора Януковича становище зі свободою ЗМІ а зміниться на краще, б не зміниться або погіршиться? Те ж саме – за умови перемоги Віктора Ющенка

30 Вересня 2004
1222
30 Вересня 2004
12:56

Запитання "Детектор медіа": – Що, на вашу думку, може свідчити про те, що за умови перемоги на виборах Віктора Януковича становище зі свободою ЗМІ а зміниться на краще, б не зміниться або погіршиться? Те ж саме – за умови перемоги Віктора Ющенка

1222
Відповідають: Михайло Погребинський, Сергій Квіт, Василь Чорний, Володимир Гаптар, Тарас Чорновіл, Сергій Лещенко, Мар'яна Олійник, Андрій Шевченко
Запитання "Детектор медіа": – Що, на вашу думку, може свідчити про те, що за умови перемоги на виборах Віктора Януковича становище зі свободою ЗМІ а зміниться на краще, б не зміниться або погіршиться? Те ж саме – за умови перемоги Віктора Ющенка


Михайло Погребинський, політолог:

– У чому різниця для майбутнього свободи медій у залежності від перемоги того чи іншого кандидата? Мені видається, що ключ у цьому є відповідь на запитання: чи є усталена ідеологічна доктрина у одного і в іншого. Я наперед скажу, що якби в обох не було жорстких ідеологічних настанов, що є істина і що є брехня, різниця була б лише в тому, наскільки один чи інший зважає на загальнодемократичні принципи. Який конфлікт є у ставленні до проблеми у команді Ющенка? Частина його команди – то люди національної, національно свідомої, націонал-демократичної – а точніше, націоналістичної спрямованості. Інша частина – то люди більше демократичних переконань. Ставлення цих частин команди до проблеми є непримиренно суперечливим. І якщо в оточенні Ющенка переможе націоналістична частина (а в цьому впевнені і цього побоюються багато громадян України), то про свободу ЗМІ не може бути й мови. Усе буде так, як у Радянському Союзі, тільки не з комуністичним, а з націоналістичним забарвленням. Усе буде жорстко контролюватися, й від усіх вимагатимуть дотримуватися саме цієї ідеології. У підручниках для найменших школярів тоді писатиметься, які добрі, які герої були Донцов, Міхновський, Петлюра.

Команда Януковича, на відміну від того, не має якоїсь жорсткої ідеології. Там – люди суто прагматичні. І тому – в разі перемоги Януковича – небезпеки для свободи ЗМІ не буде, усе залишиться десь у такому стані, як є сьогодні. Звісно, ця команда бажатиме, щоб про неї писали краще, але у питання історії чи філософії вона не втручатиметься. Ці питання її не обходитимуть. Моя думка полягає ось у чому: те, що стосується особи президента, вони зважатимуть, що пишуть і чого не пишуть. У решті питань – ідеології, філософії, міжнародної політики – в усьому цьому буде повний плюралізм, свобода слова й демократія.

Сергій Квіт, директор Могилянської школи журналістики:

– Однозначно: якщо вибори виграє Янукович – то стан свободи преси в Україні погіршиться. Це не викликає сумнівів. І навіть не тому, що він або його команда захоче когось спеціально пригноблювати, а через загальний спосіб мислення цих людей. Якщо переможе Ющенко – то ситуація, звичайно, покращиться – у першу чергу тому, що це – людина системного мислення. Зміни, які ми одразу відчуємо: зміниться на краще логіка функціонування державної системи. Система має слугувати людям, вона має дбати, зокрема, про свободу слова.

Василь Чорний, заступник головного редактора газети "Вечерние вести":

– Однозначно как для меня – и вряд ли я ошибаюсь, – что с победой так называемого единого кандидата от власти ситуация со свободой слова, да и вообще с деятельностью независимых СМИ в Украине, лучше не станет. В этом плане мой прогноз даже более пессимистичен: я почти убеждён, что произойдёт тотальное сворачивание и так практически мифической свободы для коллег-журналистов. Почему? Человеку, обладающему хоть какими-то намётками аналитического ума, несложно это спрогнозировать, исходя из сегодняшней избирательной кампании нынешнего премьера, а по совместительству – единого кандидата от власти Виктора Януковича. Эта кампания – абсолютно бестолковая, причём её бестолковость доведена до абсурда.

Вот вам конкретный пример. Недавно по телевизору можно было смотреть откровенно пиаровскую передачу – отчёт о посещении Януковичем одного из регионов страны. Среди множества заданных премьеру вопросов был и вопрос о вероятном повышении цен на бензин. Янукович твёрдо заявил: всё под контролем, никакого повышения в ближайшее время не ожидается. Буквально через два дня по всей Украине, и в столице в частности, был отмечен рост цен на бензин. Комментарии, как говорится, излишни. Лицо, имеющее рычаги влияния, откровенно врёт избирателям, причём его враньё через день-два выходит наружу, и здравомыслящему человеку становится ясно, чего стоит этот кандидат.

О Ющенко. Я очень надеюсь, что с приходом Виктора Ющенко ситуация вокруг СМИ кардинально изменится. Я очень надеюсь, что эти изменения будут позитивными. Почему я говорю в таком несколько неопределённом ракурсе? По одной простой причине. Кандидат в президенты Виктор Андреевич Ющенко на данный момент не имеет доступа к отечественным средствам массовой информации в том объёме, который обязан иметь кандидат на высший пост в государстве в цивилизованном обществе. Поэтому отношение к тем или иным вещам, стратегия и мысли одного из фаворитов президентской гонки для широкой общественности – тайна за семью печатями. Хотя как журналист и гражданин этой страны, интересующийся политикой, я могу сказать, что в предвыборной программе Виктора Ющенко "Десять кроків назустріч людям" о свободе СМИ есть конкретный и абсолютно положительный раздел.

Володимир Гаптар, головний редактор газети "Українське слово":

– У разі перемоги будь-кого з цих кандидатів (хоча я абсолютно переконаний у тому, що президентом стане Віктор Ющенко), думаю, що ступінь свободи засобів масової інформації – тих, які є сьогодні в інформаційному просторі, – зміниться. Зокрема, газета "2000", телевізійний канал "1+1" – вони продовжать свою звичну політику, не маючи можливості її змінити. Ні новий Президент, ні його команда не повірять у раптову зміну їхньої орієнтації. Щодо решти – буде спокійна, нормальна, ділова атмосфера в медійному просторі. Це, звісно, за умови перемоги Віктора Ющенка. Я не допускаю перемогти Віктора Федоровича Януковича – і все ж віртуально можу сказати, що всі видання, які досить критично налаштовані до можливої перемоги прем'єра, змушені будуть, зціпивши зуби в терпінні, продовжити робити свою справу, тобто бути в опозиції до влади.

Хотів би зазначити, що мене тішить: навіть ті видання, які раніше вважалися досить одіозними, зокрема, "Кіевскій телеграфъ", демонструють сьогодні ще один можливий варіант існування ЗМІ в таких умовах. Думаю, що те саме буде завтра з газетою "День", яка раптово, може, й не змінить свою прихильність, але невдовзі численні її читачі зможуть це відчути.

Щодо Януковича – зможу відповісти однозначно: я не бачу в приході Віктора Федоровича до влади якоїсь такої архістрашної загрози для ЗМІ. Загроза ішла би передовсім від його можливої команди, яка зробить надпотужні зусилля, щоб перед своїм патроном заслужити високу довіру, про яку сам патрон і гадки, може, й не мав би.

Тарас Чорновіл, народний депутат України:

– Я не люблю щось пророкувати, але думаю, що насправді суттєвої політичної відмінності між Януковичем та Ющенком на сьогоднішній день не існує. Принаймні, такої, як це пробують зобразити прихильники Ющенка. Хоча відмінності все ж таки будуть. З приходом Януковича буде ще довгий час зберігатися значна частина того кадрового потенціалу, як є на сьогодні. І тих людей треба буде ще певний час привчати до того, що потрібно поважати свободу преси, свободу слова. Хоча певний прогрес у самого Януковича я бачу. Інакше я б ніколи не згодився працювати з ним безпосередньо. Що стосується Ющенка, то, на жаль, останні політичні дискусії, події й риторика все більше нагадують стару тезу: "Хто не з нами, той проти нас". І: "Коли ворог не здається, то його добивають". Мені не хочеться вірити, що такі люди, як Томенко та інші, можуть стати колись душителями преси. Але побоювань усе більше й більше. Принаймні, реакція на будь-яку критику там занадто болісна й жорстка.

Сергій Лещенко, "Українська правда":

– Мені здається, що в разі перемоги Януковича ми зможемо спостерігати ту саму ситуацію, яка має місце зараз. Оскільки не відбудеться зміни керівництва держави, без чого неможлива зміна політики стосовно мас-медіа. Крім того, нинішні методи роботи команди Януковича не залишають ілюзій щодо їхніх поглядів на свободу слова. У разі перемоги Ющенка більше шансів на збільшення свободи слова в Україні а) з огляду на особисті якості лідера, б) з огляду на роки, які вони (опозиція) провели в умовах інформаційної війни. Мінімальна підтримка, яку має нинішня влада, є результатом знищення нею свободи слова. Розумні люди припинять практику цензури, оскільки вона працює в першу чергу проти них самих. Крім того, для запровадження цензури команда Ющенка не матиме підконтрольних мас-медіа, на які можна здійснювати тиск, – на відміну від нинішньої влади.

Мар'яна Олійник, редактор відділу політики, газета "День":

– За умови перемоги Януковича становище зі свободою слова та засобів масової інформації на краще не зміниться. Для того ніяких підстав не існує, немає підстав робити такі прогнози. Можливо, все буде так само, як і є зараз. Тобто, я думаю, що ця лінія на втручання влади, більш чи менш успішні спроби втручання в роботу журналістів, видань і телеканалів буде продовжуватися. Що стане гірше – я не думаю, бо вважаю, що тиск, який існує зараз, може бути більшим лише якщо закрити хіба що всі видання, окрім кількох урядових. Але я все ж таки сподіваюся, що в Україні такого не трапиться.

Тепер про Ющенка. Що стане краще, я, знову ж таки, не думаю. Хоча б через те, що я, скажімо, бачила певну цензуру і в сьогоднішніх опозиційних засобах масової інформації, і на єдиному опозиційному телеканалі. Тільки у звортньому, так би мовити, вигляді. Можливо, це навіть певна самоцензура: журналісти, які там працюють, пишуть що завгодно, безмежно критично про владу й не помічають якихось вад, які є в іншої сторони. На її прорахунки та помилки заплющують очі. Гірше, безумовно, не буде, бо все-таки за умов президентства Ющенка ми будемо більш-менш цивілізованою країною в тому, що стосується свободи слова. Я не беру зараз до уваги інші сфери.

Андрій Шевченко, шеф-редактор інформаційних програм "5 каналу":

– Для професії Президент Ющенко кращий за Президента Януковича. Тут можна бавитися в дипломатичні фігури і політкоректність, але здоровий глузд чітко показує: від команди Януковича, яка ґвалтує журналістику, і від кандидата Януковича, який дозволяє своїм іменем перетворити теленовини у фарс, чекати доброго не випадає. Інша справа, що і у команди Ющенка є що запитати. Одна лише цензурована газета "Без цензури" чого варта!

Я упереджений експерт, тому що "5 канал" має принципово різні стосунки з командами Ющенка і Януковича. Що таке Ющенко для мене як для шеф-редактора? Це людина, в чиїй команді виявився Порошенко, який підписав з журналістами угоду про невтручання і який дав країні шанс для Каналу чесних новин. Ющенко – це політик, чия прес-служба навіть у цій варварській виборчій кампанії прийняла свідомий вибір не тиснути на канал. Що таке Янукович для мене? Це людина, в чий прем’єрський пул ми, всупереч обіцянкам, не можемо потрапити місяцями, чий прес-секретар не в змозі будувати робочі та людські стосунки з журналістами. Янукович – це політик, якому бракує мужності дозволити країні почути з телеекранів правду про одне-єдине івано-франківське яйце.

Найдившіне, що і Ющенко, і Янукович (і Кучма!) зблизька вміють інколи справляти добре враження на журналістів...
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Наталія Данькова, "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1222
Читайте також
27.09.2001 12:22
Анна Шерман
«Детектор медіа»
2 226
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду