Запитання “Детектор медіа”: Як ви ставитеся до ЗМІ, які існують на західні гранти, чому?

18 Жовтня 2002
993
18 Жовтня 2002
15:45

Запитання “Детектор медіа”: Як ви ставитеся до ЗМІ, які існують на західні гранти, чому?

993
Відповідають: Володимир Заманський, Роман Чайка, Леонід Звєрєв, Дмитро Ляпін, Ірина Десятникова, Юрій Сандул, Володимир Золотарьов, Сергій Правденко, Юлія Жмакіна, Олександр Харченко Відповідають: Володимир Заманський, Роман Чайка, Леонід Звєрєв, Дмитро Ляпін, Ірина Десятникова, Юрій Сандул, Володимир Золотарьов, Сергій Правденко, Юлія Жмакіна, Олександр Харченко
Запитання “Детектор медіа”: Як ви ставитеся до ЗМІ, які існують на західні гранти, чому?
Володимир ЗАМАНСЬКИЙ, заввідділом аналітичних програм ТРК „Київ”:

- Я дуже добре ставлюся до цих редакцій, оскільки, як правило, західні благодійники не наслідують радянську традицію диктатури у друкованому чи електронному ЗМІ: як, що і про кого писати чи говорити. Я не виключаю, що ЗМІ , які існують на західні гроші, не є повністю незалежні від своїх закордонних володарів або грантодавців. Але вони, слідуючи традиціям демократичного Заходу, принаймні прагнуть бути об’єктивними.

Роман ЧАЙКА, директор програм "Радіо Ніко-FМ":

- Я не належу до кола тих, хто послуговується терміном „грантоїди”. Тим більше в негативному значенні цього слова. Щоб ЗМІ залишилися четвертою владою, як це є в країнах розвиненої демократії, на мій нагляд, повинна бути міцною судова гілка влади і активними громадські інститути. Тоді питання власника і об'єктивності ЗМІ, які йому належать, отримують суспільну противагу. У випадку України цю противагу на себе можуть взяти західні грантодавці . Тим більше, що ми знаємо і організації, і статут, і цілі тих, хто дають гранти в країни з нестійкою демократичною традицією. Я, швидше, критично буду ставитися до тих грантів, які надаються державними структурами західних країн. Щодо громадських організацій - заперечень не вбачаю. В сьогоднішніх умовах це, можливо, для багатьох українських ЗМІ не лишень шлях виживання, але й можливість працювати об'єктивно і за фахом.

Леонід ЗВЄРЄВ, виконавчий директор Інституту масової інформації:

- На мою думку, таких видань в Україні не так багато, якщо говорити про західних інвесторів. Взагалі, проблема інвестування у ЗМІ полягає не в походженні грошей, а в меті, з якою вони вкладаються. Якщо інвестор вкладає в розвиток ЗМІ, то такі інвестиції можна тільки вітати, звідки б бони не походили. Ті гроші, які зараз в Україні вкладаються в ЗМІ, важко вважати інвестиціями, бо вони вкладаються не з метою зміцнення ЗМІ як незалежних економічних одиниць, і не під конкретні бізнес-проекти в галузі ЗМІ, а як спосіб перетворення ЗМІ на орган політичної пропаганди і агітації. А такі „інвестиції” шкодять і ЗМІ та, як правило, і тим, хто такі інвестиції робить.

Дмитро ЛЯПІН, віце-президент Інституту конкурентного суспільства:

- Для існування на кошти грантодавців за умов дотримання принципів незалежних ЗМІ, і в першу чергу, об'єктивності і незаангажованості, ніяких протипоказань немає. Форма законодавчо дозволеного фінансування організації - за умов легальної роботи цієї організації - не має ніякого значення.

Ірина ДЕСЯТНИКОВА, заступник головного редактора газети "Факти":

- По-моему, нет никакой разницы, на чьи деньги издаются СМИ, потому что никто и ни разу не предъявил доказательств того, что СМИ, издающиеся на деньги отечественных олигархов, отстаивают интересы нашей страны, а не конкретных людей. И эти олигархи не продемонстрировали нам заинтересованости в развитии нашей страны, не продемонстрировали нам своего патриотизма. К сожалению, они демонстрируют только отстаивание своих политических и бизнес-интересов.

На самом деле, не хотелось бы, как раньше, слушать "Голос Америки" и "Би-Би-Си" под одеялом. С другой стороны, хотелось бы и впредь знать информацию из первоисточников, какими нас представляют за рубежом, а не слышать отголоски этой реакции, чаще всего искаженные отечественными чиновниками. Кроме того, единственная зависимость, которая приемлема - это зависимость от кошелька потребителя информации. Я выступаю за рыночное отношение к СМИ. Это единственное оправдавшее себя отношение. К сожалению, по-видимому, в этом не заинтересованы ни наша законодательная, ни наша исполнительная власть.

.

Юрій САНДУЛ, редактор інтернет-сайту „Коментарі”:

- До засобів масової інформації, які існують на західні гранти, ставлюся позитивно. Тому що вважаю фінансування за допомогою грантів нормальним альтернативним джерелом фінансування. Тим більше це нормально за нинішніх умов в Україні, коли ЗМІ потребують найрізноманітніших джерел фінансування для незалежності від влади.

Володимир ЗОЛОТАРЬОВ, редактор інтернет-журналу „Телеграф.ua.com”:



- Отношение к средствам массовой информации, которые существуют на западные гранты, нормальное. Я не вижу проблемы в том, что СМИ получают какие бы то ни было деньги, все равно - с Запада или с Востока. Разумеется, тот, кто платит, тот заказывает музыку. Но отличие Запада, как давателя денег, состоит в том, что его интересы гораздо шире. Интерес Запада, к примеру, заключается в том, чтобы в Украине была свобода слова. Этот институт свободы слова является одним из важнейших общественных институтов, гарантирующих стабильность в обществе. Главный интерес западных стран в отношении нашей страны как раз и состоит в том, чтобы минимизировать возможные угрозы со стороны Украины, такие как: нелегальная миграция, преступность, неконтролируемые экологически опасные производства и т.д.

Для того, чтобы риск свести к минимуму, западные правительства считают, что в Украине должно быть ответственное правительство, с которым можно иметь дело. А такое правительство невозможно без современных общественных институтов, среди которых свобода слова занимает важнейшее место. В отличие от западных, другие традиционные источники финансирования СМИ преследуют, как правило, очень узкие, корыстные и, как правило, небезопасные для общества цели. Поэтому я с большой симпатией отношусь к СМИ, финансируемым на западные деньги.

Сергій ПРАВДЕНКО, перший заступник голови комітету Верховної Ради України з питань сводоби слова і інформації:

- Я достатньо іронічно ставлюся до грантів, бо в нормальній країні населення само спроможне утримувати ЗМІ своєю передплатою або абонентною платою за приймачі або користування інтернетом. І тоді є свобода слова. А гранти - це ілюзія свободи слова. Вони скоріше ображають, ніж підтримують журналістів, а відтак і читачів.

Юлія ЖМАКІНА, журналіст української служби радіо "Свобода":

- Я думаю, що ЗМІ, які існують на західні гроші, за нинішніх умов в Україні із свободою преси є фактично ексклюзивним джерелом альтернативної інформації. Альтернативної до тої заангажованої владою одноманітності, яку змушують споживати громадян України. Це вимушена альтернативність. Однак грантові проекти є набагато менш доступними, ніж решта медіа. Бо йдеться, як правило, про інтернет-видання або локальні проекти, яким українська влада надає "максимального сприяння". Чесно кажучи, ЗМІ, фінансовані Заходом, як правило, теж вимушено страждають на надмірну опозиційність. З одного боку, це можна пояснити проблемами якості української журналістики; з іншого - опозиційність ЗМІ більше обумовлена українськими реаліями, ніж неопозиційність провладних медіа, які займаються інтерпретацією /маніпулюванням/ української дійсності.

Олександр ХАРЧЕНКО, головний редактор УНІАН:



- 1. Як я ставлюсь до ЗМІ, що працюють на іноземні гранти? В цілому позитивно. В цілому, оскільки як у кожного явища в діяльності таких ЗМІ, безумовно, є свої проблеми та свої нюанси. Однак, загалом для нинішніх політико-економічних реалій в Україні, це є позитивом. І очевидно, чому.

У зарубіжного грантодавця - американського, британського, французького чи іншого - немає конкретних бізнесових чи політичних інтересів у нашій країні, що змушували б бути його необ`єктивним у висвітленні українських подій, він не "зав`язаний" настільки тісно, як вітчизняні власники ЗМІ на ті чи інші структури влади, тому не зобов`язаний писати чи говорити те, що потрібно цим структурам.

Проблема, як відомо, полягає в тому, що в Україні ПЕРЕВАЖНА більшість ЗМІ не є прибутковими, а відтак - економічно самодостатніми. Вони видаються конкретними політиками, підприємцями, які в силу фіскально-правової непрозорості економіки, є дуже вразливими. Грубо кажучи, у багатьох питаннях, що їх висвітлюють ЗМІ, у них є свій інтерес. Про цю партію не можна писати погано, бо за нею стоїть прем`єр-міністр, питання про приватизацію цього заводу треба "подати" вигідно для партнера, що претендує на завод, і так далі. У Сороса ж, Британської Ради чи інших подібних структур немає конкретної зацікавленості, приміром, у зміни власника "Укртатнафти" чи зміні керівництва на Миколаївському глиноземному. Тому є значно більше шансів, що видання, засновані ними, напишуть про це об`єктивніше.

Є ще один аспект. На закордонного грантодавця важче, або й просто неможливо (а крім того, ще й політично небезпечно) "наїхати" за допомогою традиційних інструментів - податкової інспекції, санепідемстанції чи енергонагляду. Практично всі ж українські підприємці в цьому сенсі дуже вразливі, оскільки жоден бізнес в країні сьогодні, як відомо, неможливо вести законно. Не подобається газета, не про те пише - розберіться, Миколо Яновичу, Петре Петровичу чи Іване Івановичу. І розберуться, немає сумнівів. А так на кого наїжджати? На Сороса, на британську королеву, на канадського посла? Їм же не засунеш в кишеню штанів пістолета...

Власне, ця остання обставина і викликає шалену ідіосинкразію у всіх, хто сьогодні реально контролює український інформпростір. Бо ж, здавалося б, все вони вже контролюють, - телеканали, газети, радіостанції. А от щодо ЦИХ немає ніякого контролю, немає ІНСТРУМЕНТІВ. Тому й шаленіють пани, бризкають слиною, погрожують, мовляв, треба ретельно перевіряти-контролювати діяльність цих ЗМІ. Та немає сумнівів, що вже давно все перевірили, і якби була хоча б найменша зачіпка, уже б всі сиділи, або чекали, коли звільниться місце в камері.

Ці пани ще один цікавий хід придумали. Давайте, мовляв, оприлюднимо імена засновників, і тоді стане зрозуміло, хто за ким стоїть, і таке інше... Добра ідея! Але ж лукавлять пани, як завше. Хто-хто, а вони чудово знають, що це нічого не дасть у більшості випадків. Бо там, де йтиметься про західні фонди чи фундації, все буде відкрито - такий-то засновник, така-то сума грошей, в інших же випадках в ролі засновників потужних ЗМІ фігуруватимуть бабусі з Віргінських чи Бермудських островів, нікому не відомі фірми або фірмочки. І вони волатимуть на весь світ: ось дивіться, скільки всього назасновували ці фонди та фундації, ми ж не маємо відношення до жодного каналу, жодної газети. І всі знають, що вони брешуть, а вони тобі дивляться у вічі і далі чешуть: це не ми, це бабусі заснували... Тому це буде одностороннє оприлюднення. Скажімо, ніхто не приховуватиме, що агентство УНІАН починалось з гранту фонду "Відродження", і сума гранту відома, і те, як було його витрачено, розписано. А от дуже і дуже сумнівно, що нам повідомлять РЕАЛЬНИХ власників "Киевских ведомостей", "Сегодня", "Дня", телерадіокомпанії "Альтернатива", "Інтера" і багатьох інших ЗМІ. Тож це дуже в стилі згаданих панів: відкрийтесь, виходьте на люди, а ми будемо "мочити" вас із засідки. В сортирах, в коридорах влади, на сторінках фактично анонімних газет.

Читайте також:

Опитування: Як ви ставитеся до ЗМІ, які існують на західні гранти?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
„Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
993
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду