Запитання “Детектор медіа”:, - Жорстка конкуренція з використанням юридичних "зачіпок", перехід ЗМІ від одного власника до іншого - явища цілком звичайні для ринкового суспільства. Чому, на Вашу думку, саме ситуація навколо "1+1" багат

26 Липня 2002
910
26 Липня 2002
12:24

Запитання “Детектор медіа”:, - Жорстка конкуренція з використанням юридичних "зачіпок", перехід ЗМІ від одного власника до іншого - явища цілком звичайні для ринкового суспільства. Чому, на Вашу думку, саме ситуація навколо "1+1" багат

910
Відповідають: Володимир Полохало, Олексій Плотніков, Володимир Скачко, Ірина Бекешкіна, Олександр Мартиненко, Сергій Набока, Віктор Понеділко
Запитання “Детектор медіа”:, - Жорстка конкуренція з використанням юридичних "зачіпок", перехід ЗМІ від одного власника до іншого - явища цілком звичайні для ринкового суспільства. Чому, на Вашу думку, саме ситуація навколо "1+1" багат
Володимир Полохало, шеф-редактор українського часопису “Політична думка”:

- Такі побоювання експертів мені здаються перебільшеними. Насамперед тому, що я не пов’язую розвиток телесвободи слова й інформації з цим каналом. Канал, безперечно, професійний, цікавий і має широку глядацьку аудиторію. Але він не є незалежним від влади, від президента і загалом політичного режиму і змушений грати в ті правила гри, які диктує президентська влада, хоч і намагається при цьому зберегти власне обличчя й іміжд респектабельності. Це не є провина каналу, це реальне відображення ситуації на інформаційному просторі. І позаяк боротьба навколо цього каналу, боротьба за ліцензію є не боротьба за свободу слова в Україні, а поглиблення боротьби за несвободу слова. Хто б не був господарем ліцензії, навряд чи вони ризикнуть вступити в суперечку, в конфлікт з діючою владою. Як мінімум до завершення президентської виборчої кампанії в Україні.

Олексій Плотніков, доктор економічних наук, професор:

- Дійсно, в нормальних країнах з ринковою економікою конкуренція в засобах масової інформації та їх перехід від одного власника до іншого є нормальним явищем. В умовах же України, будь-які процеси на цьому ринку повязані з боротьбою політичних сил, що стоять за бізнесовим структурами. І те, що відбувається навколо каналу “1+1” аж ніяк не відповідає критерям розвинутого ринкового суспільства - це типово українське явище, можливо, типове й для деяких країн Центральної та Східної Європи. В даному випадку діє не чиста ринкова конкуренція в західному розумінні, а протистояння бізнесових структур, що підтримуються політичними силами.

Можна кваліфікувати події як загрозу національному телеефіру, чи не як загрозу, але якщо переможуть противники каналу “1+1”, це створить прецедент тієї легкості, з якою можна позбавити ефір провідний національний телеканал, який створює якісний національний телепродукт.

Робити прогнози в цьому випадку важко, але я вважаю, що канал “1+1” буде існувати і надалі.

Володимир Скачко, журналіст:

- Да, в рыночном обществе переход СМИ от одних владельцев к другим, у кого денег больше, - явление нормальное. Но где вы видели рыночную среду в Украине? Если это рынок, то тогда и Роднянский со всяким там Оселедчиками - это светочи украинской неподкупной тележурналистики. И ничего страшного для украинского телеэфира не будет, если один отдельно взятый Рабинович уделает своих бывших подельников Роднянского и Ко. Ведь именно они вместе заложили нынешние трудности "плюсов", когда, пользуясь близостью к "трону", не совсем законным способом получали эти лизенции. Когда они вылизывали друг друга несколько лет назад, то, как вы помните, все было вась-вась. А как только Рабиновича "верный" Роднянский попер с канала, сменив на Фукса, то тогда у Вадима Зиновьевича и случилась непреодолимая тяга к справедливости и к соблюдению законности. Александр Ефимович, разумеется, думал (да и сейчас истово надеется), что раз он так преданно в несколько губ со всякими там пиховшеками совокупно обслуживали власть во время последних политкампаниий, то их отблагодарят и закон похерят. И он, наверное, прав, так оно, скорее всего, и будет, если только Рабинович не убедил кого-то, что будет служить еще вернее. А если все-таки "плюсов" с эфира попросят, то только восторжествует справедливость. Помните, как в 1997 году Роднянский, изображая из себя Жанну Джордановну Галилей-д"Арк, говорил публично, что программа "Пислямова" уйдет с эфира только вместе со всем каналом? Вот так оно и получилось. С небольшим опозданием. Или, как у нас говорят, катюзі - по заслузі. А рыдают о "плюсах" как о "потере для украинского эфира" те, кому те же "плюсы" и приплатили. За рекламу. Есть такая форма делания популярности канала и звезд канальных.

Ірина Бекешкіна, науковий керівник фонду “Демократичні ініціативи”:

- Справді, у демократичних країнах ситуації зі зміною власника ЗМІ, різноманітні розборки з використанням юридичних зачіпок не є подією надзвичайною. Але ж ніхто не сумнівається, що ми не живемо у правовій державі, і у нас суди не є незалежною інстанцією. Тому за кожним судовим рішенням ми завжди відшукуємо – “кому це вигідно?” Ми чудово знаємо, що юрисдикція у нас працює суто вибірково, за командою “фас!” Ну справді, чи може хтось серйозно говорити, що ТV-Табачук краще усуненого з ефіру ЮТАР? Достатньо поклацати кнопкою, щоб переконатися, що принаймні кілька телеканалів значно менш спроможні, ніж ЮТАР.

Чому ЮТАР – цілком зрозуміло. Але чому “1+1” – канал, зараз цілком лояльний до влади? Наїзд на канал під час виборчої кампанії був цілком логічний: треба було убезпечити не лише лояльність провідного телеканалу, а й його запопадливу агітацію не лише за тих чи тих есдеків, а й – головним чином – “За едУ”. Тому канал під загрозою позбавлення ліцензії поставили у потрібну позицію, а далі – всі ми пам’ятаємо “Піар” та інше. Але чому зараз усе це знов пішло по колу? Начебто, вибори вже закінчилися? Але наближається страшний для влади час «Ч» – вибори 2004 року, коли справді може відбутися зміна влади. Взагалі конфігурація влади в Україні, як у Сонячній системі – усе обертається навколо Президента і від нього залежить. Зникне “світило” – і катастрофа для усієї системи. Тому вже зараз робиться усе можливе і неможливе для того, щоб обійшлося зміною назви “світила”, залишивши на орбітах усі “планети” та “супутники”.

А для того, щоб сценарії були успішними, треба, щоб на них дружно, у єдиному пориві, з ентузіазмом і запопадливістю працювали усі засоби інформації, себто – агітації, пропаганди, маніпуляції тощо. І тому слід заздалегідь і наочно показати можливості влади.

“1+1” із своєю заплутаною історією трапився дуже вчасно для показового прикладу. Дивіться: вони такі популярні, такі багаті, такі “зіркові”, у них такі зв’язки – і тут, і за кордонами, а ми з ними можемо робити що завгодно, будь-який районний господарчий суд може їх знищити, дуже легко й усе – “по закону”. Що ж тоді може бути з меншими, біднішими і не такими відомими? Отже, те, що зараз роблять з “1+1” – це засіб профілактичний, це – попередження усім іншим.

Який прогноз розвитку подій? Думається, з “1+1”, врешті-решт, нічого не трапиться: навряд чи влада дратуватиме народ тим, що на місці улюбленого каналу йому подадуть якусь АІТІ, хіба що останній дають якийсь втішний приз у вигляді ранкових годин, десь з 4 ночі до 6 ранку. . Але яким вийде з цієї історії “1+1”, чи не стане він україномовним двійником “Інтера” – питання відкрите. Багато що залежатиме від позиції журналістів, які там працюють, від власників каналу. І які уроки винесуть усі інші ЗМІ, особливо телевізійні – питання теж відкрите.

Одне слово, кампанія-2004 почалася. Типово по-українськи. З повторення російського сценарію з НТВ. От тільки як бути, коли у нас немає своєї Чечні?

Олександр Мартиненко, член Національної ради з питань телебачення та радіомовлення:

- Думаю, що загрозою для національного ефіру цю ситуацію вважають тому, що мова йде про один із трьох загальнонаціональних каналів. Не можна сказати, що це така пересічна подія, вона є важливим фактором розвитку подальших подій в Україні для інших телеканалів, в тому числі регіональних і місцевих. Дійсно ці юридичні процеси, які відбуваються навколо “1+1”, мають серйозний вплив на суспільство взагалі, тому що це один з найпопулярніших каналів в Україні.

У нас дуже важко, як показує досвід, прогнозувати дії судової влади – а процес вже перейшов у судову площину. На жаль, у цьому процесі Національна рада може тільки висловлювати свою думку чи впливати на суспільство, а не приймати рішення, оскільки воно вже було прийняте, а тепер оскаржується. Доведеться зачекати рішення всіх вищих судових органів. Єдине чого б хотілося, щоб судові інституції приймали рішення, виходячи тільки з юридичних, а не політичних чи інших питань. Як це не важко для суддів, необхідно абстрагуватися від політичних впливів з боку тієї чи іншої сторони. Тільки тоді цей конфлікт може вирішитися без втрат – політичних, моральних чи суспільних.

Я категорично проти того, щоб (згідно з рішенням Київського апеляційного суду) “1+1” не мала права брати участь у конкурсі на другий загальнонаціональний канал у випадку, якщо він буде оголошений. Тому що студія “1+1”, як і будь-яка інша організація, може брати участь у конкурсі, а по-друге, я впенений, вона братиме в ньому участь і, як попередній мовник на цьому каналі , думаю, буде мати пріоритетне право на продовження дії ліцензії.

Сергій Набока, журналіст:

- Безперечно, чвари з приводу “Одиничок”, чи, як їх ще звуть, “Плюсів” – не мають ніякого політичного підЄрунтя. Цілком слухняна студія, вкрай обережна й виважена продукція, і, як і повсюдно – повнісінько не лише прихованого, але й відвертого й цинічного нехтування буквою та духом законів (зокрема, у рекламі алкоголю). І тому хотілося б сказати – нехай переможе закон, чи істина, чи правда, чи сильніший, чи кращий.

А проте...

Довкола студії “1+1” від самого початку вирували малоздорові пристрасті, і вже тоді я мав можливість ознайомитися із силою документів, які мали би свідчити про різноманітні юридичні порушення і неправомірність видачі відповідної ліцензії. Але на той час це дійсно була найкраща команда на УТБ; найцікавіший (і, додам, найбільш УКРАЇНСЬКИЙ) етер на всеукраїнському рівні давали саме вони, за ними стояла й цілком конкретна фінансова й політична потуга, і тоді навіть ті політики та політобслуга, які хотіли б у законний спосіб випхати “1+1” з ТБ - не наважилися на те. Я не правник, але багато що у тих документах та у розмовах з представниками тодішньої парламентської комісії тощо на мене справило вкрай гнітюче враження. З іншого боку, ні в кого не викликає жодного сумніву, скажімо так, обтічно, корупційний характер деяких структур, від яких щось залежить, і, переконаний, якщо ретельно пошукати, то більшість подібних – і менших, і більших – телеорганізації матимуть не менші, якщо не більші проблеми з належним оформленням документів, із різницею між заявленим і реальним форматом чи тривалістю мовлення, з відповідністю продукції, приміром, законові про мову тощо.

Про що наразі йдеться? Про те, що повсюдно, в усіх галузях, створено вкрай схожу до совєтської систему кругової поруки – усі мають дрібні й велетенські порушення, невеличкі й кричущі злочини, усі дають і беруть хабарі й трошки, вряди-годи, потоптують законність, що дає додатковий – і найпотужніший – важіль для шантажування, тобто, перепрошую, - для впливу й керування. Коли потрібно – це спрацьовує.

Не сумніваюся, що, за наявности ПОЛІТИЧНИХ претензій з боку виконавчої влади – студії не було б в етері вже за тиждень – два.

Економічна ж боротьба в Україні, як і політична, як, власне, і всі інші форми й види життєдіяльности, що виходять за рамці приватного життя, на жаль, відбувається не за світовими звичаями, а за шантажистськими, кримінальними, совєтсько-комуністичними, назвіть, як хочете. Можете навіть назвати – за правилами покійного товаріща Щербицкого, якого ювілей скоро святкуватимемо на державному рівні (прикметно, чи не так?). Перемагає не той, хто кращий, розумніший, талановитіший, зрештою – багатший, а - спритніший, той, хто краще вміє обходити закони, хто частіш має “доступ до головного тіла”, і обіцяє краще обслужити режим.

Що ж, правила правилами, гра грою, війна - війною.

Мені не подобається те, що зараз (і не від учора) показує Україні “1+1”. Сьогодні це – один з багатьох каналів, мало чим кращий за інших, мало чим гірший... Ті самі дурні російські та американські серіяли, та сама естетика, етика й лексика, та сама тупа й невесела нудота, те саме маніпулювання фактами, інформацією та інтерпретаціями. Хіба що іноді, в деяких програмах - трохи більше таланту й смаку, ніж в інших. І - своє, власне, не дуже запозичене обличчя. Ото й усе (хоча й це вже, чи, радше, ще чимало). Гадаю, зі мною погодиться багато хто. І тому – мало хто стане на смертельний герць (з ким?) за “гордість УТБ”, за “найкращий канал” чи як там його ще.

Як це не прикро, а головне - інше. Насправді оті підкилимні ігри за теле-вплив на електоральну масу та виборче м’ясо, за місце під государевим оком, за ті чи інші політично-фінансові дивіденди - масовому глядачеві глибоко до (масової ж таки) дупи. Глядач (не так вже й дурний, але дедалі дурніший завдяки саме УТБ) хоче дивитися в телевізор… І якщо приберуть з етеру "1+1", і замінять чимось схожим - ніхто й не почухається. Як ніхто не почухається, коли всі українські телеканали стануть схожими один на одного, на кшталт теле- та радіоканалів і газет часів того ж вікопомного товаріща Щербицкого…

А до того йде. Втім, може це і є наш, особливий такий, суто український шлях?

Віктор Понеділко, член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення:



- Про яку небезпеку для національного простору йдеться? Якщо слідувати за позицією окремих і навіть багатьох експертів і чиновників, то мова йде ледь не про руйнування каналу. Але чи можна його зруйнувати взагалі? На це питання можна відповісти хіба що вибухівкою, заклавши її під вежі ретрансляторів. Адже телевізійний канал – це сукупність технічних засобів для передачі сигналу з частотними привласненнями. Скажіть, будь ласка, яке відношення другий загальнонаціональний канал має до конфлікту між студією “ 1+1 “ і АІТІ? Адже у канала як сукупності технічних засобів є власник - Кабінет міністрів. Є позов до Кабміну? Немає! Є рішення суду про ліквідацію загальнонаціонального каналу? Немає! То тоді навколо чого лемент? Закінчаться судові розборки. Якщо суд найвищої інстанції підтвердить всі попередні рішення, у Національної ради як у законослухняного органу (а він, сподіваюсь, таким буде з приходом Віталія Федоровича Шевченка та інших, який навіть чхнути не дозволить, а не те що прийняти якесь там рішення поза законом) буде можливість об’явити конкурс на мовлення на другому каналі, заявити умови конкурсу, формат каналу. Далі Нацрада зачекає всіх претендентів. І хіба це виключає можливість “ 1+1 “ виграти конкурс? Ні! Адже мало хто знає про існування АІТІ. Але ж є телекомпанія “Золоті ворота”, яка мала тим же рішенням Нацради отримати час мовлення на другому каналі. А чим “Золоті ворота” гірші за АІТІ? Тобто все піде логічним правовим шляхом. Принаймні Нацрада втручатися в ці питання не може і не буде.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Тетяна Акімова, "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
910
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду