Запитання "Детектор медіа", Професія й професійність – спільнокореневі слова й споріднені поняття. Тому в професійний День журналіста “Детектор медіа” вирішила запитати у своїх експертів:, - Хто або що заважає журналістиці професіоналізуватися?

6 Червня 2002
2260
6 Червня 2002
15:47

Запитання "Детектор медіа", Професія й професійність – спільнокореневі слова й споріднені поняття. Тому в професійний День журналіста “Детектор медіа” вирішила запитати у своїх експертів:, - Хто або що заважає журналістиці професіоналізуватися?

2260
Відповідають Сергій Квіт, Микола Княжицький, Ігор Лубченко, Олексій Мустафін, Орест Сохар, Людмила Добровольська
Запитання "Детектор медіа", Професія й професійність – спільнокореневі слова й споріднені поняття. Тому в професійний День журналіста “Детектор медіа” вирішила запитати у своїх експертів:, - Хто або що заважає журналістиці професіоналізуватися?
Сьогодні українські журналісти відзначають своє професійне свято.

Журналістське свято відзначається саме в цей день, починаючи з 1994 року, коли вступив у дію відповідний президентський Указ, підписаний ще Леонідом Кравчуком. Дата була вибрана не випадково. Саме 6 червня, але двома роками раніше, у1992 році, Спілка журналістів України вступила до Міжнародної федерації журналістів і цю подію і запропонував увічнити тодішній голова Спілки журналістів Євген Вербило. Пропозиція була підтримана Першим всеукраїнським з’їздом редакторів газет і журналів.

Професія й професійність – спільнокореневі слова й споріднені поняття. Тому в професійний День журналіста “Детектор медіа” вирішила запитати у своїх експертів: - Хто або що заважає журналістиці професіоналізуватися? Відповідають Сергій Квіт, Микола Княжицький, Ігор Лубченко, Олексій Мустафін, Орест Сохар, Людмила Добровольська.

Сергій Квіт, керівник магістерської програми “Журналістика”, НаУКМА:

- Тут є три причини. По-перше, немає незалежних засобів масової інформації, незалежних економічно. По-друге, існує політична залежність, політичне спонсорство. І, третє - це освіта. Стара система освіти втрачена, а вона була ефективна, звичайно, для тих умов. Тоді журналістика викладалася в системі філології. Це було зрозуміло: готували україномовних журналістів. Тепер журналістика має викладатися в рамках суспільних і політичних наук. В Києво-Могтлянській Академії ми приймаємо людей з будь-якою базовою освітою й готуємо їх два роки на магістерській програмі. Ці люди вже точно визначилися, що вони стануть журналістами. Такої впевненості ще немає у дитини, яка одразу ж після школи йде в Інститут журналістики, наприклад. Як пов”язати свободу слова з професійністю? Знаєте, свобода слова – це, багато в чому, гра термінами. Журналіст може зараз підшукати собі такий ЗМІ, який погодиться опублікувати його точку зору. В нас є різні медіа: опозиційні, провладні, будь-якого спрямування. Але в межах одного ЗМІ не можна висловлювати різні точки зору. І це показник. Тобто, існує свобода медіа, а не свобода слова. Для журналіста є важливим, разом із свободою слова, й питання етики. Професіонал без етики або поза етикою неможливий. Етика тут виставляє межу. Професійність – це спроможність висловити точку зору, адекватну реальності, це відчуття своєї аудиторії. Професіонал – це реалізований журналіст.

Микола Княжицький, журналіст:

- Кадрова проблема вирішується конкуренцією. Чим важче буде людині влаштуватися на роботу до мас-медіа, тим більше в неї буде бажання вчитися. Все регулює ринок. Якщо потреби ЗМІ будуть такими, якими вони є - не дуже високими, то і рівень журналістів буде не дуже високий. Часто й рівень еліти, яка володіє й контролює ЗМІ, є не дуже високим. Але все змінюється: і рівень населення, і рівень еліти. Потрібен час.

Ігор Лубченко, голова Спілки журналістів України:

- На Заході й на Сході журналістів, як правило, не готують факультети журналістики. Вони дають лише навички. Людина із будь-якою спеціальністю протягом року-двох вчиться азів журналістики. Журналістика – це справа практики. А у нас системи перепідготовки як такої немає, вона загублена, і кожен медіа-колектив сам вирішує цю проблему, при чому тут чимало залежить від головного редактора. На жаль, багато нових редакторів не є журналістами за освітою, і ніколи до того, як створили свої видання, не працювали у журналістиці. У них немає професійного досвіду. Вони вважають себе метрами-журналістами, але, по суті, є менеджерами. Тому часто порушуються елементарні речі, наприклад, те, що треба вислухати обидві сторони, перевірити інформацію по трьох джерелах й інше, чому вчать ще на другому курсі університету. Часто таких правил не дотримуються, й через це стають перед судом. Звичайно, є тиск адміністративного, іншого ресурсу. Але часто журналісти й самі себе підставляють. Це, знову ж таки, упирається в професіоналізм. Професійність журналіста полягає в тому, що він повинен знати своє місце в суспільстві, інформувати про те, що відбувається, давати не однобічну оцінку. Журналістика – це та сфера, що є громадським контролером за діями влади.

Олексій Мустафін, телеканал “Інтер”:

- Есть и внутренние причины – у нас нет серьезных традиций журналистики, скажем, как в западной – французской, немецкой или американской, или даже российской, в силу того, что долгое время Украина не была ни демократическим, ни независимым государством. Она и сейчас недемократическое государство, но независимым является 10 лет. Нет развитой школы журналистики.

Хотя, конечно, это дело исправимое. Многое зависит от самих журналистов, от их желания повышать профессиональный уровень. Но медиа-рынок, безусловно, будет расширяться. В дальнейшем экономика будет подниматься, СМИ станут больше зависеть от своих потребителей, чьи доходы поднимутся. С другой стороны, развиваются сами технологии, особенно это касается телевизионного рынка. Те способы распространения сигнала, которые у нас есть, являются ограниченными – ограничено количество телеканалов, передающих сигналов. С развитием технологий каналов будет больше, увеличиться интерактивность. А элемент интерактивности дает большую зависимость от зрителя. Это предъявляет более высокие требования к журналистам и средствам массовой информации. Соответственно, это будет позитивно влиять на общий профессиональный уровень.

Орест Сохар, журнал “Політика і культура”:

- Коли журналістика професіоналізується, медіа важче буде переслідувати. Навіть зараз ті журналісти, які мають гучне ім’я, можуть дозволити собі більше свободи. У крайньому випадку, вони можуть перейти працювати на західні медіа. Але поки що попиту на якісну інформацію немає. Немає гонитви за “головами” – аналітиками, іменитими журналістами, професіоналами. Я не бачу тих, хто має на меті зробити професійне повноцінне видання. Бо його робити дорожче, ніж ті ЗМІ, які існують на тому рівні, що ми зараз маємо.

Людмила Добровольська, канал "1+1":

- Да ровным счетом ничего, кроме святой и очень удобной уверенности в том, что кто-то (или что-то) палки в колеса все-таки сует. Если принять это вредительство как аксиому – получим железную индульгенцию на нынешнюю и завтрашнюю собственную леность, трусость и спасительное бездействие, – а как же, ведь «плетью обуха не перешибешь», «один в поле не воин», да мало ли все объясняющих пословиц в великом и могучем! Уверена – тем журналистам, кто не работает, а любуется процессом своей работы, искать оптимальные формулировки того, что их работе мешает, просто недосуг. Да и конкретизировать эти помехи – занятие неблагодарное, со степенью демократизации общества это никак не связано, так что кивать на «благоприятные» условия работы западных коллег не приходится – в каждой избушке свои погремушки. Журналистский профессионализм и есть преодоление помех в своей деятельности, а вовсе не их классификация, и уж тем более не счастливая способность эффектно сжимать древко, не отвлекаясь ни на что. Даже на смену цветов на полотнище.

Журналист, произнесший: «Это невозможно», - профнепригоден: журналистика может все, но не больше. У нас же акценты до сих пор смещены. Все – да куда нам, помех - вона сколько... Хороший журналист по-украински – зачастую имеющий даже официальную бумагу о том, что он действительно хороший журналист, - как правило, помнит, что он должен забыть и дважды подумает, прежде чем ничего не сказать, но наговорить при этом много, якобы веско и якобы остро. Журналисты, и не только украинские, любят возбуждать любопытство, но не любят его оправдывать. А иногда, когда приходится слышать, как деятельность ну очень сомнительного свойства начинают величать профессиональной журналистикой, начинаешь думать, что правы-то любители. Тем более, когда вспоминаешь, что профессионалы построили «Титаник», а любители – Ноев ковчег.

Читайте також:

Черкасские журналисты: о времени и о себе
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2260
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду