Секрети тривалого успіху телеведучих

12 Березня 2002
1804
12 Березня 2002
12:00

Секрети тривалого успіху телеведучих

1804
До вашої уваги дослідження американського Інтернет-видання TVrundown. com, сфокусоване на феномені популярності ведучих, які були зірками екрану протягом більш як 10 років До вашої уваги дослідження американського Інтернет-видання TVrundown. com, зроблене у 1985 році, але яке не втрачає своєї цінності й зараз. Воно сфокусоване на феномені популярності ведучих, які були зірками екрану протягом більш як 10 років.
Секрети тривалого успіху телеведучих
Вони стали легендами американської телеіндустрії і їхні імена асоціюються з тим, що є найкращим в американських телевізійних новинах.



Стратегії успіху

До вашої уваги кілька порад менеджерів щодо того, як розвивати телеведучого, щоб він був популярним тривалий час: --- Знайти чесну і відверту людину, яка працює журналістом. --- Залучіть вашого ведучого до активної участі у підготовці телепередачі, будь то репортерство чи написання повідомлень для ефіру. --- Він мусить завжди тримати руку на пульсі подій і того, що стосується моди в одягу й зачісках та модних книжок і музики. --- Якщо з ведучим не пов»язано жодного негативу, залишіть його у себе і дайте шанс розвинутися. --- Коли ризикнете ставити його в ефір, дайте глядачам шанс реінвестувати їхню довіру до вашого журналіста. --- Докладайте зусиль до покращення змісту передачі і її місця в сітці мовлення з огляду на потреби й інтереси аудиторії.

Наявність відвертості й чистоти

Загальний рецепт успіху полягає в тому, що всі популярні телеведучі мусять бути чудовими людьми, які тісно контактують з колегами і глядачами. Ось що продюсери і менеджери кажуть про ключові моменти успіху: У ВАШИНГТОНІ: "Гордон Петерсон – людина, яка гарно вдягається" - каже віце-президент і генеральний продюсер WDVM-TV Едвін Пфайфер. "Він – людина, яка дуже цікавиться своєю справою, що дає йому можливість виглядати компетентним у адекватний і цікавий спосіб. Він поводить себе так, що дозволяє іншим людям розкрити й показати свої таланти... Ведучий, звісно, уособлює таку собі машину, яка робить новини зрозумілими для глядача," додає Пфайфер. "Ідеальний телеведучий, це людина, яка надзвичайно зацікавлена у своїй роботі і має талант так читати новини, щоб це виглядало класно. Презентабельність і манера розмови ведучого є дуже важливі. Але тільки якщо це його сутність, його риси, які можуть вважатися аудиторією дуже гарними рисами людини," каже він. "Гордон Петерсон компетентний і завжди на вістрі подій. Але він є улюбленцем багатьох ще й тому, що вони цінують його природнє почуття гумору, і цінують те, що він не переймається своєю персоною підкреслено серйозно”.

У ДЕТРОЙТІ: "Білл Бондс – це Детройт. Він не тільки з Детройта, він і є Детройт!" Каже Том Розенбаум, директор новин WXYZ-TV. "Білл Бондс відчуває усе, що відчувають детройці. Також, судячи того з тривалого часу, що він будував репутацію дуже обізнаної людини, він є саме тим компетентним ведучим, від якого люди полюбляють дізнаватися новини".

У Х»ЮСТОНІ: "Дейв Уорд є дуже чесною людиною. Те, яким ви його бачите на екрані, такий він і у повсякденному житті," каже директор новин Джим Топпінг з KTRK-TV. "Він упевнений у собі, дуже відвертий і не одягає жодної маски під час роботи в ефірі". У БАЛТИМОРІ: "Джеррі Тернер, якого ви бачите на екрані, є тим самим Джеррі, якого ви бачите у реальному житті" каже директор новин WJZ-TV Наталі Браун. "Він жива і жвава людина, а не медіапродукт. Він кожного дня приносить в студію свої думки і враження, обмізковує їх і творить свою передачу. Він працюючий «новинник» і він переживає за ті речі, що відбуваються в нашому середовищі. Він тут надовго. Це для нього не якась одномоментна звитяга". У НОВОМУ ОРЛЕАНІ: "Біл Елдер працює з нами майже 20 років" каже директор новин Джим Бойер з WWL-TV. "Глядачам з ним комфортно. Коли вони увечері вмикають телевізор, вони бачать старого друга, який розповідає їм, що сталося, і тому їм зручніше й простіше дивитися передачу". У Новому Орлеані на телеканалі у Бойера працюють троє кращих телеведучих. «Люди спостерігають за людьми. Вони не спостерігають за гелікопетрами чи супутниками," каже Бойер. «Глядачі спостерігають за людьми і вони особливо уважні до тих, хто їм подобається і з ким їм комфортно. Кожен у нашому місті знає, хто такий Білл Елдер, Гарланд Робінетт чи Анжела Хілл. Вони найвідоміші люди".

Розуміння важливості суспільних справ

"Будь-який директор новин мусить знати, що талант ведучого не полягає тільки у самій манері переконливо читати перед камерою," каже Джон Бобл, президент кадрової агенції «Талентбенк». "Директор новин мусить заохотити ведучого брати активну участьу справах суспільства шляхом персональних справ чи участі у благодійних акціях," каже він. "Це мусить бути повне занурення телевізійної особистості у громадські справи і не тільки, як представника телекомпанії. У нашому випадку менеджери намагаються щоразу наголошувати кожному працівникові, що ми є громадська і публічна організація. Вони заохочують нас брати участь у справах суспільства поза межами компанії, а не тільки з»являтися в ефірі, щоб вести передачі», каже ведучий станції WJZ Джеррі Тернер. "І ми були щасливі вчинити так тому, що дуже багато наших глядачів брали участь в громадських акціях і усі ми, телевізійники були задіяні в житті суспільства," каже він. Отже, це дає глядачам враження, що люди на екрані – це справжні громадські активісти, яких вони люблять і яким довіряють.

Бути активним журналістом, який готує передачу

"Найголовніше – це бути задіяним у підготовці передачі. Я завжди пишу і складаю, як мінімум, третину випуску новин, навіть у ті дні коли працюю над окремими проектами," каже Білл Елдер. "Джеррі Тернер – гарний репортер. Так само, як і Білл Бондс, що працює у Детройті. Вони ведуть репортажі, наприклад, з Ефіопії настільки упевнено і легко, наче повідомляють з громадського зібрання. Ім вдається охопити усі сторони події і розповісти так, що аудиторія одразу все розуміє. Вони – активні журналісти і набувають своєї популярності у відрядженнях," каже Бобел. "Це дуже важливо у плані довгострокового спілкування з аудиторією," погоджується Топпінг. "Це дає можливість глядачам пам”ятати про ведучого і бачити розвиток цієї особистості у різних іпостасях. Ось чому важливо те, щоб люди, про яких ми говоримо, були не тільки акторами, а й людьми, що здатні робити репортажі чи висвітлювати вибори тощо. Це дозволяє аудиторії реінвестувати свій інтерес до конкретної телевізійної особи” Журналіст Дейв Уорд зробив все можливе, щоб постраждалі від землетрусу у Латинській Америці отримали гуманітарну допомогу і для цього провів паралелі між цією стихією і руйнівним землетрусом, який колись стався в Техасі. "Аудиторії довелося знову звернути свою увагу на цього журналістіа і зрозуміти, що він справді переймається трагедією" каже Топпінг. "Усюди на ринку відбуваються константні зміни. Завжди є яскраві юніори, які прагнуть пробитися на телевізійний Олімп і виставити за двері наявних ведучих і журналістів. Однак це зовсім не означає, що журналістам треба дозволяти юніорам це робити!" наголошує Топпінг. "Відтоді, як Дейв став виразною екранною особистістю, йому не треба тепер докладати багато зайвих зусиль, щоб користуватися популярністю, уособлювати аудиторію і дозволити комусь викинути себе на смітник. І тому в юніорів не спрацьовує тактика на професійну компрометацію, оскільки ми навіть не даємо їм щонайменших підстав цим скористатися” додає він.

Завжди бути обізнаним

"Якщо комусь здається, що довго бути на телеринку це западня – то це стає для них зручним поясненням неспроможності і ліні" розповідає Дон Фітцпатрік з одноіменної медіаасоціації. "Може бути така позиція: “Це спрацювало 5 років тому, це спрацює й зараз”. Але в деяких випадках усе не так. Звісно, чудово мати поважний стаж на телебаченні, але журналіст повинен вміти пристосовуватися до тяжких обставин” попереджає він. "Є успішні тележурналісти, які втратили свою аудиторію і загубили карьеру, бо не могли зрозуміти, що слід тримати руку на пульсі бажань аудиторії" каже Бойер. "Їм доводиться оновлюватися. Якщо змінюється мода в зачісках, їм доводиться оновлювати свою зачіску, і коли інші речі змінюються, їм доводиться слідкувати і за цим. Я бачив телеведучих, які були великими, але опинялися обабіч мейнстріму, адже доходили висновку, що вони вже непереможні і що глядачі дивитимуться їх просто тому, що це вони” зазначає він. "Успішний Джеррі Тернер не відставав від своєї аудиторії," додає Бойер. “Тернер, можливо, найкращий телеведучий в країні на цей момент. Він дуже гарний, коли розмовляє з аудиторією. У нього немає пихи від успіху, яким він користується”. Сам Тернер каже на це: “Наша основна аудиторія можливо доросліша за інші на ринку і основна річ, яку ми робимо, це - молодо виглядати на екрані. Я власне керуюся цим, коли підтримую контакти з рок-гуртами і буваю на тусовках, які полюбляє молодь" каже Тернер. "Я не фанат рок-музики, але знаю і слухаю багато рок-гуртів. Я намагаюся знати, що є модного в багатьох сферах життя, і отже я напевне знатиму, що там є нового. Це дає мені можливість і право триматися в ефірі природно і довірливо, принаймні “не сісти в калюжу”.

Регулярно оновлювати телепередачу

"Для Джеррі дуже просто вигладати свіжим, оновленим. Адже він - така людина. В нього є харизма. Він енергійний. Він цікавиться навколишнім світом. Він залучений у низку різноманітних справ. Він один з наймолодших людей, яких ви коли-небудь бачили!” каже Наталі Браун. "У будь-якому разі, підтримання свіжості телепередачі – це обов”язок і справа рук телеведучого. Важка ноша думок про необхідність покращення продукту – ось пояснення того, чому журналістам вдається регулярно і тривалий час триматися в лідерах. "Для нас головне – зміст” каже Розенбаум з Детройта. "Журналіст не старіє, якщо він сам по собі енергійний, зацікавлений і знаходиться серед провідних журналістів. Якщо він розраховує на одномоментний акт, тоді швидко випаде з когорти. Але Біл Бондс є провідний журналіст і він не старіє!” каже він. Також Розенбаум розповів про те, як вони змінювали і оновлювали телепередачу протягом останніх десяти років: "Передача “Подієві новини” зараз виглядає вже не так, якою вона була 5 років тому, і абсолютно не схожа на випуски десятирічної давнини” Бойер окремо зупинився на тому, як уникнути заспокоєності і самовдоволення: "Ми стараємося ретельно цього уникати, але я не маю універсального рецепта. Періодично ми замовляємо дослідження уподобань аудиторії. Отже ми можемо знати, про що вона думає. Щоб мати уявлення про те, як змінюється телевізійний ринок, ми намагаємося також прислуховуватися до людей, якщо вони телефонують на станцію чи пишуть сюди листи. Зміни, що ми робимо у нашій телепередачі є радше еволюційними, ніж революційними. Ми намагаємося постійно оновлювати зміст і структуру передачі, декорації і графіку. Але стабільність зберігається в наших ведучих. Вони на екрані і це те, що подобається аудиторії. Ми не одноманітні, ми – стабільні!” додає він. "Особистість людини – це одна з багатьох речей, що може забезпечувати стабільність уваги до телепередачі. Технології висвітлення подій змінюються, змінюються й технології їхнього представлення. Але посеред усього швидкоплинного і динамічного глядач прагне стабільності і тут в гру вступає особистість телеведучого", закінчив продюсер з Нового Орлеану.

За матеріалами Інтернет-видання TVrundown.com,
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1804
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду