Запитання "Детектор медіа":, - Ваша оцінка теледебатів, що запропонували нам канали УТ-1, "Інтер", "1+1", ICTV, СТБ., - Який з телеканалів найбільше наблизився до класичних теледебатів?

13 Березня 2002
710
13 Березня 2002
17:41

Запитання "Детектор медіа":, - Ваша оцінка теледебатів, що запропонували нам канали УТ-1, "Інтер", "1+1", ICTV, СТБ., - Який з телеканалів найбільше наблизився до класичних теледебатів?

710
Відповідають: Сергій Набока, Анатолій Гриценко,Мирослав Попович,Микола Гончаренко,Сергій Грабовський,Сергій Квіт, Юрій Калінін Сергій Набока, журналіст, радіо “Свобода”:
Запитання "Детектор медіа":, - Ваша оцінка теледебатів, що запропонували нам канали УТ-1, "Інтер", "1+1", ICTV, СТБ., - Який з телеканалів найбільше наблизився до класичних теледебатів?
- Чесно кажучи, ніяких теледебатів я не спостеріг. Можливо, просто не встиг? Не помітив? Принаймні те, що я встиг спіймати по ТБ - не виглядало на "дебати", а вже ж тим більше - на "чесні". Казна що. Крім того, я не знаю, що таке "класичні теледебати". Якщо орієнтуватися на американську традицію, то тут М.Бродський та Ю.Тимошенко - суперзірки, і мали би неабиякий шанс стати американськими президентами… Якщо ж згадати перші невпевнені спроби українських теледебатів - то нинішні й близько не лежали ані за відкритістю, ані за рівнем політиків.

Поза тим… Окрім однієї єдиної людини - на телеекрані я не помітив особистості, яку міг би запідозрити у тому, що ця особистість може сміливо і з повним на те правом зватися політиком, а не (…) решту сто слів, словосполучень та виразів вирізала звіряча й антигуманна недемократична цензура.

І тому важко сказати, який з каналів тут краще впорався із завданням. Втім, яке було завдання, хто його формулював і з якою метою? Вже ж не фахівці з тележурналістики, і вже ж не з метою максимально ознайомити глядача (він же й виборець) з політиками та їхніми ідеями, планами тощо або хоча би дати можливість учасникам дебатів максимально розкритися й (можливо) викрити інших. Можна хіба сказати, який з каналів гірше й огидніше за інших. Відповідь у мене така: УСІ.

Анатолій Гриценко, президент Українського центру економічних і політичних досліджень ім. Разумкова:

- За ICTV было стыдно. Когда три из четырех преферансистов играют "на лапу" - это заподло... На "Интере" не видел дебатов, комментировать не могу. Вариант "1+1" (Хорошковский-Бродский) был достаточно живым; дебаты на УТ-1 и СТБ - посуше, но зато без давления со стороны ведущих.

С классикой в Украине как-то еще не сложилось, поэтому о степени близости говорить трудно. Интерес к дебатам определяется составом участников и их бойцовскими качествами. Тех, кто может выиграть от дебатов, у нас немного - это предже всего, Витренко, Тимошенко и Бродский, да еще КОПы; остальные -- скорее утеряют, чем приобретут.

Мирослав Попович, філософ:

- Я зараз за теледебатами не стежу - вони нецікаві і нудні. Канал “1+1” із Ганною Безулик міг би продемонструвати класичні дебати, але там не було гідних партнерів для цього. ICTV з дебатів зробив шоу на кшталт КВНу. З боку організаторів це виглядає дотепним – спровокувати кандидатів на вияв емоцій, але це не може бути методом для нормальної політичної дискусії. Відтак я не можу виділити жодного каналу, який би показав класичні дебати на зразок американських.

Микола Гончаренко, продюсер, оператор-постановник:

- Увидеть лица, которые, может быть, будут что-то делать в политике – это любопытно. Форма дебатов у всех каналов практически одна и та же. То ли они пошли от какой-то уже существующей формы, то ли от скудоумия – не хочу говорить. У всех это ринг – и на УТ-1, и на «1+1». Но если для меня на Первом канале ринг разведен заранее при совершенно кондовом ведущем, то на «1+1» - это ринг, качество которого, как и в боксе, зависит от партнеров. Вчерашние дебаты между Владимиром Горбулиным и Владимиром Моисеенко напомнили мне даже не пинг-понг, а какой-то пляжный бадминтон, где они боятся друг друга обидеть…

Откровенности я не видел пока нигде, кроме ICTV. Может быть, она спровоцирована заангажированностью Киселева. Как рецептор, он может себя вести как угодно, и это позволяет оппонентам открыться. Например, дебаты Тимошенко-Витренко-Богословская были интересными. Позиция ведущего спровоцировала не политические, а скорее их человеческие качества, которые показали всех троих не в лучшем свете. Даже за это уже можно поблагодарить дебаты, которые иногда позволяют сорвать маску с лица и прочитать между строк.

Если судить по форме теледебатов, ближе к классическим стоит ICTV. Я считаю, что Безулик со своей ролью не справляется. Она менее интересна, чем Киселев, который более заангажирован, но и более профессионален.

Я хорошо отношусь и к Анатолию Борсюку, и к Станиславу Чернилецкому, но какими они могут быть экспертами в политике? Авторы дебатов на «1+1» пытались все сделать серьезно, но не вышли за рамки заангажированности своего канала.

Сергій Грабовський, заступник головного редактора журналу “Сучасність”:

- До класичних теледебатів не наблизився жоден телеканал. Я мав змогу дивитися теледебати перед виборами у Польщі, у Чехії. Як це не смішно, більш нормальними виглядають дебати на УТ-1. Принаймні, поки що дискутанти там знаходяться в найбільш рівних позиціях, а ведуча – в найбльш нейтральній, причому вона зовсім не демонструє себе.

Зовсім не можна назвати дебатами те, що виходить на ICTV. Це чисто політтехнологічні прибамбаси.

Як на мене, “1+1” знаходиться десь посередині між ICTV і УТ-1. Абмолютно абсурдна з погляду нормальних теледебатів ситуація, коли в останній момент дебати між Юлією Тимошенко і Наталією Вітренко були замінені теледебатами Вітренко-Бойко. Таких ситуацій не буває. Вони виключені в нормальній країні. Це політтехнологічний хід, а не те, що повинні робити мас-медіа, які мають дати якомога більше інформації своїй аудиторії. В тому числі тієї інформації, яку, можливо, самі політики намагаються приховати від виборців.

На СТБ я тільки один раз дивився дебати. І це, мабуть, не випадково.

Сергій Квіт, завідувач кафедри національного університету "Києво-Могилянська академія":

- Можу сказати, що ICTV – мабуть, найжахливіше, що може бути. На теледебатах все ж таки треба дотримуватися певних вимог жанру. У нас немає теледебатів, тому що не розкривається особистість самого учасника теледебатів, а канал фактично виконує те чи інше політичне замовлення.

Навіть “1+1” при їхньому намаганні бути більш-менш толерантними в політичному плані, дозволяють собі багато некоректності в підготовці теледебатів. Я вважаю, що формат теледебатів на цих виборах потрібно трактувати просто як виконання політичного замовлення.

Що стосується не лише дебатів, а й прямих включень з гостями, які практикувало раніше ICTV – це брутально і вульгарно. Причому, політичне замовлення йде так далеко, що фактично спалюються формати, спалюються самі ведучі. Той же Кисельов – просто вульгарний тип. Все-таки є межа між професіоналом і продажним журналістом, і я думаю, що він цю межу давно перейшов. З суто журналістської точки зору, це навіть не журналістська технологія. Журналіст тут не шукає істину, не розкриває особистості людей, які приходять, а просто виконується команда - когось витягнути, а когось знищити. Таке загальне враження по всіх каналах. Не можу нічого сказати про СТБ – не бачив.Сподіваюся, вони були більш коректними.

Всюди панує вульгарне політичне замовлення і тиск влади, який доходить до карикатурних форм. А найголовніше, використання адмінресурсу, який уже став нормою, дає зворотні наслідки. Формат теледебатів у нас практично не працює. І не треба, щоб хтось від каналів надував щоки. Ніхто не дає слова Юлії Тимошенко. Якщо запрошується Ющенко – то в вульгарній формі – все робиться для того, щоб підставити кандидата, не розкрити ні його особистості, ні його програми.

Юрій Калінін, телеглядач, Одеса:

- К сожалению, мне довелось посмотреть и послушать только теледебаты между прогрессистами и руховцами на канале "1 + 1" и теледебаты на канале ICTV.

Мне, к примеру, было бы интересно послушать, что предложили бы участники теледебатов на ICTV украинским акционерам, чтобы получить свои "кровные" дивиденды от прибыльно работающих предприятий. А что? Этот вопрос очень волнует, я надеюсь, почти всё население бедной НАШЕЙ УКРАИНЫ.

От интереса в задаваемых вопросах ничего не осталось, какие-то сухие схемы. Легче переходить на базарный разговор. Короче, не было животрепещущей темы для разговоров, полезно было бы ставить провокационные вопросы. Тогда интерес возник бы и у участников, и у зрителей. Как итог, увиденное не является теледебатами по определению.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
710
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду