Словник сучасної української мови та сленгу «Мислово» обрав слово року-2018

Словник сучасної української мови та сленгу «Мислово» обрав слово року-2018

4 Січня 2019
5625

Словник сучасної української мови та сленгу «Мислово» обрав слово року-2018

5625
Словник сучасної української мови та сленгу «Мислово» обрав «томос» словом 2018 року. Слово є символом утворення в Україні автокефальної помісної церкви та подальшого відходу від ідеологічного впливу Москви.
Словник сучасної української мови та сленгу «Мислово» обрав слово року-2018
Словник сучасної української мови та сленгу «Мислово» обрав слово року-2018

Про це повідомляє прес-служба «Мислова».

Так, грецьке слово «томос», яке донедавна було відомо лише вузькому колу посвячених у релігійну термінологію людей, викликало найбільший суспільний інтерес у минулому році.

Вперше у вітчизняному публічному просторі воно з’явилось у квітні 2018 року, коли президент України Петро Порошенко попросив парламент підтримати його звернення до Вселенського патріарха щодо надання томосу про Українську помісну автокефальну церкву.

Відтоді інтерес до цього слова з боку українських медіа та суспільства лише зростав, і у грудні українці назвали об’єднання церкви та надання томосу головною політичною подією року.

Також на звання слова року претендували:

євробляхи — слово, яке перекочувало у цьогорічний шортліст з минулого року і продовжило хвилювати значну частину українського суспільства;

безкарність — напади на журналістів та активістів стали ще зухвалішими та жорстокішими, а розслідування цих злочинів не ведуться належним чином;

агресія — у зв’язку з першою неприхованою агресією Росії у Керченській протоці, коли російські військові обстріляли кораблі ВМС України та захопили у полон українських моряків;

воєнний стан — запровадження воєнного стану внаслідок агресії РФ сколихнуло українське суспільство. Проте через його вкрай обмежений характер цей вираз не став визначальним у 2018 році;

новічок — слово року-2018 у Росії, яке не сходило з передовиць провідних світових видань та стало символом політики Кремля.

Словник «Мислово» створений у 2012 році з метою фіксації неологізмів, сленгу та інших проявів сучасної української мови. Слова та визначення до них надсилають звичайні користувачі.

Нагадаємо, що «Мислово» обирає слово року вшосте. Словом року-2013 став «євромайдан», 2014 — «кіборги», 2015 — «блокада», 2016 — «корупція», а 2017 — «безвіз».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5625
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду