Одна й та сама новина може бути правдою і фейком — Дмитро Кошовий з «Інтерфаксу-України»

Одна й та сама новина може бути правдою і фейком — Дмитро Кошовий з «Інтерфаксу-України»

29 Листопада 2018
4904
29 Листопада 2018
12:30

Одна й та сама новина може бути правдою і фейком — Дмитро Кошовий з «Інтерфаксу-України»

4904
Керівник відділу економічних новин «Інтерфаксу-України» Дмитро Кошовий розповів про те, яким є головне завдання журналіста в добу інтернету і як одна й та сама новина може бути правдою і фейком.
Одна й та сама новина може бути правдою і фейком — Дмитро Кошовий з «Інтерфаксу-України»
Одна й та сама новина може бути правдою і фейком — Дмитро Кошовий з «Інтерфаксу-України»

Дмитро Кошовий у журналістиці вже 25 років. У 1993-му, ще студентом-кібернетиком НТУУ «КПІ» він прийшов у щотижневу газету «Фінансова Україна». Видання виходило за ліцензією британської Financial Times і користувалося популярністю. «Я добре розумів цифри й це давало мені велику перевагу. А ще мав хороший багаж знань із російської мови та літератури завдяки шкільному вчителю», — згадує прихід у професію Дмитро. 1997-го видання закрилося і Дмитро в пошуках роботи прийшов в «Інтерфакс-Україну». Кілька років поєднував роботу в агентстві з написанням матеріалів для ще одного відомого економічного видання того часу «Галицькі контракти». Але згодом Кошовий зробив вибір на користь «Інтерфаксу».

За понад 20 років роботи в діловій агенційній журналістиці Дмитро Кошовий здобув кілька відзнак, зокрема став найкращим діловим редактором у номінації «За внесок у розвиток журналістики» (Премія ділових кіл PRESSзвання) й «Журналістом 2007 року» за професійну допомогу в розвитку й популяризації українського ринку інститутів спільного інвестування (ІСІ).

Нині Дмитро очолює відділ економічних новин «Інтерфаксу-України» і є заступником директора агентства. Редактор приєднався до компанії лекторів безкоштовного онлайн-курсу «Фактчек: довіряй-перевіряй» від VoxUkraine та EdEra. Рекомендації Дмитра Кошового про перевірку інформації слухачі курсу зможуть дізнатися 29 листопада.

Із нагоди запуску курсу редактор розповів, яким є головне завдання журналістів у наш насичений інформацією час.

Про зміни в журналістиці за останні два десятиліття

У 1999 році я потрапив на тижневе навчання у Швецію. Там побачив, що через брак техніки й низькі зарплати ми відстаємо від ринку. Але минув час і ми наздогнали. Тепер журналіст може сам бути ЗМІ, але називати себе по-різному: журналістом чи блогером.

Головні зміни, які відбулися за 20 років, — технологічні. Саме вони вносять корективи в нашу роботу — ми маємо на них реагувати. Після того як виник інтернет, соціальні мережі й мобільні телефони, людина весь час має інформацію.

Раніше ділова людина, на яку зорієнтовані наші матеріали, приходила на роботу о 9-й годині, а о 18-й із неї йшла. Я ще пам’ятаю цей час. Тепер же вона має телефон і може працювати всі 24 години, а ми як журналісти, які обслуговують цього читача, теж мусимо працювати 24 години. Це суттєва зміна в нашій роботі.

Але при цьому базові цінності професії лишаються незмінними.

Про цінності професії

Я вважаю, що журналістика — це покликання. В тій же Швеції я якось почув цікаву історію від журналіста однієї газети. Йому запропонували роботу прес-секретаря з удвічі більшою зарплатою. Здавалося б, чому не погодитися? А він розповів, що це — квиток в один бік. Якщо погодиться, то потім найкраща робота, яку зможе отримати в медіа, — це посада літредактора. Там якщо ти вже перейшов на інший бік барикад — то вважається, що ти ментально вже не можеш бути журналістом, будеш дивитися на багато речей іншими очима. І це дуже повчальна історія. На прикладі багатьох своїх колег я побачив, що так і є.

Журналістика — це про цінності. У першу чергу завданням є донесення об’єктивної інформації до читача.

Про засилля інформації

Коли я тільки прийшов у професію, то міг більше часу приділяти своїм темам, а тепер половину робочого дня витрачаю на моніторинг інформації.

Сьогодні кожна людина щодня отримує величезну кількість відомостей із різних джерел: телебачення, реклами на білбордах, соцмереж, від друзів. Її кількість за останні роки зросла на порядок.

Як випускник кафедри кібернетики я розумію, що кількість інформації, яку отримує кожен сьогодні, надмірна. Людина не здатна стільки пропустити крізь себе і з’ясувати, що з цього правда. Це фізично неможливо.

Тож тепер одне із завдань журналіста — обрати серед усього масиву потрібну для його читача, щоб він не витрачав часу на неправдиве й неважливе. На цьому ми як агентство намагаємося заробляти гроші — виконуючи функцію верифікатора. Адже ми, на відміну від блогерів, несемо відповідальність за те, що повідомляємо. Сподіваюся, саме за це нам і будуть платити читачі в XXI столітті, коли всюди є багато безкоштовної інформації.

Про те, що повинен умісти журналіст

Звісно, журналісту треба добре розповідати історії й мати цікавість до подій, бути небайдужим, уміти розмовляти з людьми. Але технічна революція змінила навіть останню вимогу. Тепер, коли є багато даних, навіть той, хто має проблеми у спілкуванні з людьми, але вміє аналізувати й подавати інформацію, може готувати хороші матеріали.

Ми пишемо для конкретних читачів, які платять нам гроші. Тому наші журналісти мають у першу чергу розуміти, що цих людей цікавить. Важливо, щоби тема цікавила самого журналіста й він добре в ній розібрався. Бо якщо ти не розумієш, про що пишеш, читач точно цього не зрозуміє. Якщо в тебе є сумніви — а вони обов’язково мають бути в журналіста — ти маєш шукати додаткові джерела й пояснення. Головне завдання журналіста — дати читачу важливу й необхідну інформацію.

Про перевірку новин «Інтерфаксом-Україною» та фейки

Пам’ятаєте, скільки разів Валерію Гонтареву (голова Національного банку України в 20142018 рр. — «ДМ») відправляли у відставку, до того, як вона офіційно про це повідомила? Чи не щотижня. Ми ж не давали про це новину, поки не отримали підтвердження з кількох надійних джерел про те, що вона готова йти й ведеться підготовка її наступника. До цього ми цю новину могли давати тільки в коментарях якихось високоповажних людей, але не з посилання на свої джерела чи блогерів типу Анатолія Шарія.

Що стосується фейків: вони були завжди, але тепер стали також актуальною проблемою через те, що спростився доступ до поширення новин і дуже сильно зросла швидкість цього процесу. А ті фільтри, які існували, — ті ж інформаційні агентства й газети — вже не працюють, бо новина йде безпосередньо від поширювача фейку до споживача.

Нині в усьому світі намагаються створити нові фільтри. Авторитарні режими обирають власні варіанти — вводять кримінальну відповідальність, блокування. А західні демократичні країни намагаються вводити фінансові штрафи, щоби стимулювати компанії краще перевіряти інформацію.

Я вважаю, що тепер важче боротися не з фейками як такими, а з перекрученою інформацією та її однобоким поданням. Наприклад, російський «Газпром» щокварталу повідомляє, що постачає Україні стільки-то газу. Мова про непідконтрольні Україні території на Донбасі й Україна не визнає цих поставок. Тобто, з одного боку, це правда, а з іншого — фейк. Чи от іще приклад: Президент каже, що ЄС схвалив для нас четверту програму продовження макрофінансової допомоги. Але є друга частина цієї інформації — це те, що він же відмовився надати нам третій транш третьої програми макрофінансової допомоги. У ЗМІ нині багато однобокої подачі. Тому так важливо в роботі журналіста розібратися в темі й запропонувати читачу актуальну картину.

Про те, що сприяє довірі аудиторії до медіа

Розкриття фінансової інформації виданням і його бенефіціарів, а також редакційна політика породжують довіру до ЗМІ й того, що воно справді є незалежним. Важливішим питанням є фінансування, бо документ редакція із власником може підписати будь-який…

Професіонал доволі швидко побачить, чи є те чи інше медіа незалежним. Та навіть якщо ви не є професіоналом у цій сфері, варто поцікавитися бізнес-моделлю ЗМІ. Якщо не бачиш джерел прямого заробітку, не важко зрозуміти, що хтось йому дає гроші й, відповідно, замовляє музику.

ЗМІ має визнавати помилки. Це є в наших стандартах. Зрозумівши, що помилилися, намагаємося якомога швидше виправити неточність, вибачитися перед читачем і надати об’єктивну інформацію. Я думаю, це обов’язок будь-якого ЗМІ — саме так і будується довіра, а приховування помилок, навпаки, породжує недовіру.

Фото: скріншот з курсу «Фактчек: довіряй-перевіряй»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4904
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду