Журналісти закликають до чистоти в інтернеті

29 Січня 2002
683
29 Січня 2002
16:21

Журналісти закликають до чистоти в інтернеті

683
Комісія із журналістської етики на прес-конференції у вівторок запропонувала українським інтернет-виданням розглянути і прийняти до уваги Декларацію про чистий Інтернет.
Журналісти закликають до чистоти в інтернеті
У Декларації зазначається, що інтернет-видання в Україні залишаються “єдиною територією українських ЗМІ, де цензура і вплив держави не набули загрозливого характеру”. З іншого боку, це сфера діяльності ЗМІ, де часто не дотримуються принципів професійної етики, або й просто використовують інтернет-видання як “засіб політичної боротьби”. Таким чином у держави з”являються вагомі легітимні підстави намагатися регулювати інтернет-видання. Але, на жаль, кожна держава прагне щось регулювати не в інтересах суспільства, а в своїх власних інтересах.

Тож у Декларації про чистий інтернет зазначається необхідність самоорганізації інтернет-видань, що допоможе їм самим, дотримуючись принципів професійної журналістської етики, убезпечити себе від цензури з боку різноманітних сил та держави.

Під час прес-конференції виникла дискусія про те, що інтернет-видання повинні добровільно подати заяву на реєстрацію до відповідного державного органу, щоб припинити своє існування поза межами правового поля. Керівник Гільдії інтернет-журналістів Росії Марат Гельман поділився з присутніми російським досвідом виходу із ситуації неправового існування інтернет-видань. Гельман сказав, що інтернет-видання Росії самі виступили із ініціативою реєстрації їх як друкованого органу,щоб, у свою чергу, попередити прийняття Закону про інтернет. Російський досвід викликав несприйнняття в багатьох представників інтернет-видань. Більшість із них вважає, що реєстрація тільки посилить тиск з боку держави. Також, як вважає журналіст газети “Дзеркало тижня” Сергій Рахманін, існує подвійна мораль у підходах до понняття незалежного висвітлення подій серед журналістів інтернет-видань. З одного боку вони відчувають певну свободу, а з іншого не несуть відповідальності перед законом за зміст розповсюдженої інформації. У свою чергу керівник інтернет-проекту “UАtoday” Сергій Моругін висловив думку про те, що вся кампанія із самоорганізації інтернет-видань спрямована на те, щоб знищити інтернет в Україні, і примусити українського користувача звертатися до інформації сайтів, що діють за межами нашої держави і представляють інтереси певних українських політичних структур. Все ж більшість журналістів, як представників друкованих ЗМІ, так і інтернет-видань зійшлися на думці, що дотримання норм професійної журналістської етики є обов”язковим для всіх, незалежно від типу видання. Хоча Сергій Моругін, наприклад вважає, що поняття моралі є особистою справою кожного. Журналіст сам повинен вирішувати, як йому чинити в тій чи іншій ситуації. А проблеми крадіжки інформації без посилання на джерела є питанням порушення авторських прав. Марат Гельман вважає, що ця проблема буде існувати в Україні, допоки інтернет-видання не визначать свій статус.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
683
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду