ІМІ дослідив, де інтернет-медіа найбільше маніпулюють із заголовками

ІМІ дослідив, де інтернет-медіа найбільше маніпулюють із заголовками

1 Серпня 2018
3297
1 Серпня 2018
11:42

ІМІ дослідив, де інтернет-медіа найбільше маніпулюють із заголовками

3297
Найбільший показник маніпуляцій в заголовках зафіксовано в Запоріжжі (12%) та Вінниці (10%), найменший – в Маріуполі (2%) та Луцьку (1,6%).
ІМІ дослідив, де інтернет-медіа найбільше маніпулюють із заголовками
ІМІ дослідив, де інтернет-медіа найбільше маніпулюють із заголовками

Такими є результати дослідження ГО «Інститут масової інформації», проведеного в липні 2018 року в десяти 10 регіонах України.

За даними дослідження, в період моніторингу загалом в заголовках новин було виявлено 256 порушень. Найчастіше порушення стосувалися перебільшень та необгрунтованої сенсаційності в назвах інформаційних матеріалів, некоректних узагальнень, що розмивали контекст новини, даних, які не підтверджувалися в тексті новини, наявності в заголовках неприпустимої емоційної лексики, а також заголовків, які не містили конкретної актуальної інформації щодо реального інформаційного приводу новинного матеріалу. Маніпулятивні заголовки більше використовувалися в новинах політичної, економічної, соціальної, кримінальної тематики, та в матеріалах з ознаками замовності.

У середньому виявилося, що в регіональних інтернет-ЗМІ кожна 20 новина (загалом 5%) містить маніпуляції в заголовку, а саме - невідповідність заголовка тексту.

«На мою думку, однією з ключових причин підвищення емоційного градусу в заголовках новин є бажання збільшити кількість заходів на сайт, що в подальшому конвертується у зростання доходів за рахунок реклами. Проте слід утримувати золоту середину, оскільки істотне перекручення інформації в заголовках може призвести до зменшення рівня довіри аудиторії», – вважає експертка ІМІ Олена Голуб.

Дослідження проводилося ГО «Інститут масової інформації» в рамках проекту «Розвиток відповідальних інтернет-ЗМІ» за підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у липні 2018 року.

У рамках дослідження було опрацьовано 5000 новин із 50 регіональних онлайн-медіа у 10 містах України (Вінниця, Дніпро, Запоріжжя, Кропивницький, Луцьк, Маріуполь, Одеса, Полтава, Ужгород, Харків). До моніторингу потрапили виключно новини з новинної стрічки інтернет-ЗМІ: статті, журналістські розслідування, аналітика, анонси, блоги, авторські колонки тощо не аналізувалися.

Як повідомляв «Детектор медіа», у червні 2018 року Інститут масової інформації виявив в онлайн-ЗМІ найбільше політичних матеріалів з ознаками замовності про Опозиційний блок (20%), партію «За життя» Вадима Рабіновича (10%), партію «Батьківщина» і її лідерку Юлію Тимошенко (6%). Всього було оцінено 46 інтернет-ЗМІ.  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3297
Читайте також
04.07.2018 14:00
Петро Бурковський
для «Детектора медіа»
0
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду