У Великій Британії пропонують ввести податок для Facebook, Google і Twitter за фейкові новини - ЗМІ

У Великій Британії пропонують ввести податок для Facebook, Google і Twitter за фейкові новини - ЗМІ

29 Липня 2018
2367
29 Липня 2018
11:08

У Великій Британії пропонують ввести податок для Facebook, Google і Twitter за фейкові новини - ЗМІ

2367
Британська парламентська комісія запропонувала боротися з фейковими новинами за допомогою додаткових податків для таких компаній, як Facebook, Google і Twitter.
У Великій Британії пропонують ввести податок для Facebook, Google і Twitter за фейкові новини - ЗМІ
У Великій Британії пропонують ввести податок для Facebook, Google і Twitter за фейкові новини - ЗМІ

Про це повідомляє RFI з посиланням на частину доповіді Комісії з цифрових технологій, культури та медіа при палаті общин, яка виявилася доступною в інтернеті до офіційної публікації.

Зазначається, що парламентська комісія також вважає необхідним надавати компаніям особливий статус, який передбачає підвищену відповідальність за розповсюджувані дані.

«Ми зараз стикаємося з кризою використання даних в інтернеті та маніпуляцією персональними даними», - говориться в доповіді комісії.

Як повідомляє RFI, доповідь мала бути опублікована 29 липня, але деякі її частини виявилися доступними в інтернеті раніше.

Протягом останніх місяців британська комісія вивчила можливі форми реакції на появу фальшивих новин і намагалася виміряти силу їх впливу на результати виборів у Великобританії.

Президент Комісії Деміан Коллінз вважає, що Facebook та інші платформи повинні посилити захист даних своїх користувачів. Він запропонував переглянути статус інтернет-компаній і покласти на корпорації більшу відповідальність за дані. На думку Коллінза, завдяки цьому компанії більше не зможуть відмовитися від відповідальності за витік інформації, посилаючись на те, що на їхніх серверах дані «всього лише зберігаються».

Введення податків для компаній, також запропоноване комісією, має допомогти в тому числі профінансувати програми навчання цифрової грамотності в Британії.

«Цифровая культура повинна стати четвертою несучою стінкою базової освіти нарівні з читанням, письмом і математикою», - підкреслили представники комісії.

Британська комісія також знову звернулася до голови Facebook Марка Цукерберга з проханням особисто приїхати на засідання, щоб «відповісти на численні питання, на які Facebook поки не дав задовільної відповіді». Вперше Цукерберга покликали британський парламент у березні, тоді він прислав на зустріч одного зі своїх заступників.

Як відомо, у березні 2018 року британські та американські ЗМІ опублікували розслідування, згідно з якими британська компанія з політичного консалтингу Cambridge Analityca у 2015 році придбала дані мільйонів профілів користувачів Facebook. Спочатку йшлося про витік даних 50 мільйонів користувачів з різних країн, проте пізніше Facebook повідомила, що насправді їх було до 87 мільйонів.

Після викриття журналістами витоку даних, кілька країн розпочали розслідування, чи постраждали дані їхніх громадян і чи мав місце вплив на виборчі процеси. Це зокрема СШАНімеччинаАвстраліяІндія тощо.

10 та 11 квітня засновник та гендиректор Facebook Марк Цукерберг дав свідчення в Конгресі США щодо політики соцмережі. 23 травня Цукерберг виступив в Європарламенті. Під час цього візиту до Європи він також поспілкувався з президентом Франції Еммануелем Макроном, проте відмовився відповісти на запитання депутатів парламенту Великої Британії.

Нагадаємо також, що у Франції парламент ухвалив законопроект, який передбачає судову процедуру для блокування фейкових новин та нові вимоги до медіаплатформ.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2367
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду