Нові правила використання дронів завдають серйозного удару по роботі новинних служб – «1+1 медіа»

Нові правила використання дронів завдають серйозного удару по роботі новинних служб – «1+1 медіа»

15 Червня 2018
2331
15 Червня 2018
12:32

Нові правила використання дронів завдають серйозного удару по роботі новинних служб – «1+1 медіа»

2331
З 1 червня 2018 року вступили в силу нові правила використання безпілотників, згідно яких не можна підніматися вище 50 метрів, літати над дорогами, скупченнями людей, держустановами, приватними садибами. «1+1 медіа» заявляє, що це ускладнює роботу редакцій, які використовують безпілотники для зйомок і вважає, що Правила необхідно корегувати
Нові правила використання дронів завдають серйозного удару по роботі новинних служб – «1+1 медіа»
Нові правила використання дронів завдають серйозного удару по роботі новинних служб – «1+1 медіа»

Про це йдеться в прес-релізі «1+1 медіа».

На думку медіагрупи, тимчасові Правила для використання повітряного простору, в тому числі і порядок використання дронів для зйомки, «обмежують свободу ЗМІ в Україні і завдають серйозного удару по роботі новинних служб» та суперечать Закону про інформацію.

Медіагрупа повдомляє, що більше двох років практикує зйомку за допомогою безпілотників.

«У виробництві новин регулярно виникає необхідність використання верхніх знімальних планів для оцінки та ілюстрації масштабів заходу або катастрофи. Зокрема, під час пожежі на складі ПММ під Києвом чи вибухів в Калинівці ТСН каналу "1+1" цілодобово чергувала на місцях подій, використовуючи зйомку за допомогою дронів і інформуючи глядачів про те, що відбувається», – йдеться в релізі.

Нові Правила, на думку медіагрупи, не дають можливості продовжити практику подібних зйомок, оскільки, зокрема, пунктом 4.6 забороняються польоти над «місцями (районами) аварій та катастроф (крім задіяних в ліквідації їх наслідків та пошуково-рятувальних роботах)». Медіагрупа вважає, що кадри заторів та масштабних дорожніх подій стануть дефіцитними і незаконними.

Згідно з правилами, як зазначає група, польоти не виконуються також над «іншими важливими державними і потенційно небезпечними об'єктами, крім випадків виконання польотів за дозволом повноважних органів».

«На наш погляд, подібні узагальнені формулювання дають можливість для двозначного прочитання і створюють загрозу довільного тлумачення правил чиновниками. Адже фактично чиновник будь-якого рівня зможе заборонити використовувати дрон, пославшись на прийнятий Державіаслужбою документ, вважаючи будь-який об'єкт в Україні важливим або потенційно небезпечним», – вважають в медіагрупі.

«1+1 медіа» повідомляє, що прийняті в нинішній редакції Правила «вимагають ґрунтовного корегування» та готова брати в цьому участь.

Зазначимо, що Інститут масової інформації також повідомляє, що на практиці новий Порядок значною мірою унеможливлює використання дронів у журналістській діяльності.

«Красивих картинок стане значно менше, і добувати їх стане значно складніше. Наприклад, якщо нещодавно один відомий високопосадовець, незадоволений тим, що журналісти могли знімати його маєток у Кончі-Заспі, незважаючи на п’ятиметровий паркан, не міг нічого з цим зробити, окрім як наказати збивати дрон за допомогою рушниці, – тепер він зможе спокійно зафіксувати порушення журналістами правил використання повітряного простору України, і оператор дрона заплатить щонайменше штраф, а можливо, буде покараний обмеженням волі до п’яти років. Навіть якщо реально дрон не піднімався вище рівня дерев і фізично не міг перешкодити літаку, що летів над ним на висоті 8-10 тис. метрів», – пояснюють експерти.

ІМІ зазначає, що цей Порядок є тимчасовим, Державна авіаційна служба України продовжує розробляти Авіаційні правила України, і, можливо, положення будуть змінені. Юристи ІМІ увійшли до складу робочої групи при Державній авіаційній службі України.

 

Фото: Basic Group

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2331
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду