«Нацкорпус» заявив, що прибув до табору ромів у Голосіївському парку на прохання журналіств ICTV

«Нацкорпус» заявив, що прибув до табору ромів у Голосіївському парку на прохання журналіств ICTV

9 Червня 2018
2217
9 Червня 2018
13:21

«Нацкорпус» заявив, що прибув до табору ромів у Голосіївському парку на прохання журналіств ICTV

2217
Журналісти телеканалу ICTV 7 червня начебто звернулися до представників націоналістичної партії «Національний корпус» з проханням поїхати разом із ними в ромський табір у Голосіївському районі Києва.
«Нацкорпус» заявив, що прибув до табору ромів у Голосіївському парку на прохання журналіств ICTV
«Нацкорпус» заявив, що прибув до табору ромів у Голосіївському парку на прохання журналіств ICTV

Про це повідомляє видання «Заборона».

За даними видання, журналісти начебто збиралися зробити сюжет на основі звернення співробітника національного парку «Голосіївський» Олександра Соколенко. Він у своєму пості в Facebook заявив, що роми «захопили частину лісового кварталу».

«У лісі облаштовано кустарні помешкання, землянки, печі. Знищено ґрунтовий та рослинний покрив, територію навколо засмічено продуктами життєдіяльності та побутовими відходами», - написав він.

Також Соколенко повідомив, що на нього та інших співробітників парку напали із палицями та камінням, коли вони намагалися поговорити з ромами.

Видання повідомляє, що Соколенко і джерело в «Нацкорпусі» підтвердили їм, що журналісти програми «Надзвичайнi новини» звернулися до представників партії з проханням супроводжувати їх до табору ромів, оскільки побоювалися агресивної реакції. Під час прямої трансляції з місця подій у Facebook перший заступник глави «Нацкорпуса» Назарій Кравченко говорить про те, що прийшов на місце ромського табору вранці 7 червня разом з журналістами ICTV, і в кадрі видно мікрофон телеканалу.

Під час візиту журналістів та «Національного корпусу» до ромського табору також були присутні поліцейські та представники ультраправої організації «Національні дружини». Згодом «Національні дружини» на своїй сторінці у Facebook оголосили ромам ультиматум з вимогою залишити територію лісництва впродовж 24 годин. В іншому разі погрожували ромам «толокою» – примусовим прибиранням території.

Повідомляється, що роми впродовж кількох годин забрали частину речей та залишили табір. За словами співробітника НПП «Голосіївський» Олександра Соколенка, представники лісгоспу згодом попросили активістів про «допомогу» у прибиранні території. Відгукнулися «Національні дружини». На цьому відео видно, як представники цієї організації з сокирами та молотками руйнують намети, залишені ромами в таборі.

Редактор «Надзвичайних новин» телеканалу ICTV Олексій Стеценко повідомив «Громадському», що журналісти програми зверталися до поліції. 

«Може до "Нацкорпусу", я точно не пам'ятаю. Коли туди прибули — на місці були і ті, і ті», - зазначив Стеценко.

Він додав, що під час зйомок сюжетів про ромів журналісти регулярно звертаються до поліції.

Стеценко наголосив, що «Нацкорпус» не громив табір ромів: після того як їх попросили піти, представники «Нацкорпусу» прибрали намети та залишки речей.

Зазначимо, що засновниця видання «Заборона» Катерина Сергацкова опублікувала на своїй сторінці у Facebook допис із посиланням на новину про журналістів ICTV та «Нацкорпус». У коментарях під дописом журналіст каналу «24» Сергій Мельничук заявив: «Ну я вчора і поліції писав, і С14 з проханням про супроводження знімальної групи. Поліція прийняла на розгляд, а С14 відмовилася».

Водночас київська поліція розпочала кримінальне провадження за фактом руйнування ромського табору «Нацдружинами». Про це повідомляється на сайті відомства.

«За фактом цих дій поліцією Києва відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 296 Кримінального кодексу України - хуліганство. В рамках кримінального провадження будуть встановлені і притягнуті до відповідальності всі активні учасники цієї події», – зазначають у прес-службі поліції.

«ДМ» також очікує відповідть на свій запит від прес-служби телеканалу ICTV та намагається зв'язатися із керівником «Надзвичайних новин» Костянтином Стогнієм.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2217
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду