У Раді придумали, як протидіяти спаму

У Раді придумали, як протидіяти спаму

26 Березня 2018
1447
26 Березня 2018
17:24

У Раді придумали, як протидіяти спаму

1447
У Верховній Раді зареєстрований законопроект №8186 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії спаму», у якому пропонуються визначення спаму і методи боротьби з ним.
У Раді придумали, як протидіяти спаму
У Раді придумали, як протидіяти спаму

Про це повідомляється на сайті ВР.

Автори цієї законодавчої ініціативи — народні депутати Борислав Береза, Леонід Ємець та Костянтин Усов —пропонують визначити як спам електронні, текстові та/або мультимедійні повідомлення саме рекламного і комерційного характеру, які без попередньої згоди споживача надсилаються на його адресу електронної пошти або абонентський номер.

Законопроект №8186 передбачається внесення змін до законів України «Про телекомунікації», «Про рекламу», до Кодексу України про адміністративні порушення та Кримінального Кодексу України.

Зокрема ст.32 (Права споживачів телекомунікаційних послуг) і ст. 39 (Обов'язки операторів і провайдерів телекомунікацій) закону «Про телекомунікації» пропонується доповнити інформацією про те, що абонент може подати заяву, за якою оператор повинен заблокувати відправника небажаних повідомлень у випадку відповідності їх визначенню «спам».

Нова редакція статті 34 (Захист інформації про споживача) цього ж закону може заборонити операторам включати до угоди про телекомунікаційні послуги згоду споживача на оприлюднення його особистих даних у довідниках.

До закону «Про телекомунікації» може бути включена стаття, згідно з якою особи, що здійснюють розсилку повідомлень за допомогою електрозв'язку, зобов'язані отримувати від замовників розсилок згоду від споживачів щодо одержання таких повідомлень. Також забороняється приймати до розсилки повідомлення, що відповідають визначенню спаму.

Оновлена стаття 40 передбачає майнову відповідальність за організацію чи сприяння в розсилці спаму. Оператори і провайдери платитимуть штраф у розмірі місячної абонплати або ж суми передплати послуг відповідно до останнього платежу, якщо спам розсилався з використанням передплатних послуг.

Також до законодавства пропонується внести зміни, згідно з якими умисне розповсюдження спаму, яке не призвело до порушення або припинення роботи комп'ютерів чи мереж електрозв'язку, тягнутиме за собою накладення штрафу у розмірі від 500 до 1000 прожиткових мінімумів. Якщо ж умисне масове розповсюдження повідомлень електрозв'язку, здійснене без попередньої згоди адресатів, призведе до порушення або припинення роботи комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку, воно каратиметься штрафом від 500 до 1000 мінімальних зарплат або обмеженням волі до трьох років.

Як повідомляв «Детектор медіа», 22 березня Верховна Рада не внесла до порядку денного законопроекти 8120 та 8120-1, якими пропонується відтермінувати подання е-декларацій представникам антикорупційних громадських організацій. 

Фото: YouTube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1447
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду