Кінофестиваль Docudays UA оголосив правозахисну програму

Кінофестиваль Docudays UA оголосив правозахисну програму

8 Березня 2018
2404
8 Березня 2018
12:51

Кінофестиваль Docudays UA оголосив правозахисну програму

2404
XV Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA пройде в Києві з 23 по 30 березня в кінотеатрах «Жовтень», «Україна» та в коворгінгу Izone.
Кінофестиваль Docudays UA оголосив правозахисну програму
Кінофестиваль Docudays UA оголосив правозахисну програму

Docudays UA презентував програму цьогорічного фестивалю, до якої увійшли 62 фільми із 36 країн світу, з них – 11 українських стрічок.

У міжнародному конкурсі Docu/Світ фільми змагатимуться у двох номінаціях Docu/Права та Docu/Життя. Уперше на Docudays UA відбудеться національний конкурс повнометражних стрічок Docu/Україна. До Docu/Коротко ввійшли короткометражні фільми від українських та іноземних авторів.

Нагадаємо, кожну конкурсну програму оцінює окремий склад журі, до якого входять зарубіжні та українські експерти та документалісти. Свого переможця традиційно оберуть студентське журі та глядачі.

Фільми-переможці світових кінофестивалів увійшли до традиційної програми Docu/Хіти. Серед них і цьогорічний номінант на премію «Оскар» – «Останні люди в Алеппо» (реж. Ферас Файяд).

Відкриватиме фестиваль стрічка угорської режисерки Бернадетт Тузи-Ріттер «Жінка в полоні».

Тема цьогорічного Docudays UA – «Рівні рівності». За словами організаторів, це пропозиція подискутувати про поширені стереотипи та визначити, як сповідувати практики рівності в нашому повсякденні, «виміряти» рівні рівності. Шість кінопрограм присвячені групам людей, які найчастіше стикаються з нерівністю, зазнають дискримінації в суспільстві та є недостатньо репрезентовані в медіа: «Проста жіноча рівність», «Квірність», «Поважна рівність», Синдром рівності», «Свята рівність» і «Нео-рівність».

Окрім показів срічок, Docudays UA традиційно готує велику правозахисну програму Rights now! – понад 20 правозахисних подій, п’ять кампаній та кінопокази, темою яких є протидія обмежень прав людини на будь-яких рівнях.

Docudays UA стане першим в Україні фестивалем, який підготує два конкурсних фільми з тифлокоментарями (стислий закадровий опис візуальної частини фільму, який допомагає людям з вадами зору зрозуміти сюжет фільму) і проведе для українських кінорежисерів майстер-клас зі створення тифлокоментарів.

Під час фестивалю розпочнуться кампанії «Я маю право», «Без насильства», HeForShe, адвокатами якої в Україні є музикант Дмитро Шуров та його син Лев, та інші. Відбудеться дискусія «Права дітей в українському медіапросторі», огранізована ГО «Детектор медіа», де народні депутати, члени Нацради, телевізійники обговорюватимуть зміни до законодавства задля захисту прав дітей. Також пройде круглий стіл «Право на справедливий суд» про суддівські помилки у справах довічно ув’язнених та необхідність створення механізмів перегляду їхніх справ, що за нинішнього законодавства неможливо.

Docudays UA п'ятий рік поспіль відбувається за підтримки Посольства Швеції в Україні.

«Швеція провадить феміністську закордонну політику. Можливо, це складно в Україні, але, на мою думку, ідея проста: чоловіки і жінки повинні мати рівні права. Docudays UA є тим майданчиком, де можна обговорити ці права і показати важливість рівноправ'я.

Швеція також є партнером "ООН Жінки" і підтримує кампанію HeForShe, це змога показати, що хлопці, як і дорослі чоловіки, можуть бути партнерами в підтримці рівноправ'я чоловіків і жінок. Це дуже важливо, адже гендерна рівність є одним із найважливіших питань сьогодення», – зазначив радник, керівник відділу співробітництва посольства Швеції в Україні Генріх Вітфельд на презентації правозахисної програми Docudays ua.

Із повною програмою Docudays UА можна ознайомитися на офіційному сайті фестивалю.

Відео - Світлана Григоренко

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2404
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду