У Дніпрі засудили 7 осіб за побиття активістів та журналістів під час Євромайдану – прокуратура

У Дніпрі засудили 7 осіб за побиття активістів та журналістів під час Євромайдану – прокуратура

27 Січня 2018
1454
27 Січня 2018
11:20

У Дніпрі засудили 7 осіб за побиття активістів та журналістів під час Євромайдану – прокуратура

1454
Через розгін місцевого Євромайдану і побиття «тітушками» учасників мирної акції під Дніпропетровською ОДА 26 січня 2014 року усі 8 кримінальних проваджень, розслідуваних прокуратурою, передані до суду, 7 осіб наразі засуджені.
У Дніпрі засудили 7 осіб за побиття активістів та журналістів під час Євромайдану – прокуратура
У Дніпрі засудили 7 осіб за побиття активістів та журналістів під час Євромайдану – прокуратура

Про це «Радіо Свобода» у п’ятницю, 26 січня, повідомили в Дніпропетровській обласній прокуратурі у відповідь на запит.

За даними прокуратури, у чотирьох провадженнях, розслідуваних прокуратурою і переданих до суду, вже винесені вироки. Зокрема, трьом учасникам побиття (так званим «тітушкам»), обвинуваченим за статтею 293 Кримінального кодексу України (групове порушення громадського), присуджені штрафи.

Ще одному учаснику побиття, якого звинуватили за статтею 340 (незаконне перешкоджання проведенню мітингів) і 171 (перешкоджання професійній діяльності журналістів), присудили три роки позбавлення волі, однак потім суд його звільнив його від відбування покарання з випробувальним терміном 2 роки. Ще одного учасника побиття засудили до 2 років 10 місяців обмеження волі.

Як поінформували в прокуратурі, окрім того, суд присудив два роки обмеження волі з випробувальним терміном 2 роки колишньому начальнику відділу ДАІ області, який фальшував і вимагав від підлеглих підроблення протоколів затримання євромайданівців і був обвинувачений за статтею 366 (службове підроблення). До штрафу був засуджений також інспектор ДАІ, який брав участь у фальшуванні протоколів.

Як розповіли в обласній прокуратурі, ще в 4 провадженнях, розслідуваних прокуратурою і переданих до суду, судовий розгляд ще триває. Зокрема, ще немає судового рішення щодо колишніх високопосадовців обласної ради та облдержадміністрації, підозрюваних в організації побиття євромайданівців, які є фігурантами одразу чотирьох кримінальних проваджень – за статтею 365 (перевищення влади), 294 (масові заворушення), 171 (перешкоджання професійній діяльності журналістів) та 340 (незаконне перешкоджання проведенню мітингів).

Суд ще не виніс рішення щодо двох колишніх високопосадовців міської міліції, щодо яких відкрите провадження за статтею 293 (групове порушення громадського порядку). Також ще розглядається суді справа щодо одного із суддів Бабушкінського, підозрюваного у винесенні неправомірних рішень про арешти євромайданівців (статті 371 і 375 –завідомо незаконні затримання та винесення завідомо неправомірного рішення).

Як поінформували в прокуратурі, розслідування справи щодо ще одного судді, який виносив рішення щодо дніпровських євромайданівців, призупинене через оголошення підозрюваного у розшук. У прокуратурі також підтвердили, що жодна з осіб, засуджених через події 26 січня, не була позбавлена волі.

Водночас у п’ятницю, 26 січня, активісти Євромайдану і свідки подій під облдержадміністрацією 26 січня 2014 року прийшли до обласної прокуратури з плакатами і фотографіями тих подій. Вони вимагали покарання не тільки безпосередніх учасників побиття, а й організаторів та замовників, імена яких досі офіційно не названі.

«Пройшло вже чотири роки і нікого із замовників не покарали. На лаві підсудних зовсім не ті люди, яких хотілось би бачити», – сказала свідчиня подій Юлія Мельниченко.

Нагадаємо, 26 січня 2014 року близько 300 осіб напали на учасників Євромайдану в Дніпропетровську біля обласної державної  адміністрації.  

Під час протистояння було поранено двох операторів 34-го каналу Сергія Кочета і Даніїла Петерімова і побито журналістку  того ж каналу Наталію Свєтлову. В операторів стріляли  з травматичної зброї, їхні камери було пошкоджено. Наталія Свєтлова також отримала пошкодження від побиття палками. У знімальну групу телеканалу ICTV під час протистояння учасників мітингу та «тітушок» полетіло каміння. У шию поранено оператора каналу ICTV Дениса Синьогіна, камеру розбито. Також постраждали кореспондентка 9-го каналу Ольга Владимирова і та журналістка радіо «Ера» Наталя Біловицька. У кореспондента газети «Вести» Ярослава Маркіна було розбито ноутбук та викрадено модем.

Всього 26 січня під час сутичок біля Дніпропетровської ОДА постраждали  сім журналістів, близько 30 активістів,  і 27 співробітників міліції.  

У липні прокуратура повідомила, що голові Дніпропетровської обласної ради Євгену Удоду оголошено про підозру в здійсненні злочину за фактом нападу «тітушок» на активістів місцевого Євромайдану, що стався 26 січня біля будівлі Дніпропетровської обласної державної адміністрації (ОДА).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1454
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду