Новий закон не має обмежити комунікацію журналістів з правоохоронцями – медіаюрист і речник МВС

Новий закон не має обмежити комунікацію журналістів з правоохоронцями – медіаюрист і речник МВС

8 Грудня 2017
3945
8 Грудня 2017
14:33

Новий закон не має обмежити комунікацію журналістів з правоохоронцями – медіаюрист і речник МВС

3945
Учора, 7 грудня, набув чинності закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування», який умовно називають «Маски-шоу стоп». Журналісти скаржаться, що документ унеможливлює їхню роботу, бо відтепер комунікація з правоохоронцями майже неможлива. Ситуацію прокоментував медіаюрист Інституту масової інформації Максим Ратушний та речник Міністерства внутрішніх справ Артем Шевченко.
Новий закон не має обмежити комунікацію журналістів з правоохоронцями – медіаюрист і речник МВС
Новий закон не має обмежити комунікацію журналістів з правоохоронцями – медіаюрист і речник МВС

Собкор одного із загальнонаціональних телеканалів у Дніпрі розказала «Детектору медіа», що через цей закон відтепер поліцейські не надають журналістам необхідної інформації, як це було раніше.

«Ця історія не лише в Дніпрі. Я опитала своїх колег з інших регіонів. В усіх одна і та сама ситуація. Усі регіональні управління поліції отримали вчора вказівки від МВС після змін у законодавстві не надавати фото, не надавити відео, не надавати коментарі. Окрім слів, що "відкрито кримінальне провадження"... Вони, звісно, можуть надавати коментарі, але якщо є письмовий дозвіл слідчого. Більше того, там є роз’яснення, що заборонено розповсюджувати інформацію, яка підриває авторитет особи. От скажіть, будь ласка, якщо п’яний депутат убиває людей, ця інформація може підірвати його авторитет? Звісно, може. І речник поліції нестиме за це кримінальну відповідальність», – прокоментувала вона.

За її словами, «самі правоохоронці теж шоковані».

«Приміром, поліція затримала банду грабіжників, яка масово грабувала оселі. Вони там відзняли якесь оперативне відео та готові були надати нам цю інформацію. Тепер – ні, – додала журналістка. –Тому ми і звертаємося з проханням якось вирішити це питання. Бо, насправді, ми не зможемо робити якісні матеріал будь-якої резонансної події. Ми боремося не лише за оперативність, а й за достовірність даних. Саме поліція є офіційним джерелом інформації у більшості випадків».

Журналістка повідомила, що 11 грудня медійники Дніпра збираються провести пікет під обласним управлінням поліції.

Медіаюрист ІМІ Максим Ратушний пояснив «Детектору медіа», що норми законодавства стосуються правоохоронців.

«Стаття 387 ККУ, до якої внесено зміни, стосується розголошення даних оперативно-розшукової інформації, які, на думку відповідальної особи, становлять таємницю слідства і розголошені бути не можуть. Ці дані й раніше не розголошували. Тому тут проблема не в можливості чи неможливості коментування, а в певному нерозумінні змін і страху», – прокоментував медіаюрист.

Він зазначив, що це не повинно вплинути на комунікацію поліцейських з журналістами: «За адекватної роботи начальства і відповідних відділів, які займаються зв’язками з громадськістю та медіа, такі зміни жодним чином не повинні вплинути на можливість коментування, спілкування і комунікацію. І ситуація, що виникла з відмовою коментування в Дніпрі, я вважаю, що це швидше пересторога з боку правоохоронців. Я думаю, що з боку медіа просто треба надати певний сигнал керівництву правоохоронних органів про те, що така ситуація не може залишатися».

Медіаюрист вважає, що наразі правоохоронці мають надати роз'яснення своїм колегам та журналістам.

Речник МВС Артем Шевченко пояснив «Детектору медіа», що закон вплине на оперативність надання інформації лише щодо результатів розслідування того чи іншого злочину.

«Так, є новий закон, який умовно називається "Маски-шоу стоп". Він обмежує трошки в оперативності одержавння інформації, зокрема. Ми зараз візьмемо методичні роз'яснення у слідства і зможемо відповісти і налагодити комунікацію. Але можуть бути затримки у швидкості оприлюднення відомостей», – сказав він.

Пан Шевченко зазначив, що йде мова суто про матеріали слідства: «Їхнє розголошення – винятково за письмовим дозволом слідчого. Раніше слова "письмовий" не було».

Крім того він повідомив, що МВС надасть регіональним відділам поліції методологічні роз’яснення щодо нових норм законодаства: «Ми їм роз`яснимо. Нічого страшного. Закон тільки вступив у дію. Трошки часу треба, щоб отримати чіткі методичні роз`яснення від слідчих підрозділів».

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування» було прийнято Верховною Радою 11 листопада 2017 року. 7 грудня він набув чинності.

Фото: tipsoninterview.in

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3945
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду