Сьогодні, у День пам’яті жертв голодоморів, мовники повинні внести зміни у свої програми - Нацрада

Сьогодні, у День пам’яті жертв голодоморів, мовники повинні внести зміни у свої програми - Нацрада

25 Листопада 2017
1917
25 Листопада 2017
10:01

Сьогодні, у День пам’яті жертв голодоморів, мовники повинні внести зміни у свої програми - Нацрада

1917
Сьогодні, 25 листопада, в Україні вшановують пам’ять жертв голодоморів – мільйонів українців, знищених тоталітарним комуністичним режимом Радянського Союзу. Національна рада з питань телебачення і радіомовлення звертає увагу вітчизняних мовників на необхідність внесення 25 листопада змін до програм теле- і радіопередач у зв’язку із Днем пам’яті жертв голодоморів.
Сьогодні, у День пам’яті жертв голодоморів, мовники повинні внести зміни у свої програми - Нацрада
Сьогодні, у День пам’яті жертв голодоморів, мовники повинні внести зміни у свої програми - Нацрада

Про це йдеться на сайті Нацради.

Цей день відзначається на виконання Указу Президента України від 26 листопада 1998 року № 1310/1998.

У плануванні сітки мовлення цього дня необхідно керуватися Правилами ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам’яті, затвердженими  рішенням Нацради від 23.07.2015  № 1146 (зареєстроване в Міністерстві юстиції України 11.08.2015 за № 967/27412).

Із зазначеними правилами можна ознайомитися за посиланням.

День пам’яті жертв голодоморів відзначається щорічно в четверту суботу листопада на підставі президентських указів 1998 та 2007 років, нагадує «Укрінформ». У ХХ сторіччі українці пережили три голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років. Утім, наймасштабнішим був Голодомор 1932-1933 років – геноцид українського народу, здійснюваний тоталітарним комуністичним режимом СРСР.

Голодомору передувала насильницька колективізація сільських господарств, «розкуркулення» селян, хлібозаготівельна кампанія, масовий терор на селі. Терор голодом, що діяв в Україні протягом 22 місяців – це свідома і цілеспрямована політика сталінського уряду, стратегія і тактика якої виконувалася починаючи з 1928 року. Ця карально-репресивна акція була спрямована на упокорення українського селянства, на знищення самостійних селянських господарств – соціально-економічних підвалин української нації.

Українські селяни стали наступними жертвами сталінського режиму після тотальних репресій щодо української інтелігенції та духівництва. У пікові місяці Голодомору щохвилини в Україні помирало 24 людини. За короткий проміжок час загинули від голоду 4 з половиною мільйони українців.

Упродовж десятиліть Голодомор в радянській Україні замовчувався. Дослідження з цієї трагедії розпочалися лише наприкінці 80-х років минулого століття. Нині в Україні Голодомор 1932-1933 років розцінюється як акт геноциду українського народу, здійснений урядом СРСР шляхом організації штучного масового голоду, який призвів до багатомільйонних людських жертв у сільській місцевості на території Української РСР. За даними останніх соціологічних опитувань, 77% українців вважають цю трагедію геноцидом.

У листопаді 2006 Верховна Рада визнала Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу. А 7 грудня 2016 року українські парламентарі закликали й інші держави визнати Голодомор геноцидом українського народу. Наразі це зробили 24 країни.

Щороку Український інститут національної пам’яті пропонує спеціальну тему Дня для підкреслення певного аспекту трагедії Голодомору 1932–1933 рр. Цього року такою темою є «Голодомор - помста за свободу, помста за революцію».

Загальнонаціональні заходи до Дня пам’яті жертв Голодомору пройдуть по всій Україні та у 32 країнах.

Цього дня передбачені жалобні заходи на території Національного музею «Меморіал жертв Голодомору» у місті Києві, а по всій Україні – проведення тематичних наукових, інформаційних, та культурно-мистецьких заходів, виставок, презентацій документів, фото- і відеоматеріалів.

На території України буде приспущено Державний прапор та обмежено проведення заходів розважального характеру.

О 16.00 українці запалять свічки пам’яті та приєднаються до загальнонаціональної хвилини мовчання.

Нагадаємо, до Дня пам’яті жертв голодоморів телеканал «1+1» покаже о 20.15 телевізійну прем’єру канадського фільму «Гіркі жнива» про кохання двох українців у 1932-33 роках.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1917
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду