У Верховній Раді пройшла акція з вимогою покарати замовників вбивства журналіста Василя Сергієнка

У Верховній Раді пройшла акція з вимогою покарати замовників вбивства журналіста Василя Сергієнка

16 Листопада 2017
1981
16 Листопада 2017
19:22

У Верховній Раді пройшла акція з вимогою покарати замовників вбивства журналіста Василя Сергієнка

1981
Сьогодні, 16 листопада, у Верховній Раді відбулася акція вшанування пам’яті черкаського журналіста, Героя України Василя Сергієнка, якого було викрадено 4 квітня 2014 року і вбито після катувань.
У Верховній Раді пройшла акція з вимогою покарати замовників вбивства журналіста Василя Сергієнка
У Верховній Раді пройшла акція з вимогою покарати замовників вбивства журналіста Василя Сергієнка

Про це повідомляють організатори журналістського конкурсу імені Василя Сергієнка.

Народний депутат Ігор Луценко та інші розклали біля робочих місць своїх колег збірку поезій вбитого журналіста, до якої увійшли найбільш відомі ліричні та злободенні його вірші.

В анотації збірки стверджується, що замовником вбивства Василя Сергієнка може бути народний депутат з групи «Відродження» Геннадій Бобов.  «Перепоною для завершення розслідування та затримання ймовірного замовника злочину є депутатська недоторканність Геннадія Бобова», - написано в анотації.

Також організатори акції вивісили на балконі сесійної зали парламенту розтяжку із написом: «Пане Генпрокуроре! Тут вбивця Героя Небесної сотні Василя Сергієнка!». Намальована стрілка вказує на робоче місце Геннадія Бобова.

Як зазначив один з організаторів акції Ігор Луценко, це зроблено для того, щоб «жоден депутат не забув, з ким вони працюють в одній сесійній залі».

«Наш плакат адресований не лише Генпрокурору, але кожному з наших колег. Підозрюваний у вбивстві – Генадій Бобов, депутат з групи "Відродження". Всі про це знають, справа практично розслідувана, піймана частина виконавців. Немає жодних підстав не вносити подання на внесення про зняття депутатської недоторканності та притягнення його до кримінальної відповідальності. Це не лише відповідальність ГПУ, але й наша, оскільки це наш колега», - зазначив Луценко.

За його словами, лист до Юрія Луценка з вимогою пришвидшити процесуальні дії у відношенні Бобова підписали 80 журналістів, і він буде направлений Генеральному прокурору.

Своєю чергою, народний депутат Юрій Левченко закликав правоохоронців припинити «кришувати» Бобова.

«Наближається четверта річниця початку революції гідності. Ганебним є факт, що в цій залі сидить депутат, який є вбивцею героя Революції гідності. Його причетність до цієї справи доведена на 100%. Ніхто не має в цьому сумнівів. Але він сьогодні у групі "Відродження", яка, як і інші регіонали, є членами цієї коаліції. Його ніхто не чіпає. Він і далі має недоторканність і сидить в цьому залі. Ми закликаємо правоохоронців припинити "кришувати" регіонала Бобова, подати подання на зняття недоторканності, щоб родина Сергієнка мала шанс на якусь справедливість», - закликав парламентар.

Як повідомляв «Детектор Медіа», 4 квітня 2014 року журналіста Василя Сергієнка з дому в місті Корсунь-Шевченківський на Черкащині викрали невідомі. Наступного дня його знайшли закатованим насмерть у лісі.

У всеукраїнському об'єднанні «Свобода», до якого входив Василь Сергієнко, його зникнення пов'язували  із журналістською діяльністю, зокрема серією статей, «що викривають злочинну діяльність одного із місцевих багатіїв-латифундистів, "регіонала" Геннадія Бобова».

У жовтні 2015 року начальник управління МВС України в Черкаській області Владислав Пустовар повідомив, що журналіста, майданівця, громадського активіста, 58-річного Василя Сергієнка викрали, катували та вбили дві групи бандитів з Києва.

4 січня 2016 року прокуратура Черкаської області за наслідками досудового розслідування затвердила та скерувала до суду обвинувальний акт стосовно чотирьох жителів Києва за фактом викрадення і вбивства журналіста та громадського діяча Василя Сергієнка. 

У травні 2017 року у Києві правоохоронці затримали ще одного з підозрюваних в організації викрадення та вбивства журналіста Василя Сергієнка.

17 травня у Придніпровському районному суді Черкас було задоволено клопотання слідчого, погоджене прокурором, про обрання організатору викрадення та вбивства журналіста Василя Сергієнка запобіжного заходу взяття під варту.

Як повідомляють ЗМІ, у викраденні та вбивстві Сергієнка підозрюють Максима Русіна, Володимира Воронкова, Віктора Горбенка, Валентина Завражина, Романа Недибалюка, а також Вадима Мельника. Жоден із них під час судового засідання обвинувачення не визнав.

Дружина вбитого журналіста Василя Сергієнка заявила про цивільний позов, у якому просить суд стягнути з підозрюваних у вбивстві солідарно 4 млн грн. на користь потерпілих.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1981
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду