Експерти з 21 країни закликають західних лідерів активніше боротися з російською пропагандою

Експерти з 21 країни закликають західних лідерів активніше боротися з російською пропагандою

14 Листопада 2017
1325
14 Листопада 2017
10:30

Експерти з 21 країни закликають західних лідерів активніше боротися з російською пропагандою

1325
Більше 65 європейських та американських експертів з питань безпеки і парламентарів із 21 країни підписали публічне звернення – Празьку декларацію, яке закликає західних лідерів, зокрема Верховного представника ЄС з питань закордонних справ Федеріку Могеріні, припинити уникати називати Росію головним джерелом ворожої дезінформації або зробити практичні кроки щодо подолання російської дезінформації
Експерти з 21 країни закликають західних лідерів активніше боротися з російською пропагандою
Експерти з 21 країни закликають західних лідерів активніше боротися з російською пропагандою

Декларацію оприлюднила Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення на своєму сайті.

У документі йде мова про те, що реакція західних демократій щодо російської агресії була слабкою, тому «частина західнополітичних інституцій і досі не визнає загрози, з якою зіштовхнулися».

У декларації, зокрема, пропонується 7 необхідних кроків для зупинення цієї агресії.

Публікуємо текст декларації повністю (неофіційний переклад):

«Декларація

 Агресивні дії Російської Федерації є безпрецедентною подією в історії з часів «холодної війни»: понад 10 000 українців, які захищали свою країну від вторгнення, вбито, перша силова анексія території в Європі з часів Другої світової війни, постійне порушення кордонів і повітряного простору інших держав, викрадення іноземних громадян, безпрецедентне використання дезінформації, підкуп політиків, пряме фінансування і матеріально-технічна підтримка екстремістських та воєнізованих угруповань, вороже втручання у процес демократичних виборів і постійні кібератаки.

Однак, незважаючи на всі ворожі дії Москви, відповідь західних демократій в основному була обмежена та слабка. Багато виправдань базуються на таких занепокоєннях, як передбачувана необхідність співпраці з Росією у боротьбі з тероризмом. Проте, незважаючи на всі обґрунтування, вони суперечать твердженню, що будь-яка ефективна співпраця може бути досягнута. Ми також спостерігаємо усталену практику, як бізнес ставиться попереду тисяч вбитих і безпеки наших демократій.

Володимир Путін вирішив виснажити й залякати демократії, і більша частина західно-політичних інституцій ніяк цього не усвідомить. Володимир Путін вирішив внести розбрат й управляти євроатлантичним регіоном. Деякі країни залякані погрозами, інші отримали обіцянки привабливих енергетичних угод, і вони переймають більш антизахідну, антидемократичну та антиліберальну позицію. Незважаючи на це, практично всі країни зазнають впливу поєднання шпіонажу, корупції, організованої злочинності та безперервних багаторівневих і багатоканальних кампаній з дезінформації.

Попри те, що США розслідують очевидне вороже проникнення в найвищу демократичну святиню для них – втручання у виборчий процес, подібне розслідування ніде в Європі не було розпочато. Це залишається фактом, не дивлячись на те, що були очевидні випадки кричущого втручання Росії у референдуми в Нідерландах, Британії, Італії, вибори у Франції та зовсім нещодавно – у вибори Німеччини й каталонський референдум. У всіх цих випадках втручання передбачало мету – ослаблення Заходу, демократичної системи, створення хаосу і посилення розбрату в нашому суспільстві. Хоча ЄС і НАТО є першочерговими мішенями, їх оборонні відповіді є досить обмеженими. Це чітко показує, що більша частина західно-політичних інституцій досі не зрозуміла загрози, з якою ми зіштовхнулися.

Підписанти, зазначені наприкінці, всі західні експерти з питань безпеки погоджуються з такими семи кроками:

Крок 1: Політичні лідери повинні визнати загрозу

 Путінська Росія становить серйозну загрозу західним демократіям. Використання Росією підривних інструментів для здійснення ворожого іноземного впливу на внутрішні справи демократичних країн є неприйнятним, і цьому слід протиставити рішучі захисні дії, спрямовані на стримування подальшої ворожої поведінки. Такий контр-тиск стосовно самозахисту більшою мірою не застосовується. Якщо Москва не зупиниться, потрібно запровадити додаткові санкції, спрямовані проти членів сім’ї і близького оточення російських лідерів з метою через такий тиск зупинити такі дії. Наразі Кремль сприймає відсутність покарання як запрошення продовжити або активізувати агресію.

Крок 2: Розслідування та викриття ворожих дій у національному контексті

 Російські короткострокові кампанії мають на меті вплив на конкретні загальнонаціональні вибори та референдуми. Щоб забезпечити ґрунтовні підрахунки російських підривних заходів в окремих країнах, 
національні парламенти повинні створити слідчі комісії для збору та обговорення доказів впливу та операцій дезінформації Москви. Оскільки прозорість є найкращим інструментом демократичного Заходу, це є єдиним і цілком законним способом презентувати суспільству повний масштаб цієї загрози.

Крок 3: Дослідження досягнень Росії

 Беручи до уваги те, як довгострокові ворожі зусилля формують громадську думку, країни-члени ЄС повинні спільно провести цілеспрямоване дослідження (наприклад з використанням детального опитування) для отримання чітких даних про те, які групи власних громадян найбільше довіряють дезінформаційним розповідям Кремля. Лише такі порівняльні та глибинні дослідження можуть визначити, наскільки зусилля Москви щодо формування хибної громадської думки виявилися успішними.

Крок 4: Довіряти тільки експертному органу європейського рівня

 Водночас національним органам потрібно аналізувати і захищати внутрішні умови, інституції ЄС також повинні убезпечити себе від цієї загрози. Два роки тому лідери ЄС вирішили створити в рамках Європейської служби зовнішніх зносин (EEAS) спеціальну команду (Робоча група – EEAS STRATCOM Task Force) щодо боротьби із дезінформацією Росії, яка і досі мало укомплектована і складається лише з трьох національних експертів, котрі займаються цим важливим і складним завданням. EEAS повинна збільшити втричі продуктивність цієї команди, що дасть їй змогу врешті-решт на повну виконувати свої повноваження. Три експерти, які самостійно працюють над цим завданням, крім того, ще й не отримують фінансування від EEAS, а їх держави-члени просто не можуть виконувати завдання, покладені на них ЄС. Прийняття на роботу щонайменше семи додаткових експертів, оплата праці яких буде здійснюватися з бюджету EEAS, не є проблемою з огляду на розмір та бюджет ЄС. Щонайменше три роки після того, як Росія розпочала масштабні кампанії з дезінформації, а й досі є багато прогалин в емпіричних знаннях стосовно того, наскільки успішними були її розповіді та повідомлення. Робоча група EEAS East STRATCOM зарекомендувала себе як основний орган Європи зі спеціальними знаннями, який поважають установи розвідки та безпеки. Отже, вона має бутиперетворена з тимчасового утворення на постійний орган у структурі EEAS і забезпечуватися щонайменше 1 мільйоном євро на цільові дослідження.Оскільки вже існує об’єднана структура координації щодо пропаганди Ісламської держави Іраку та Леванту (ISIS), потрібно створити схожу структуру і для боротьби з дезінформацією Кремля.

Крок 5: Протидіяти політиці агресора

 Незважаючи на серйозність загрози, мало хто із західних політичних лідерів критикує агресора. Для прикладу, Верховний Представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні провела останні два роки, намагаючись уникати висловлювань, що саме Росія є головним джерелом ворожої дезінформації. Якщо Європа прагне здолати цю загрозу, європейським лідерам необхідно назвати її ім’я. Російські керівники мають почути від європейських представників, що їх ворожі підривні зусилля, спрямовані проти наших демократій, повинні бути припинені.

Крок 6: Запустити Робочу групу однодумців ЄС і держав-членів НАТО

 Незважаючи на те, що принаймні дванадцять країн ЄС серйозно ставляться до загрози, що виникла, це – в основному малі та середні за розміром держави, які не змогли ефективно працювати як коаліція однодумців. Цю складну загрозу можна подолати лише спільними діями, країни, занепокоєні агресією Росії, повинні запустити механізми – робочі групи для того, щоб розпочати реальні спільні дії та координацію діяльності.

 Крок 7: Поширити розуміння поза межами спеціалізованої спільноти

Наразі наявне порівняно обмежене розуміння підривних методів Росії серед країн Західної Європи, саме тому уряди країн Центральної та Східної Європи і групи громадянського суспільства повинні брти активну участь у представленні уроків, здобутих у боротьбі з ворожими операціями Москви. Поки що обмін інформацією і досвідом обмежений. У той час, коли західна спільнота експертів з питань впливу та дезінформації Росії тільки починає розвиватися, існує нагальна необхідність у представленні базових знань щодо оцінки загрози, розуміння методів функціонування та прийняття політичних рішень людьми, що перебувають поза межами спеціалізованої спільноти. Надзвичайно необхідними є великі тренінги та брифінги для не-фахівців у західних урядах і політичних установах. Уряди країн Центральної та Східної Європи та групи громадянського суспільства повинні активно представити уроки, отримані від протидії ворожим діям Москви, для своїх союзників у Західній Європі та США».

Нагадаємо, нещодавно вісім країн Євросоюзу вимагали активніше протидіяти російській пропаганді. Зокрема міністри закордонних справ Великобританії, Польщі, Швеції та інших країн Євросоюзу в листі до високої представниці ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Федеріки Могеріні закликали посилити протидію пропаганді та дезінформації, які поширює Росія.

Фото: "Главком"

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1325
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду