Сьогодні набула чинності норма закону про 30% україномовних творів у радіоефірі

Сьогодні набула чинності норма закону про 30% україномовних творів у радіоефірі

8 Листопада 2017
1547
8 Листопада 2017
10:35

Сьогодні набула чинності норма закону про 30% україномовних творів у радіоефірі

1547
Відтепер кожна третя пісня на радіо мусить бути державною мовою.
Сьогодні набула чинності норма закону про 30% україномовних творів у радіоефірі
Сьогодні набула чинності норма закону про 30% україномовних творів у радіоефірі

Норма закону, яка зобов'язує радіостанції транслювати в ефірі не менш ніж 30% україномовних творів, набула чинності, нагадує lb.ua

Закон був опублікований в газеті «Голос України» 8 липня 2016 року, він набув чинності через чотири місяці після опублікування, тобто 8 листопада 2016 року, а сьогодні, рік потому, настав час для запровадження другого етапу квотування.

Закон запроваджує норму, згідно з якою частка пісень державною мовою має становити протягом першого року з моменту набуття чинності закону не менш ніж 25%, протягом другого - 30% і з третього - 35% від загального часу звучання пісень, що транслюються протягом доби, а також протягом часових проміжків з 7:00 до 14:00 і з 15:00 до 22:00.

Визначено також, що при здійсненні радіомовлення телерадіоорганізації, що транслюють музичні твори, серед яких пісні офіційними мовами Європейського Союзу, відповідно до умов ліцензії, становлять щонайменше 60% загального обсягу пісень, поширених протягом доби, у тому числі не менш ніж 60% від загального обсягу пісень, поширених у кожному проміжку часу з 7:00 до 14:00 і з 15:00 до 22:00, повинні забезпечувати частку пісень державною мовою не менш ніж 25%.

Також телерадіоорганізації при здійсненні радіомовлення зобов'язані забезпечувати протягом першого року не менш ніж 50%, протягом другого - не менш ніж 55%, а починаючи з третього року - не менш ніж 60% добового об'єму ведення передач, у тому числі інформаційно-аналітичних блоків, розважальних передач (дикторами, ведучими радіопередач) державною мовою.

За невиконання норми передбачається штраф в розмірі 5% від загальної суми ліцензійного збору. Контроль за виконанням радіостанціями цих вимог покладено на Національний комітет з питань телебачення і радіомовлення.

Як повідомляв «Детектор медіа», у жовтні на українських радіостанціях квота українських пісень у середньому становила 32%, а частка ведення передач державною мовою – 81%. Національна рада з питань телебачення і радіомовлення не виявила порушень вимог законодавства про квоти.

Такі дані оприлюднив 1 листопада у Facebook член Нацради Сергій Костинський за результатами чергової хвилі моніторингу 16-ти загальнонаціональних радіостанцій.

За даними Нацради, найбільшу частка українських пісень зафіксовано в ефірі радіостанції «Країна ФМ» (100%), а також радіостанцій Суспільного мовлення: «Промінь» – 98%, «Українське радіо» – 90%, «Культура» – 66%.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1547
Читайте також
13.10.2017 10:19
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
14 987
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду