Порошенко затвердив закон щодо забезпечення національної кібербезпеки України

Порошенко затвердив закон щодо забезпечення національної кібербезпеки України

8 Листопада 2017
1420
8 Листопада 2017
10:16

Порошенко затвердив закон щодо забезпечення національної кібербезпеки України

1420
Президент Петро Порошенко підписав Закон України «Про основні засади забезпечення кібербезпеки України», прийнятий Верховною Радою України 5 жовтня.
Порошенко затвердив закон щодо забезпечення національної кібербезпеки України
Порошенко затвердив закон щодо забезпечення національної кібербезпеки України

Про це йдеться на офіційному сайті глави держави.

Як зазначає прес-служба Президента, Закон створює засади національної системи кібербезпеки як сукупності політичних, соціальних, економічних та інформаційних відносин разом із організаційно-адміністративними та техніко-технологічними заходами державного і приватного секторів та громадянського суспільства.

Законом визначено правові та організаційні основи забезпечення захисту життєво важливих інтересів людини і громадянина, суспільства та держави, національних інтересів України у кіберпросторі, повноваження і обов'язки державних органів, підприємств, установ, організацій, осіб та громадян, основних засад координації їх діяльності, а також базових термінів у сфері кібербезпеки.

Документ також визначає основні об'єкти кіберзахисту, які в сукупності складають критичну інфраструктуру країни, принципи забезпечення кібербезпеки та  національна система кібербезпеки. Згідно Закону Президент України координує діяльність у сфері кібербезпеки через очолювану ним Раду нацбезпеки і оборони України (РНБОУ).

Прийняття цього Закону дозволяє впровадити комплексний підхід під егідою держави і у тісному співробітництві з приватним сектором і громадянським суспільством та створює умови для забезпечення кіберзахисту критично важливих інфраструктурних об'єктів України.

В Законі враховано низку пропозицій експертів НАТО і Євросоюзу.

Законодавчий акт було розроблено на виконання вимог Стратегії національної безпеки України, затвердженої Указом Президента України від 15.03.2016 № 96 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 27 січня 2016 року "Про Стратегію кібербезпеки України"».

Раніше стало відомо, що російська хакерська група Fancy Bear, яка атакувала пошту Гілларі Клінтон, намагалася зламати поштові скриньки відомих українських політиків та російських опозиціонерів. Associated Press заявляє, що їй відомий список цілей російських хакерів. Серед української політичної еліти це президент Петро Порошенко та його син Олексій, народний депутат Сергій Лещенко, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков та інші колишні і нинішні міністри, загалом 545 аккаунтів.

Нагадаємо, влітку декілька українських банків та підприємств зазнали атаки комп’ютерного вірусу Petya (NotPetya). Закордонні видання, які писали про масштабне поширення нового кіберзагрози головним підозрюваним у атаці називали Росію.  Хакери, які були ймовірно причетні до масової кібератаки вірусом Petya.A, вимагали $256 тис. за дешифрування файлів.

Як повідомляє Reuters, експерти в галузі кібербезпеки вважають, що атаки NotPetya та BadRabbit могли бути здійснені однією групою хакерів, адже у них збігається ключовий фрагмент коду.

24 жовтня представники аеропорту «Одеса» та столичного метрополітену в Facebook повідомили про кібератаки. Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України надала рекомендації щодо убезпечення від враження комп’ютерних систем вірусом.

25 жовтня співробітники СБУ заявили, що блокували нові випадки ураження комп’ютерів шкідливим програмним забезпеченням, і надали інструкції щодо попередження несанкціонованого блокування інформаційних систем.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1420
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду