Порошенко підписав закон про передгастрольну перевірку російських артистів, яку здійснюватиме СБУ

Порошенко підписав закон про передгастрольну перевірку російських артистів, яку здійснюватиме СБУ

8 Листопада 2017
1680
8 Листопада 2017
09:13

Порошенко підписав закон про передгастрольну перевірку російських артистів, яку здійснюватиме СБУ

1680
Президент Петро Порошенко підписав Закон «Про внесення змін до Закону України «Про гастрольні заходи в Україні» щодо особливостей організації та проведення гастрольних заходів за участю громадян держави-агресора». Закон був прийнятий Верховною Радою 5 жовтня.
Порошенко підписав закон про передгастрольну перевірку російських артистів, яку здійснюватиме СБУ
Порошенко підписав закон про передгастрольну перевірку російських артистів, яку здійснюватиме СБУ

Про це повідомляється на офіційному сайті глави держави.

Документ № 2165—VIII, прийнятий Верховною Радою 5 жовтня цього року, вдосконалює правовий механізм захисту національної безпеки України і є продовженням законодавчих кроків із захисту національного інформаційно-культурного простору, зокрема шляхом запровадження у гастрольній діяльності механізмів протидії антиукраїнським впливам, зазначається у повідомленні прес-служби президента.

Зазначеним нормативним актом вносяться зміни до низки статей та розділів до Закону України «Про гастрольні заходи в Україні», зокрема частини першої статті 1, частини третьої статті 2, статті 3, статті 10. Розділ І доповнюється статтею 31.

Законом встановлюється, що при проведенні гастрольних заходів не допускаються заклики до пропаганди сепаратизму, комуністичного або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та їхньої символіки; проведення гастрольних заходів, що популяризують або пропагують державу-агресора та її органи влади, забороняється проведення гастрольного заходу, учасником якого є особа, внесена до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці тощо.

У документі також визначаються особливості організації і проведення гастрольних заходів, учасниками яких є громадяни держави-агресора. Так зазначено, що організатор гастролей у випадку, якщо їх учасником є громадянин держави-агресора, має не пізніше, ніж за 30 днів до дня проведення заходу подати до Служби безпеки України запит на отримання інформації про наявність або відсутність законних підстав для недопущення громадянина держави-агресора до участі у зазначеному гастрольному заході.

При цьому організатор має надати СБУ достовірну інформацію про ім’я та прізвище учасника, зазначені у його документі для в’їзду на територію нашої держави, а також про використання псевдонімів, належність до творчих колективів, іншу інформацію, що характеризує його творчу діяльність. Служба протягом 10 днів з дня одержання запиту розглядає та надає відповідь про наявність або відсутність законних підстав для недопущення громадянина держави-агресора до участі у зазначеному гастрольному заході.

При укладанні договору з артистом організатор має враховувати, що законні підстави для недопущення громадянина держави-агресора до участі у зазначеному гастрольному заході можуть з’явитися після надання СБУ відповіді на відповідний запит.

За порушення відповідних статей Закону організатор несе адміністративно-господарську відповідальність у формі штрафу в розмірі від 50 до 100 мінімальних заробітних плат. Порядок накладення штрафів затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сферах культури та мистецтв.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Кабінет Міністрів протягом двох місяців з дня набрання чинності цим документом має привести свої нормативно-правові акти у відповідність із ним.

Раніше очільник Служби безпеки України Василь Грицак заявив, що СБУ наразі не створюватиме спеціальну комісію для перевірки і винесення рішення про заборону або дозвіл на в'їзд до України російських артистів.

Нагадаємо, віце-прем'єр-міністр України В'ячеслав Кириленко заявив про необхідність створення реєстру організаторів гастролей і виступів, які запрошують до України виконавців-порушників українського законодавства з Росії.

Він запропонував зобов’язати організаторів концертів попереджати правоохоронні органи про запрошення в Україну російських артистів.

Пізніше віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко заявив, що найближчим часом до парламенту буде внесений законопроект із змінами до Закону «Про гастрольні заходи в Україні», в якому запропоновано окрему статтю «Особливості організації та проведення гастрольних заходів за участю громадян із країни-агресора».

5 жовтня Верховна Рада України прийняла проект Закону до внесення змін до Закону України «Про гастрольні заходи в Україні» (щодо особливостей організації та проведення гастрольних заходів в Україні за участі громадян країни-агресора) (№6682), який було зареєстровано 11 липня 2017 року.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1680
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду