Конституційний суд розгляне подання омбудсмена щодо закриття стенограм Кабміну

Конституційний суд розгляне подання омбудсмена щодо закриття стенограм Кабміну

17 Жовтня 2017
1382
17 Жовтня 2017
10:43

Конституційний суд розгляне подання омбудсмена щодо закриття стенограм Кабміну

1382
Сьогодні, 17 жовтня, Конституційний суд України продовжить розгляд конституційного подання Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо відповідності Конституції України окремого положення частини 9 статті 46 Закону України «Про Кабінет Міністрів України». Подання було зроблене 12 жовтня 2016 року
Конституційний суд розгляне подання омбудсмена щодо закриття стенограм Кабміну
Конституційний суд розгляне подання омбудсмена щодо закриття стенограм Кабміну

Про це повідомляє «Доступ до правди».

Зазначено, що Уповноважений з прав людини оскаржує норму закону, яка регламентує доступ до інформації, що перебуває у володінні КМУ, а саме стенограм засідань.

Омбудсман вважає, що предписаний законом режим доступу не враховує вимог Конституції:  оскаржувана норма містить абсолютну заборону доступності відповідної інформації, що унеможливлює оцінку наявності інтересів обмеження.

«Доступ до правди» зазначає, що згідно Конституції, кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб – на свій вибір, а здійснення цих прав може бути обмежене в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя. Тобто право на збирання інформації може бути обмежено у випадках, встановлених законом і при наявності відповідних інтересів.

«Зарегульованість законодавства, тобто встановлення жорстких норм, що не передбачають можливість врахування індивідуальних обставин, на жаль, залишається проблемою в Україні. Проблемою, яка призводить до порушення конституційних прав. Вирішення такої проблеми – це належна експертиза проектів законів, а також навчання працівників "нормотворчого цеху", і звичайно якісне роз'яснення цієї матерії Конституційним Судом», - прокоментувала подання Ірина Кушнір, представник Уповноваженого з питань дотримання права на інформацію та представництва в Конституційному суді України, на свїй сторінці у Facebook.

Згідно з повідомленням на сайті КСУ, розгляд подання Омбудсмана відбудеться під час закритої частини пленарного засідання.

Нагадаємо, Уповноважений Верховної Ради з прав людини відкрив провадження проти Департаменту регіонального розвитку та житлово-комунального господарства Київської обласної державної адміністрації за ненадання інформації щодо ремонту Броварського міського парку.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1382
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду