СБУ порушує закон «Про доступ…», вимагаючи від «Української правди» видалити статтю – юрист

СБУ порушує закон «Про доступ…», вимагаючи від «Української правди» видалити статтю – юрист

15 Вересня 2017
1765
15 Вересня 2017
16:54

СБУ порушує закон «Про доступ…», вимагаючи від «Української правди» видалити статтю – юрист

1765
Вимоги Служби безпеки України (СБУ) до видання «Українська правда» щодо видалення статті про зрив державної програми реформування оборонно-промислового комплексу країни порушують також і закон «Про доступ до публічної інформації»
СБУ порушує закон «Про доступ…», вимагаючи від «Української правди» видалити статтю – юрист
СБУ порушує закон «Про доступ…», вимагаючи від «Української правди» видалити статтю – юрист

Про це повідомила юрист Центра демократії і верховенства права Віта Володовська сайту «Доступ до правди».

«...Варто згадати статтю 29 Закону України «Про інформацію», відповідно до якої інформація з обмеженим доступом може бути  поширена,  якщо вона   є  суспільно  необхідною (наприклад, свідчить  про  загрозу  державному  суверенітету,   територіальній цілісності  України, про  можливість  порушення  прав людини,  негативні наслідки діяльності (бездіяльності)  фізичних  або юридичних осіб тощо) і право громадськості  знати  цю  інформацію  переважає потенційну шкоду від її поширення», – повідомила пані Володовська.

Зважаючи, що стаття була поширена ще в січні і даних про шкоду від її поширення досі не було, жодних підстав обмежувати доступ до такої інформації надалі немає, зазначила юрист.

Як повідомляв «Детектор Медіа», СБУ попросила «Українську правду» тимчасово вилучити із загального доступу статтю про зрив державної програми реформування оборонно-промислового комплексу, бо вбачає у ній розголошення державної таємниці. Відповідний лист 14 вересня слідчий вручив головному редактору УП Севгіль Мусаєвій.

У листі зокрема сказано, що слідчим відділом Головного управління СБУ в Києві та Київській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №22017000000000256, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 29 червня 2017 року за ознаками вчинення злочину, передбаченого  за ч.1 ст. 328 КК України.

Досудове розслідування встановило, що розміщена 24 січня 2017 року на сайті «Українська правда» стаття «Сучасну зброю для армії знову відклали «на завтра» містить окремі відомості щодо проекту Державної програми реформування та розвитку оборонно-промислового комплексу на період до 2020 року.

Президент Петро Порошенко сказав, що вважає прихід слідчих Служби безпеки України в редакцію інтернет-видання «Українська правда» «категорично недопустимим». Про це він заявив перед початком форуму YES.

У ІМІ зазначили, що вимоги СБУ до «Української правди» щодо видалення з сайту видання матеріалу про оборонно-промисловий комплекс країни виглядають як непрофесіоналізм СБУ у роботі зі ЗМІ та журналістами. За словами юриста ІМІ Максима Ратушного, у даному випадку журналісти у провадженні можуть мати своє місце виключно у якості свідків.

Фото: aif.ua 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1765
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду