Лауреатка Пулітцерівської премії випустила книгу про Голодомор – у західних ЗМІ виникла дискусія

Лауреатка Пулітцерівської премії випустила книгу про Голодомор – у західних ЗМІ виникла дискусія

7 Вересня 2017
3250
7 Вересня 2017
19:30

Лауреатка Пулітцерівської премії випустила книгу про Голодомор – у західних ЗМІ виникла дискусія

3250
Сьогодні, 7 вересня, вийшла друком нова англомовна книга польсько-американського історика, письменниці, журналістки, лауреатки Пулітцерівської премії, дружини екс-міністра зовнішніх справ Польщі Радослава Сікорського Енн Епплбом про Голодомор в Україні «Червоний голод. Війна Сталіна проти України».
Лауреатка Пулітцерівської премії випустила книгу про Голодомор – у західних ЗМІ виникла дискусія
Лауреатка Пулітцерівської премії випустила книгу про Голодомор – у західних ЗМІ виникла дискусія

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Книга почала привертати увагу у західних країнах ще до своєї офіційної появи, вона розповідає деталі Голодомору 1932-1933 років в Україні. Енн Епплбом порушує одне з найголовніших питань – чи був цей голод геноцидом українського народу. Деякі вчені вважають, що вихід книги є досить актуальним для розуміння того, як пов’язані трагічні події майже сторічної давності із сьогоднішніми відносинами між Україною та Росією.

Основним аргументом книги є те, що голод не просто був наслідком колективізації – Сталін навмисно хотів придушити український національний рух, вважаючи його загрозою своїй владі, він хотів «знищити ідею України як незалежної нації назавжди»,  наголошує на своїй Facebook сторінці авторка книги Енн Епплбом.

Книга розповідає про те, що призвело до Голодомору, вказує на причетних до цього злочину та описує справжні наслідки трагедії, які відчуваються й досі.

«Епплбом доводить те, про що вже давно підозрювали: після серії повстань у регіонах Сталін ставив за мету знищити українське селянство. Держава закрила кордони республіки і захопила всю доступну їжу. Голод насувався швидко, і люди мусили їсти будь-що: траву, кору дерев, собак, трупи. У деяких випадках вони вбивали один одного для їжі. Руйнівна і остаточна книга «Червоний голод» передає жах звичайних людей, які боролися за виживання із надзвичайним злом», – йдеться в анонсі книги на сайті Amazon.com, на якому можна придбати книгу.

«За Голодомором швидко почалися напади на українське культурне та політичне керівництво, а потім взагалі почалися заперечення, що голод таки відбувся. Документи про перепис населення фальсифікували і пам’ять про ці події придушували», – мовиться в іншому анонсі книги на сайті британського видавництва Penguin Books.

Як джерела інформації Епплбом використала безліч архівних документів, а також свідчення людей, яким вдалося пережити ті складні часи. Історії цих людей в деталях передають, на що здатна людина, керована голодом.

Авторка книги також оприлюднила цитату зі вступної частини своєї книги: «Ті, хто пережив український голод, завжди описували це, як тільки їм дозволили описувати це, як акцію державної агресії. Селяни, які переживали обшуки, і «чорні списки» згадували їх як колективний напад на себе і на їхню культуру. Українці, які стали свідками арештів та вбивств інтелектуалів, вчених, письменників та художників, пам’ятали їх так само, як навмисний напад на їхню національну культурну еліту».

Як зазначає британський щоденник The Guardian, слово «Голодомор» відоме у світі набагато менше, ніж слово «Голокост», та книга Епплбом не залишає місця сумнівам стосовно того, що цю трагедію повинні пам’ятати поруч із вбивствами євреїв Гітлером.

Книга Епплбом – «потужна, невблаганна, шокуюча, переконлива і лише підкріпить заслужену репутацію авторки як провідного історика радянських злочинів», – зазначає у своїй рецензії Деніел Філкенштайн для видання TheTimes.

«Глава про голод приголомшує. Люди вбивали своїх дітей та їли їх, зникли кішки і щури, вимерли цілі села. Візки, що забирали мертвих, просто почали збирати слабких і ховати їх заживо. В одному звіті начальник служби таємної поліції Києва повідомив про 69 випадків канібалізму за два місяці», – ділиться враженнями в рецензії на книгу Саймон Себаг Монтефіоре для видання Evening Standard.

25 серпня британський щоденник The Guardian опублікував рецензію на книгу Епплбом від Шейли Фітцпатрік – австралійської вченої, яка спеціалізується на вивченні сталінської Росії. Коментуючи дослідження Епплбом, вона зазначила, що версії, за якими Сталін свідомо намагався вбити мільйони саме українських селян, політично заангажовані, а Епплбом нібито «не приймає некритично український аргумент про те, що Голодомор був актом геноциду», що викликало гострі суперечки серед експертів.

Едвард Лукас, старший віце-президент Центру аналізу європейської політики та багаторічний редактор журналу The Economist вважає, що книга Епплбом має велике значення сьогодні, адже: «Режим, що керує Росією, систематично бреше про своє поводження із сучасною Україною, в яку вона вторглася, окупувала та яку розчленувала. І цей самий режим брутально та систематично бреше про варварство своїх попередників в Україні. Це є досить шокуючим. Ще більш приголомшливим є те, що в обох випадках так багато аутсайдерів відволікають увагу на непотрібні деталі, замість того, щоб зосередитися на реальних проблемах: імперіалізмі та масових вбивствах».

Нагадаємо, у 2003 році Енн Епплбом опублікувала книгу «Історія ГУЛАГу», за яку отримала Пулітцерівську нагороду. Наступною працею Енн Епплбом стала «Залізна завіса. Придушення Східної Європи. 1944-1956», яка вийшла 2012 року і стала бестселером. Енн Епплбом  - редакторка The Economist і членкиня видавничої ради The Washington Post. За її праці з історії Східної Європи, громадянського суспільства і комунізму була неоднаразово відзначена преміями. Є дружиною польського політика і державного діяча Радослава Сікорського. В 2013 році прийняла польське громадянство. Мешкає з сім'єю у Гобеліні біля Бидгощі (Польща).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3250
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду