«Волинські новини» у своєму матеріалі посилаються на публікацію голови ОДА, яку він не писав

«Волинські новини» у своєму матеріалі посилаються на публікацію голови ОДА, яку він не писав

7 Вересня 2017
1659
7 Вересня 2017
17:02

«Волинські новини» у своєму матеріалі посилаються на публікацію голови ОДА, яку він не писав

1659
4 вересня луцьке інтернет-видання «Волинські новини» опублікувало текст про голову Волинської ОДА Володимира Гунчика з посиланням на колонку губернатора, оприлюднену в 2013 році на сайті «ВолиньPost» до якої політик не має відношення. Також текст, який не писав Володимир Гунчик, розміщено в газеті «Волинь-нова» чотири роки тому
«Волинські новини» у своєму матеріалі посилаються на публікацію голови ОДА, яку він не писав
«Волинські новини» у своєму матеріалі посилаються на публікацію голови ОДА, яку він не писав

Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ).

Зокрема публікація на сайті «Волинські новини» мала назву «Від Росії до Європи: як Гунчик вчасно змінює політичні погляди». Новину  журналісти зробили з посту в Facebook депутата Волинської обласної ради Володимира Кучера, який висловив свої думки про голову Волинської ОДА та заскрінив дві публікації на сайті «ВолиньPost» («Про європейські гроші й українські реалії», «Що привіз Янукович із Москви?»), підписані паном Гунчиком. В останньому матеріалі зазначено, що автор публікації підтримує торгово-економічні відносини між Україною та Росією. Також у тексті є позиція на підтримку дій екс-президента Віктора Януковича.

За повідомленням ІМІ, керівник редакційно-випускового відділу сайту «Волинські новини» Іван Савич прокоментував, чому не звертався за коментарем до пана Гунчика перед публікацією, де є посилання на блог та публікацію в газеті, які політик не писав. Він зазначив, що допис про який у себе на Facebook розповів депутат Волинської обласної ради пан Кучер, є вичерпним. Тому, за його словаи, додаткових питань до його змісту та до автора, зокрема, не виникло.

Як зауважує ІМІ, ці два матеріали, які пан Гунчик не писав, були на сайті ВолиньPost кілька років, і лише зараз на це звернули увагу після публікації на сайті «Волинські новини».

Володимир Гунчик був призначений головою Волинської ОДА у липні 2014 року. А на момент виходу згаданих публікацій обіймав посаду заступника президента корпорації «Богдан», директора ДП «Автоскладальний завод № 1».

У коментарі для ІМІ голова Волинської ОДА заявив, що не є автором матеріалів, що опубліковані на сайті ВолиньPost у 2013 році: «Ми звернемось до редакції ВолиньPost з проханням видалити публікації, що не були погоджені з особою, на яку посилались».

За повідомленням ІМІ, першою про фейковий блог написала начальниця відділу інформаційної політики Волинської обласної державної адміністрації Світлана Головачук у Facebook. Вона повідомила, що 5 вересня надіслала звернення до головного редактора сайту ВолиньPost Анатолія Котлюка з проханням надати інформацію, хто і за яких обставин створив колонку пана Гунчика й, відповідно, розмістив тексти.

У зверненні Головачук зазначила, що Гунчик ні у листопаді-грудні 2013 року, ні в будь-який інший період особисто, а також за його згоди інші особи не створювали відповідний акаунт та не розміщали жодних публікацій на ВолиньPost.


В коментарі ІМІ пані Головачук розповіла, що після прочитання тексту на сайті «Волинські новини» почала шукати блог на сайті ВолиньPost і побачила, що спосіб подачі інформації не характерний для пана Гунчика.

Після цього вона зателефонувала до головного редактора ВолиньPost Анатолія Котлюка й намагалась з’ясувати, чи дійсно колонку автора розмістили в 2013 році, а не  «заднім числом», помінявши дати. Однак ця версія одразу «відпала», оскільки коментарі за 2013 рік не можна було опублікувати цього року, а «хакерських» атак на сайт не було, щоб поставити текст з іншою датою.

За словами Світлани Головачук, Котлюк їй підтвердив, що допис розміщено кілька років тому і при авторизації використали пошту gunch@gunch.com. А ця електронна пошта, як зазначає ІМІ, не належить пану Гунчику. Також вона додала, що матеріал був опублікований в газеті Волинь нова теж у 2013 році. Окрім того, цей текст, за її словами, надсилали під час Революції гідності й з іншим виданням.

«Розсилалися темники абсолютно всім виданням. Це один із матеріалів тих темників. Виходить, що у 2013 році на піку Революції працював в адміністрації (у Волинськійї ОДА – ред.) штаб, розсилалися “темники” для публікацій. Використали ім’я авторитетної людини, ніхто раніше не звернув уваги, а тепер воно “вилізло», – зазначила вона.

За словами пані Головачук, подібні «авторські» блоги у часи Майдану надсилали й Ользі Булковській, яка в той час керувала «Волинським інформаційним порталом»: «Маючи веселу вдачу й характер, вона вирішила покпинитися з автора одного з подібних дописів і в розмові виявила, що автор то і не автор зовсім. Звісно, той блог на “ВІП” не з’явився».

Головний редактор ВолиньPost в коментарі ІМІ зазначив, якщо буде відповідне звернення пана  Гунчика щодо видалення публікацій із сайту, то його розглянуть. Він також додав, що зараз перевірка людини не проводиться, яка хоче створити «колонку автора» на сайті ВолиньPost.

«Всі, хто виконують умови реєстрації в блогах та введення блогів, отримують реєстрацію», – прокоментував він.

Юрій Ричук, який працював редактором сайту ВолиньPost у 2013 році, повідомив ІМІ, що, найімовірніше, він ставив дві публікації, що підписані Володимиром Гунчиком, на сайт  і створив акаунт у рубриці «колонка автора». Тексти отримали від одного з працівників Волинської обласної державної адміністрації. Однак, від кого саме, пан Ричук не уточнив. Він зазначив. що не пам’ятає, з якої електронної пошти були надіслані тексти для «колонки автора» із підписом Володимир Гунчик: «Це легко можна перевірити, попросивши редакцію ВолиньPost показати електронку, на яку був створений акаунт. Скоріше всього, це вигадана електронка, необхідна була тоді тільки для того, аби технічно відбувся процес реєстрації нового блогу».

За словами пана Ричука, таких випадків, коли редакція сама розміщувала блоги, могло бути три: на прохання редакції з відома авторів, на прохання авторів та на прохання прес-служб, довірених осіб, помічників тощо.

Фото – Facebook Світлани Головачук

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1659
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду