До України переїхав росіянин, який відсидів у тюрмі 2 роки за репост статті «Крим - це Україна»

До України переїхав росіянин, який відсидів у тюрмі 2 роки за репост статті «Крим - це Україна»

3 Вересня 2017
3024
3 Вересня 2017
16:11

До України переїхав росіянин, який відсидів у тюрмі 2 роки за репост статті «Крим - це Україна»

3024
Інженер-механік Андрій Бубєєв, засуджений російським судом за репости «ВКонтакте», вийшов на свободу, залишив Росію і зараз разом з дружиною та сином знаходиться в Україні. За його словами, у РФ йому загрожували нові переслідування.
До України переїхав росіянин, який відсидів у тюрмі 2 роки за репост статті «Крим - це Україна»
До України переїхав росіянин, який відсидів у тюрмі 2 роки за репост статті «Крим - це Україна»

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Андрій Бубєєв провів в російській колонії-поселенні більше двох років, його звільнили 23 серпня.

«Я сидів в колонії загального режиму. З цих двох років і трьох місяців, рік і три місяці я відсидів у СІЗО в Твері. Рік і три місяці тривало слідство у кримінальних справах, і я знаходився в цьому бетонному склепі…Вся моя вина, з точки зору режиму, була тільки в тому, що я на своїй особистій сторінці в соцмережі розмістив матеріали, які через більше року після розміщення, були визнані екстремістськими. Вони мене судили за те, що на момент розміщення не було злочином», - зазначив він в ефірі «Радио Донбасс.Реалии».

Він розповів, що адміністрація колонії ставилася до нього, як до ворога, «бандерівця».

«Останнє місце - це місто Торжок, Тверська область. В адміністрації, з одного боку, було цікавість, бо мало хто з працівників знає про цю статтю. Багато хто дивувався. Але коли дізнавалися, за що я сиджу ... Якби екстремізм був по відношенню до «поганих» кавказців, взагалі б не було ніяких претензій. А тут «Так ти Україну підтримував?», Ставлення було як до ворога, називали бандерівцем. Тим, з ким я сидів, було абсолютно байдуже. Більшість дивувалася, що за це садять… У СІЗО Твері зараз кояться страшні речі, там просто людей вбивають. Разочок по підлозі поваляли. Ну і плюс ШІЗО (штрафний ізолятор. - Ред.). Приміщення не опалювали, на вулиці мороз 40 градусів, а ти в одній робі на голе тіло. Доводилося рухатися, щоб не примерзнути. У карцерах я просидів понад 5 місяців», - розповів росіянин.

Андрій Бубєєв зазначив, що, виїхавши з РФ, він уникнув нагляду, - по суті, домашнього арешту, порушення якого загрожувало новим терміном: «Буквально за місяць до закінчення терміну мені в колонії принесли папери про те, що колонія подає в суд, щоб мені поставити нагляд ще на три роки. По суті це домашній арешт. Порушення кілька разів нагляду - і ці три роки перетворюються на три роки загального режиму».

За його словами, йому довелося тікати з території Росії.

«Щасливий збіг обставин, виявилося, що я громадянин України. Народився я в Твері, але мій батько військовий льотчик, і його останнє місце служби було в Харківській області. На момент розпаду Радянського Союзу ми жили там. А за українським законодавством, у тих, хто жив на момент розпаду Союзу там, автоматом є українське громадянство. Я про це навіть не думав тоді, але коли потрапив під каток системи, то зрозумів, що однозначно треба їхати з країни. Розглядалися будь-які варіанти, аби виїхати. Настя зробила запит в консульство в Москві, і підтвердилося, що у мене українське громадянство. По суті це було втечею, але за документами все офіційно», - зазначив Андрій Бубєєв.

Нагадаємо, у травні 2016 року за репости в соцмережі «ВКонтакте» про Крим інженера-механіка Андрія Бубєєва засудили до 2 років і 3 місяців колонії-поселення. Його звинуватили в публічних закликах до здійснення екстремізму та діяльності, спрямованій на порушення територіальної цілісності Росії.

Приводом для кримінального переслідування Бубєєва став репост матеріалу «Крим - це Україна» публіциста Бориса Стомахина і одна картинка на цю ж тему на своїй сторінці «ВКонтакте». Під час дебатів державний обвинувач попросив засудити Бубєєва до 3,5 років позбавлення волі. Бубєєв стверджував, що його переслідують за переконання. Провину він не визнав.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3024
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду